Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO-VIDEO: “A doua viaţă” a iconarului Nicolae Muntean din Vinerea, prezentată la Muzeul Unirii din Alba Iulia

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O impresionantă expoziţie de icoane pe sticlă a fost vernisată sâmbătă, 24 august, la Muzeul Unirii din Alba Iulia, în cadrul Festivalului de tradiţii “Din lada de zestre”, aflat în acest an la prima ediţie. Este vorba despre o colecţie minunată de icoane realizate de meşterul popular Nicolae Muntean, din Vinerea, pe care el a denumit-o “A doua viaţă”. Expoziţia a fost prezentată de cercetătoarea Ioana Rustoiu, în prezenţa a zeci de iubitori ai genului.

 Nicolae Muntean a spus pe scurt şi modest că, prin icoanele pictate îşi doreşte să aducă în faţa publicului acea “acumulare de simţire” pe care a trăit-o acasă la părinţii lui, “nişte oameni simpli, cu credinţă în Dumnezeu”.

“Mă bucur că Dumnezeu mi-a dat acest har. Nu ştiu dacă am reuşit să păstrez adevărata icoană dar mă bucur că am făcut-o în felul meu. În acest mod în care am făcut-o, dacă aveţi răbdarea să vă uitaţi printre icoanele mele se poate vedea truda iconarului.

Niciodată nu m-am considerat artist, m-am considerat un truditor al frumosului şi al armoniei. Am vrut să aduc acumularea  tradiţiei şi a simţirii oamenilor de la Cunţa, care erau nişte oameni extraordinari. Încă simt mâna mamei care mă ducea la biserică, simt cum urcam acea pantă până acolo, iar la biserică mă ținea de mână tot timpul, ca să fiu cuminte, să nu plec, să mă plimb, așa cum se întâmplă acum și ieșeam de acolo parcă trecut printr-un duş spiritual, simțeam lucrarea. Asta am vrut să arăt în lucrările mele, un pic de sfințenie, cât s-a putut…Mă bucur că am avut ocazia să mă crucific în faţa dumneavoastră”, a spus iconarul Nicolae Muntean.

Cei prezenţi s-au arătat impresionaţi de-a dreptul de lucrările sale sfinte, una dintre doamnele prezente ţinând să menţioneze că a trăit „o amintire redată de acest om, de această icoană”,  „momentele acelea de demult pe care dânsul le-a exprimat de mâna cu mama” şi că „ceea ce a spus dumnealui a fost de omenie, de-un limbaj adecvat poporului român”.

O altă doamnă impresionată de colecţia de icoane a domnului Muntean a declarat că vernisajul a fost  „o formă de trăire sufletească”,  prin care a  avut ocazia să vadă „icoana care devine un tablou, ce exprimă până la un punct, în funcţie de măiestria realizatorului, o stare de spirit”. „Ce face domnul Munteanu este un lucru aş putea spune care pune laolaltă suflet şi un tip de expresie care ne plimbă la arpaş, ne plimbă în acea lume elevată a icoanelor pe sticlă care era nu numai simţire, era învăţătură”, a spus aceasta.

Nicolae Muntean s-a născut în satul Cunța, județul Alba, la data de 19 octombrie 1949. A absolvit școala primară în satul natal, a urmat cursurile unei  școli industriale şi a fost cursant al Școlii Populare de Artă. A început să expună și să participe la târguri meșteșugărești în 1998. A avut expoziții personale și de grup în Sebeș, Cugir, Sibiu, Deva, Timișoara, București, dar și în Austria (2005), Târgul internațional de la Praga (2012) și Festivalul de tradiții și folclor Rive de Gier (Franța). A primit diploma de membru al Academiei Artelor Tradiționale ASTRA Sibiu în 2005, Diploma – Premiul II – la Târgul Național de la Craiova în 2007 și Marele Premiu și trofeul târgului de la Craiova în 2008.

[nggallery id=110]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Bărbatul care a agresat sexual o femeie în camera unui hotel din Alba Iulia, trimis în judecată

Unirea Ziarul

Publicat

în

Bărbatul care a agresat sexual o femeie în camera unui hotel din Alba Iulia, trimis în judecată Un agresor deosebit de periculos, care a violat o femeie în camra unui hotel din Alba Iulia, a fost trimis din nou în judecată. Incidentul a avut loc în noaptea de 29 spre 30 ianuarie 2024. Bărbatul a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea