Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO| Al cincilea PROTEST la SEBEȘ împotriva POLUĂRII. Un copil recită o poezie cu dedicație pentru Kronospan

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Al cincilea marş de protest împotriva poluării şi a construirii unei noi fabrici de formaldehidă a început duminică, 8 februarie, la ora 14.00, în parcul din fața Primăriei Sebeș.

Peste 300 de protestatari s-au “înarmat”, și de această dată, cu pancarte inscripționate cu mesaje precum: ”Stop poluării”, ”Uniți, luptăm, mediul apărăm”, ”Ne revoltăm, Uniți depoluăm”, ”Kronospane nu uita, Sebeşul nu te mai vrea!”, ”Cugirul solidar cu Sebeșul”, ”Albinele au nevoie de flori ca să trăiască, Florile de albine ca să rodească, Oamenii de flori ca să trăiască”, ”Sebeșeni ieșiți afară, Kronoșpan ne omoară”.

protest Sebes 8 februarie (8)

Mesajul lor a fost clar: „Nu ne lăsăm intimidați de amenințările celor de la Kronospan!”; „Nu cedăm nu capituăm!”; „Unitate și solidaritate”; „Nu îi vom lăsa să ne întoarcă unii împotriva celorlalți!”.

Deși afară era foarte drig, -2 grade Celsius cu vânt, au fost prezente persoane de toate vârstele, între care mulți copii.

Filmul protestului:

Mai multe persoane, care doresc să își exprime puctul de vedere, iau cuvântul la microfon în piața din fața Primăriei Sebeș.

Se amintește des numele primarului Dăncilă, căruia i se aduc numeroase critici, în timp ce acesta se afla împreună cu viceprimarul Adrian Bogdan la meciul de handbal câștigat de echipa locală cu Baia Mare. I se reproșează că nu se implică în problema poluarii, ca, în calitate de ales al sebesenilor nu vine sa explice, sa prezinte soluții, să își asume funcția obținută în urma votului acordat de populație.

Deși organizatorii au anunță că, datorită frigului se intenționează renunțarea la marș, majoritatea protestarilor nu sunt de acord. Se revine astfel la planul inițial.

Ia cuvântul fratele unui apicultor din zonă, deținător al mai multor titluri de apicultor al anului. Explică efectele nocive ale poluării asupra albinelor și mai ales asupra sănătății oamenilor.

Un copil recită o poezie pe care o dedică companiei Kronospan. Se bucura de un val de aplauze.

La microfon vorbește și Iulius Făgărășn, reprezentantul Inițiativa Civică Reghin. Acesta anunță că ONG-urile de mediu implicate în organizarea protestelor de la Sebeș și de la Reghin formează acum “Liga Transilvană pentru Mediu”. Le spune celor prezenți să nu fie tentați de gesturi violente, chiar dacă la un moment dat se vor intersecta cu un protest al angajaților Kronospan. Pentru ca este dreptul lor, la fel de mult ca si al celor prezenti atunci la miting. Făgărașan mai spune că lupta impotriva poluării din Sebeș este la fel de mult in interesul angajatilor Kronospan si al copiilor lor. Nu este o lupta impotriva locurilor de muncă, ci pentru un aer curat, sănătate și condiții de muncă decente.

„Un element esențial în toată legislația de mediu, și cea europeană și cea românească, este că poluatorul plătește. Oare știe Kronospan care va fi prețul pe care va trebui să îl plătească? Ei trebuie să se gândească la toți bolnavii din Sebeș care poate vor demonstra în instanță că bolile lor sunt cauzate de efectele poluatoare și nu de avioanele care zboară deasupra Sebeșului și nici de mașinile care merg pe șosele.

Nu uitați! Un popor educat este un popor mai greu de manipulat!” , a spus activistul de mediu.

La ora 15.45, marșul protestatarilor a ajuns în fața sediului  Kronospan. Aici s-a scandat din nou pentru circa 30 de minute, după care oamenii s-au întors”înghețați de frig” la casele lor.

[nggallery id=10]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea