FOTO| Victimele Holocaustului, comemorate la Cugir. O lecție tristă de istorie pe care tânara generație trebuie să o cunoască
La sala de festivităţi a Băii Sociale din cartierul George Coșbuc din Cugir s-a desfășurat astăzi, o manifestare consacrată comemorării Holocaustului, eveniment organizat de Serviciul Public de Asistență Socială(SPAS) Cugir în colaborare cu instituțiile de învățământ din localitate.
Programul reuniunii a constat întrr-o paletă de activități vizând teme sensibile legate de un capitol trist de istorie pe care tinerii de astăzi, viitorii cetățeni ai unei Europe democratice, lipsite de prejudecăți xenophobe și rasiale trebuie să-l învețe încă de pe băncile școlii.
Prin expuneri precum: ,,Holocaustul – barbaria secolului XX”, „Evreii şi viaţa în lagăre”, ,,Exterminarea ca soluție finală”, ,,Dimensiunea Holocaustului în Europa”, ,,Holocaustul rromilor”, ,,Holocaustul între comemorare și educație”, au vorbit elevii Școlii Gimnaziale ,,Singidava” Cugir(pregătiți de prof. doc.Adam Florica și mediator școlar Pienar Gabriela), ai școlii Gimnaziale nr.3(prof. Satmari Daniela și cons. ed. Câmpean Cristina), Colegiul Tehnic ”Ion D. Lăzărescu” (asist. social Perianu Alexandru, bibiotecar Cărpinișan Alina) și Colegiul Național ”David Prodan” (pregătiți de prof. Serafina Oarga și prof. Tatiana Ungurianu).
Activitatea de comemorare a Holocaustului a reușit să scoată în evidență tragedia atâtor crime împotriva evreilor, a altor minorităţi etnice, religioase şi de altă natură, funcţionarea oribilei „industrii a morţii’’, dar şi eroismul celor care au rezistat răului şi urii. Câteva grupuri de elevi de la Școala Gimnazială ,,Singidava” au prezentat scenete din viața romilor, momente artistice cu melodii și dansuri țigănești, momente privind preocupările populației de etnie romă etc.
La finalul manifestării au vorbit profesorul de istorie Nicolae Florea și părintele paoh, preotul greco – catoolic Viorel Codrea. În alocuțiunile lor, cei doi invitați, care au vizitat lagărul morții de la Auscwitz au vorbit despre oribilele crime petrecute în urmă aproape 75 de ani, îndemnând participanții la reflecție, pentru ca astfel să cunoască o lecţie tristă de istorie, legată de cei care au pierit în lagărele naziste, singura lor vină fiind aceea de a nu fi arieni şi de a fi consideraţi, sub aspect rasial, inferiori.
Aceștia au apreciat dezbaterea drept o lecţie importantă de istorie, menită să aducă aminte de un capitol tulburător, care n-are voie să se mai repete şi pe care tânăra generaţie trebuie să-l cunoască. La eveniment au luat parte șefa Serviciului SPAS, Viorica Nedel, directorul adj. al Școlii Gimnaziale ,,Singidava” prof. Stela Predescu, Elena Muțiu –facilitator ROMACT, reprezentanții SPAS Adriana Crișan, Adrian Frățilă, Cristian Roman ș.a.
Constantin PREDESCU
[nggallery id=3474]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Jandarmii montani pregătiți pentru sezonul de iarnă: Recomandări pentru persoanele care merg pe munte
Jandarmii montani pregătiți pentru sezonul de iarnă: Recomandări pentru persoanele care merg pe munte Jandarmii de la posturile montane sunt la datorie și le recomandă iubitorilor de drumeții să manifeste prudență, să se informeze cu privire la prognoza meteo și la starea traseului înainte de a porni la drum și să nu se abată de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan