FOTO: Unirea Alba Iulia între 2003 şi 2013 – promovare în Divizia A, cumpărare de loc, iar promovare şi dispariţie!
În 24 mai s-a împlinit un deceniu de la primul dăscălecat al Unirii Alba Iulia în elita fotbalului românesc – un moment de neuitat din istoria clubului “alb-negru”. În aceşti 10 ani, existenţa echipei din Cetatea Marii Uniri a fost una sinusoidală, treceri de la o extremă la alta, cu momente de euforie, urmate de dezamăgiri. Astfel, în 2003 a fost promovarea, în 2005 retrogradarea din Divizia A, continuată cu o mare ruşine: “Apulum, Bepulum, Cepulum”! În 2006 o retrogradare şi din Divizia B, practic o cădere de două eşaloane, evitată prin tranzacţia oneroasă a locului de la Oltchim Rm. Vâlcea.
*“Apulum, Bepulum, Cepulum”
Apoi, iarăşi bucurie: în 30 mai 2009 (partidă câştigată pe “Cetate” cu Minerul Lupeni) s-a parafat o nouă promovare, a doua în Liga 1, sub comanda lui Falub, ce a continuat stagiunea începută de Şunda. Imediat, în 2010, retrogradarea, cauzată de multiple gafe de management! Copiii Albei, Gicu Grozav, Nicuşor Stanciu, Călin Cristea, Andrei Zăgrean, Alexandru Giurgiu, Florin Ilie şi toţi ceilalţi au scos capul în fotbalul mare, dar… În 2013, săraca şi falimentata FC Unirea Alba Iulia abandonează competiţia (Liga a 2-a) vorbindu-se la trecut despre fotbal şi destinele unui club ce ar trebui ca în 2014 să aniverseze 90 de ani!
*Himcinschi – un albaiulian fericit, atât ca şi jucător, cât şi ca antrenor!
Revenind la anul de graţie 2003, menţionăm că în lotul unirist fotbaliştii localnici erau Himcinschi şi R. Oprea, iar în staff-ul administrativ figura Nicolae Achim. Din Alba, în efectivul lui Şunda se regăseau Ov. Maier (Ocna Mureş), Găldean (Sebeş), Kiraly (Zlatna). De asemenea aiudeanul Ioan Vlad se afla în conducerea clubului (personaj prezent până în 2012 pe “Cetate”), la fel ca şi masorul cugirean Dorel Rusu.
În acest deceniu, în care existenţa şi-a legat-o în mare măsură de Unirea Alba Iulia Adorian Himcinschi a trăit o dublă bucurie: a promovat în 2003 ca şi jucător, a debutat imediat în Divizia A în echipamentul “alb-negru”, dar a “gustat” şi promovarea din 2009 ca şi antrenor secund. “N-am putut să-mi imaginez că, după ani în care Unirea a reprezentat un nume important în fotbalul românesc, s-a ajungs la o astfel de situaţie, dispariţia echipei, un moment regretabil pentru toţi”, a spus cel care în turul actualei stagiuni din Liga a 2-a a fost secundul lui Gherman şi a suferit în mod direct, în iarnă, aruncarea prosopului. “Sunt legat sufleteşte de acea promovare din 2003, un vis împlinit pentru mine ca albaiulian! Am reuşit să ajung în elită cu Unirea, echipa de suflet, de acasă şi să mai şi joc în Divizia A pe «Cetate». Efectiv sunt clipe de neuitat”, a apreciat Himcinschi, “interimar” în 6 rânduri pe banca Unirii în aceşti ultimi ani.
“Promovarea de atunci a fost posibilă graţie tuturor factorilor implicaţi: conducere administrativă, bancă tehnică, lot de jucători cu dorinţă de performanţă, plus un public de senzaţie, ce începuse să «ardă» pentru fotbal. Am trăit acel meci de poveste cu FC Bihor, victorie cu 4-3 după 0-3 în minutul 70, cu evoluţia incredibilă a scorului, precum şi reacţia fabuloasă a spectatorilor, ce au creau un iad pe stadion pentru orădeni, după ce am înscris golul de 1-3”, a rememorat Himcinschi, care a ieşit din circuitul fotbalistic în acelaşi timp cu abandonul Unirii din retur.
*Tibi Moldovan de la “chitarist” la… “play boy” în “Cetate”
În martie 2003 ajungea la Alba Iulia, cu câteva zile înainte de meciul de poveste cu FC Bihor, Tibor Moldovan, un atacant cu plete venit de la Târnăveni, ce a scris istorie în “Cetate” prin prestaţiile sale ce l-au propulsat în 2005 la Dinamo! “Întâia dată când am intrat în vestiar, colegii se întrebau miraţi: «cine-o fi şi chitaristul ăsta»… Şi… am debutat cu o dublă în acel joc incredibil câştigat cu FC Bihor, după ce am remontat de la 0-3. Am jucat ultimele 25 de minute şi am înscris golul unei victorii nebune”, a spus vârful poreclit de fani “Tibi-gol”. Moldovan se mândreşte cu faptul că are la activ, ca şi jucător, ambele promovări ale Unirii Alba Iulia pe prima scenă, atât în 2003, cât şi în 2009. “Din chitarist am ajuns «play boy», dar şi la echipa Naţională. Ce să mai vorbim, Unirea a reprezentat rampa de lansare pentru mine în fotbalul adevărat. Am trăit acum un deceniu vremuri frumoase la Alba: intrarea spectatorilor pe gazon după ce am promovat, acea zi a bucuriei cu spectacolul deosebit de pe stadion, formaţia «Talisman» şi lansarea imnului Unirii. Un lucru este clar, n-am mai întâlnit în carieră un fotbalist atât de valoros şi de tehnic precum Ovidiu Maier”, a mai adăugat Tibi Moldovan (31 ani), deocamdată fără echipă după ce ultima dată a evoluat la Luceafărul Oradea. “Peste tot sunt probleme în ţară, la fotbal, cât şi la alte sporturi. Se simte asta în plan financiar, dar nu pot să cred că Alba a rămas fără fotbal şi chiar fără viitor”, a încheiat jucătorul stabilit în Tg. Mureş şi restabilit medical după ce a suferit o accidentare gravă.
Foto: arhiva ziarului Unirea şi colecţiile personale ale celor implicaţi
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sport
CIL Blaj, reunire cu 24 jucători și alți 4 fotbaliști în probe Nou-promovata CIL Blaj a demarat pregătirile, la primul antrenament al anului fiind prezenți 24 de jucători, dintre care 4 sunt în probe, inclusiv stranieri. Deocamdată nu sunt noutăți în efectivul condus de Daniel Tătar, care caută să rezolve transferuri pe posturile de fundaș […]