FOTO / VIDEO: Artizan al Marii Uniri de la 1918, av. Ionel Pop s-a întors pe Valea Frumoasei, la Șugag
Miercuri, 14 noiembrie, în centrul comunei Șugag, în fața primăriei, a fost dezvelit și sfințit bustul cunoscutului avocat și scriitor, artizan al Marii Uniri de la 1918, av. Ionel Pop. Bustul, creație a artistului albaiulian Romi Adam, a fost turnat în bronz la Arad și veghea de acum înainte DN67 C, Transalpina, fiind amplasat lângă Monumentul Eroilor din fața Primăriei Șugag.
Citește și: PROGRAMUL de 1 DECEMBRIE 2018, la Alba Iulia, de Centenarul MARII UNIRI
La dezvelirea bustului marelui patriot român, care are strânse legături cu Valea Frumoasei, au fost prezenți școlari din localitate, localnici, deputații de Alba Corneliu Olar și Florin Roman, Cornel Murg – directorul Cancelariei Prefectului, vicepreședinții CJ Alba Mitică Fulea și Marius Hațegan, primarii din Cugir – Adrian Teban, din Sebeș – Dorin Nistor, din Pianu – Marin Petruse, din Săsciori – Florin Morar, din Gîrbova – Ioan Nedela, viceprimarul municipiul Alba Iulia – Gabriel Pleșa, fostul deputat Dan Simedru, consilierul județean Nicolae Albu, sculptorul Romi Adam cu soția, patriotul albaiulian Ioan Străjan, scriitorii Ioan Brad, Ioan Bâscă și Nicolae Afrapt, consilieri locali, profesori, oameni de cultură.
La dezvelirea bustului, primarul comunei Șugag, Constantin Jinar, a mulțumit tuturor acelora care s-au implicat în conturarea acestui ambițios proiect și acelora care au asistat la inaugurarea lui. În mod deosebit, primarul Jinar a subliniat contribuția și sprijinul la conturarea proiectului ”av. Ionel Pop” a fostului deputat de Alba, Dan Simedru.
Toți cei care au luat cuvântul au subliniat contribuția eroului Ionel Pop la conturarea României Mari, reliefând personalitatea sa politică și tăria de caracter. Vorbitorii care nu au avut funcții sau demnități publice au făcut chiar comparații între tăria de caracter a oamenilor politici de atunci, care au reușit Marea Unire și mai apoi – cazul explicit a av. Ionel Pop – nu au cedat presiunilor securității comuniste și caracterul politicienilor care ne conduc acum România, în An Centenar.
Ionel Pop s-a născut la 24 noiembrie 1889, în oraşul Gherla, judeţul Cluj, unde tatăl lui, dr. Ioan Pop, a fost profesor la Seminarul Teologic. Mama, Elena, era soră a marelui politician Iuliu Maniu (1873-1953).
După prematura pierdere a tatălui, copiii rămaşi orfani sunt luaţi la Blaj, sub îngrijirea unchiului său, Iuliu Maniu, unde Ionel Pop continuă liceul, clasele IV-VIII (1902-1907). Începând cu anul 1907, urmează studii universitare de drept şi economie politică la Budapesta, Berlin şi Munchen, încheiate cu obţinerea doctoratului în drept la Universitatea din Budapesta, apoi, în urma unui examen, ajunge avocat şi magistrat (1915). După cinci ani de avocatură la Blaj, până în 1920, se mută la Cluj.
A fost membru în Marele Sfat Național Român, deputat de Vințu de Jos din partea P.N.R., în primul Parlament al României Mari; apoi parlamentar din partea P.N.Ț., vicepreședinte al Camerei Deputaților, comisar guvernamental (cu rang de ministru) pentru Ardealul de Nord eliberat (1944 – 1945). A fost arestat de către comuniști în 1948 și închis pentru că nu s-a lepădat de convingerile sale politice. Momentul de vârf al întregii sale vieţi l-a constituit ziua de 1 Decembrie 1918, când participă ca ”deputat ales” al cercului electoral Mureş – Uioara, din judeţul Alba de Jos, făcând parte din notarii constituantei, apoi membru numit al Marelui Sfat Naţional şi unul din secretarii acestui parlament provizoriu al Transilvaniei.
[nggallery id=6408]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie Procedurile birocratice legate de recepția lucrărilor la drumul județean DJ 107 I, cunoscut sub numele de „Transapuseana” au fost soluționate, urmând ca recepția oficială să fie făcută în data de 25 noiembrie 2024, potrivit declarațiilor vicepreședintelui […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 3 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 2 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Actualitateacum o zi
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a