FOTO / VIDEO: Biroul avocatului Aurel Lazăr, vernisat la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia
Marţi, la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, a fost vernisat exponatul lunii octombrie: Biroul avocatului Aurel Lazăr, pe care s-a semnat la 12 octombrie 1918, la Oradea, în casa avocatului Aurel Lazăr, Declarația de Independență a românilor cuprinși în ținuturile Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului faţă de Imperiul Austro-Ungar.
Această piesă a fost donată Muzeului, se afla la Oradea şi aparţinea la vremea respectivă Episcopiei Ortodoxe de Oradea. Era într-o stare destul de precară, după cum arată corespondenţa acelor zile. Un muzeograf de la Alba, Virgil Ciotroş s-a deplasat la Oradea şi a adus cu trenul această piesă care a fost restaurată ulterior.
Declaraţia de la Oradea
În 12 octombrie, se împlinesc 100 de ani, de la acest moment extrem de important în economia preparativelor Unirii. Este practic momentul de debut în tot acel proces care s-a finalizat cu Adunarea Naţională de la Alba Iulia şi declararea Unirii Transilvaniei cu România.
Desfăşurată în cel mai mare secret, la Oradea, în 12 octombrie 1918, şedinţa convocată de Comitetul Executiv al Partidului Naţional Român s-a desfăşurat în casa av. Aurel Lazăr.
„Declaraţia de la Oradea sau Declaraţia de Independenţă apare sub diferite denumiri, e destul de greu de stabilit paternitatea ei precisă pentru că există surse diferite cu privire la aceasta. După unele surse ea era opera lui Al .Vaida Voievod aproape în totalitate şi la care Vasile Goldiş doar a schimbat o propoziţie. După alte surse ea a fost discutată şi Vaida Voievod şi Goldiş. Aurel Lazăr a avut şi el o contribuţie. Au fost mai multe ciorne care au fost confruntate şi în final a ieşit acea declaraţie scurtă pe carte Comitetul Executiv al Partidului Naţional Român din Transilvania şi-a asumat-o şi care a fost citită de Alexandru Vaida Voievod în Parlamentul Budapestan la 18 octombrie 1918”, a declarat istoricul Tudor Roşu.
În Parlamentul de la Budapesta au existat confruntări în acea zi pe acest subiect. De partea lui Vaida Voievod s-au raliat liderii românilor, ai slovacilor, croaţilor de cealaltă parte erau parlamentarii maghiari.
Proclamaţia se baza pe două puncte, în special, ale lui Woodroow Wilson, punctele 10 şi 4, dar în special punctul 10, pentru că acela prevedea autonomie pentru popoarele din monarhia austro-ungară.
Ruperea de Ungaria a fost, astfel, iminentă. Uterior a urmat formarea Consiliului Naţional Român Central, formarea gărzilor româneşti şi pregătirea ulterioară a Adunării Naţionale de la Alba Iulia.
AUREL LAZĂR
S-a născut la Oradea, în 17 august 1872. Din 1890 se înscria la Academia Regală de Drept din Oradea, iar din anul IV se mută la Budapesta, unde obţinea titlul de doctor în drept, în 1896. Imediat după aceea îşi deschidea birou particular la Oradea. Din 1901, era ales membru în Comitetul executiv al Partidului Naţional, iar în 1907 era ales preşedinte al departamentului bihorean al Astrei. În 1906 şi 1910 a pierdut alegerile parlamentare, fiind candidat pe cercul electoral Tinca.
În toamna lui 1918, a făcut parte dintre cei 12 membri ai Consiliului Naţional Român Central. În cadrul Adunării Naţionale de la Alba Iulia, a participat ca delegat al cercului electoral Aleşd. A fost ales membru al Marelui Sfat Naţional şi al Consiliului Dirigent, primind conducerea Resortului de Justiţie.
În 1919 a devenit parlamentar în primul parlament al României Mari. După formarea PNŢ, a devenit preşedinte al organizaţiei de Bihor a partidului. Spre sfârşitul anilor 20, a deţinut funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.
S-a stins din viaţă la Oradea, la 18 noiembrie 1930.
[nggallery id=6219]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
VIDEO | Dumitru Henegar și-a lansat volumul „Alba – «inima» din inima României” la Muzeul „Principia” din Alba Iulia: O inimă ce bate între cuvinte încrucișate!
Dumitru Henegar și-a lansat volumul „Alba – «inima» din inima României” la Muzeul „Principia” din Alba Iulia: O inimă ce bate între cuvinte încrucișate! Joi după-masa, începând cu ora 17.00, a avut loc lansarea volumului „Alba – «inima» din inima României” a jurnalistului rebusistului albaiulian Dumitru Henegar, la Muzeul „Principia” din Alba Iulia. Nu demult, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan