FOTO, VIDEO Centru de transfer tehnologic, în parteneriat cu o firmă germană, la Alba Iulia: ”Este veriga care unește mediul universitar cu industria”
Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și firma germană Steinbeis-Donau – Zentrum au semnat, miercuri, un protocol de colaborare pentru înființarea unui centru de transfer tehnologic, rectorul Daniel Breaz precizând că este veriga care unește mediul universitar cu industria.
Rectorul UAB a afirmat că acest centru va ajuta studenții, profesorii și cercetătorii să-și dezvolte cariera, să se pregătească și să se dezvolte ca buni profesioniști. Totodată, va ajuta firmele să-și dezvolte producția, productivitatea, să se extindă și, printr-o colaborare, să aibă noi linii de producție, cu noi produse mai performante. El a completat spunând că niciodată nu s-a construit o universitate lângă o companie ci invers.
”Este vorba despre un parteneriat al Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia cu centrul de transfer tehnologic Steinbeis din Stuttgart, un mamut de circa 6.500 de persoane care lucrează spre binele dezvoltării Germaniei și nu numai, locat în aceeași clădire cu Ministerul Economiei și care s-a dovedit deosebit de eficient în tot ceea ce înseamnă dezvoltarea Germaniei. Modelul Steinbeis merită să fie luat în considerare, este un model ce s-a dovedit a fi eficient. Este, în câteva cuvinte, veriga care unește mediul universitar, mediul de cercetare, cu industria, cu producția, și acest lucru este deosebit de important pentru că universitățile nu o să lucreze doar virtual, iar cel mai important partener al companiilor trebuie să fie universitățile. Niciodată nu am văzut ca o universitate să fie construită lângă o mare companie, dar invers, o mare companie, sau mai multe companii, care și-au găsit locul și se dezvoltă lângă universități am văzut. Suntem furnizorul de resursă umană, acea materie primă, între ghilimele, pentru companii”, a afirmat Daniel Breaz.
Pe lângă profesori, studenți, și parteneri ai proiectului la inaugurare a fost prezent și reprezentantul Guvernului în teritoriu, Gheorghe Feneșer.
”Puteți să fiți siguri că va exista o colaborare deplină și un ajutor permanent. Atunci când vorbim de transfer tehnologic ne gândim dacă acest transfer se poate efectua, între cine, și cine. Noi, în Alba, avem universitatea pe care o reprezentați, și este una de elită, și avem printre altele două mari companii germane. Mă refer la Mercedes și Bosch. Eu cred că ei vor fi primii interesați de acest transfer tehnologic. Din punct de vedere al guvernului există tot sprijinul, dar vrem să facem ceva ce nu a mai existat în România până acum. Eu am avut ocazia, cu ani în urmă, să văd un asemenea centru în Austria, când, lângă o locație unde au lucrat peste 2.000 de angajați, exista un punct tehnologic, cu 80 de angajați, pentru marea firmă, care nu făceau altceva decât răspundeau la nevoile care apăreau zi de zi în producție. Eu sper ca acest punct de transfer să nu fie numai o noutate pentru România și să fie de un real folos pentru toate marile societăți care doresc să vină în acest parteneriat”, a spus Gheorghe Feneșer.
Directorul Steinbeis-Donau – Zentrum pentru țările dunărene, Jurgen Raizner, a afirmat că reprezintă un grup de companii mari din Germania care au demonstrat că succesul este important în sectorul economic mic și mijlociu. Firma Steinbeis-Donau – Zentrum își are sediul la Nuremberg și de 140 de ani a început să aducă cunoștințele din universitar în industrie pentru a avea un mediu industrial mai competitiv.
Jurgen Raizner a mai afirmat că scopul prezenței lui, la Alba Iulia, este și să stabilească o legătură între mediul academic albaiulian și două firme cu capital nemțesc de pe teritoriul județului, Bosch și Mercedes.
[nggallery id=1118]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Cui îi spunem „La mulți ani!” de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință
Cui îi spunem „La mulți ani!” Nume derivate care se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință Credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe în data de 23 aprilie. Aproape un milion de români își serbează onomastica, dintre care peste 730.000 sunt bărbați, iar peste […]
Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii de Sfântul Gheorghe, unul dintre cei mai venerați sfinți din calendarul ortodox
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii de Sfântul Gheorghe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este sărbătorit, în fiecare an, pe 23 aprilie. El este considerat unul dintre cei mai venerați sfinți din calendarul creștin-ortodox. În traditia populara Sfantul Gheorghe este cunoscut sub numele de San-George. Este considerat a fi un zeu al vegetatiei, protector […]
26 aprilie 2025 | Doliu național în România, în ziua înmormântării Papei Francisc Guvernul României urmează să declare doliu național în România pentru ziua de sâmbătă, 26 aprilie 2025, au confirmat surse guvernamentale. Măsura vine în contextul în care sâmbătă, 26 aprilie 2025, va avea loc înmormântarea Papei Francisc, potrivit Mediafax. Citește și: Papa Francisc, […]