FOTO, VIDEO. Alee pentru masaj la tălpi și muzeu cu exponate din Africa și America, în Parcul Dendrologic din Alba Iulia
O alee terapeutică de 140 de metri lungime, pentru masaj la tălpi, și un muzeu cu exponate din România, dar și din Asia, Africa și America, se află în Parcul Dendrologic din Alba Iulia și pot fi utilizate și vizitate de turiști și localnici.
Muzeul din Parcul Dendrologic “Dr. Ion Vlad”, care a fost inaugurat vineri, adăpostește colecții din diferite specii lemnoase, conuri, seminție, secțiuni din lemn, scoarțe sau fructe etichetate cu denumirea științifică, populară și țara de origine pentru că unul dintre scopurile parcului este cel educațional, a spus inginerul silvic Nicolae Pătrânjan, custodele parcului.
Între exponate se regăsesc nuci negre și cenuși din America de Nord, dar și nuci comune din Iran, Balcani sau Himalaya, fructe de molid chinezesc, conuri de zambru din Europa Alpină, conuri de cedri algerieni din Africa de Nord, conuri de larice siberieni, conuri de pini din America de Nord și Asia sau conuri de molizi înțepători din Colorado.
Totodată, în muzeu se mai regăsesc lemne exotice și lucrări artizanale, artefacte romane și medievale: țigle, cărămizi, elemente din fundații, găsite pe teritoriul parcului Dendrologic, care se întinde pe 22 de hectare și adăpostește peste 1200 de specii de plante româneşti şi exotice.
Majoritatea elementelor sunt expuse în vitrine închise, pe marginile muzeului, iar în centru se află o machetă din lemn, impunătoare, care simbolizează o corabie din secolele XVIII-XIX, executată din speciile alun, arțar, brad, balsa, bambus, carpen, cedru, ginco, mahon, molid, paltin salcie, tec și trandafir.
Un alt obiectiv, care atrage priviri, este o alee terapeutică, aflată aproape de muzeu. Aleea este funcțională, are 140 de metri lungime, sub forma unor serpentine, și poate fi folosită pentru masaj la tălpi. Aleea e formată din mai multe elemente, care au luat locul pământului, între care cribluri, conuri, nisip, cetină, rondele de lemn, fân, paie, plăcuțe de lemn, bețe de bambus, pietre de râu, semințe de carpen, frunze de stejar, iar acestea alternează. De-a lungul aleii au fost amenajate mai multe băncuțe din lemn, iar la final se cei care le utilizează găsesc apă și hârtie.
Parcul Dendrologic “Dr. Ion Vlad” se află la marginea municipiul Alba Iulia, este o adevărată oază de linişte și relaxare, fiind inaugurat la 1 mai 2014.
Locul de promenadă aflat deasupra oraşului, în zona Mamut pe Valea Popii, pune la dispoziţia pasionaţilor de plimbări în aer liber un spaţiu vast, planificat minuţios, astfel încât cei care îl vor vizita, după poarta de intrare, se vor cufunda imediat într-o mare de verdeaţă, cu o atmosferă de pace şi armonie.
Infrastructura acestuia constă în principal din împrejmuire, alea principală asfaltată şi dotarea cu cele necesare pentru public, bănci, copertine, cabine ecologice, locuri de odihnă, coşuri de gunoi şi podeţe. Totodată, locaţia dispune de o parcare de 600 mp.
Intrarea în parc este un leu pentru copii și doi lei pentru adulți.
[nggallery id=2833]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie Procedurile birocratice legate de recepția lucrărilor la drumul județean DJ 107 I, cunoscut sub numele de „Transapuseana” au fost soluționate, urmând ca recepția oficială să fie făcută în data de 25 noiembrie 2024, potrivit declarațiilor vicepreședintelui […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba