Rămâi conectat

Sport

FOTO: Unirea Alba Iulia între 2003 şi 2013 – promovare în Divizia A, cumpărare de loc, iar promovare şi dispariţie!

Publicat

în

OLYMPUS DIGITAL CAMERAÎn 24 mai s-a împlinit un deceniu de la primul dăscălecat al Unirii Alba Iulia în elita fotbalului românesc – un moment de neuitat din istoria clubului “alb-negru”. În aceşti 10 ani, existenţa echipei din Cetatea Marii Uniri a fost una sinusoidală, treceri de la o extremă la alta, cu momente de euforie, urmate de dezamăgiri. Astfel, în 2003 a fost promovarea, în 2005 retrogradarea din Divizia A, continuată cu o mare ruşine: “Apulum, Bepulum, Cepulum”! În 2006 o retrogradare şi din Divizia B, practic o cădere de două eşaloane, evitată prin tranzacţia oneroasă a locului de la Oltchim Rm. Vâlcea.

*“Apulum, Bepulum, Cepulum”

Apoi, iarăşi bucurie: în 30 mai 2009 (partidă câştigată pe “Cetate” cu Minerul Lupeni) s-a parafat o nouă promovare, a doua în Liga 1, sub comanda lui Falub, ce a continuat stagiunea începută de Şunda. Imediat, în 2010, retrogradarea, cauzată de multiple gafe de management! Copiii Albei, Gicu Grozav, Nicuşor Stanciu, Călin Cristea, Andrei Zăgrean, Alexandru Giurgiu, Florin Ilie şi toţi ceilalţi au scos capul în fotbalul mare, dar… În 2013, săraca şi falimentata FC Unirea Alba Iulia abandonează competiţia (Liga a 2-a) vorbindu-se la trecut despre fotbal şi destinele unui club ce ar trebui ca în 2014 să aniverseze 90 de ani!

Electrica Furnizare Discount

*Himcinschi – un albaiulian fericit, atât ca şi jucător, cât şi ca antrenor!

Revenind la anul de graţie 2003, menţionăm că în lotul unirist fotbaliştii localnici erau Himcinschi şi R. Oprea, iar în staff-ul administrativ figura Nicolae Achim. Din Alba, în efectivul lui Şunda se regăseau Ov. Maier (Ocna Mureş), Găldean (Sebeş), Kiraly (Zlatna). De asemenea aiudeanul Ioan Vlad se afla în conducerea clubului (personaj prezent până în 2012 pe “Cetate”), la fel ca şi masorul cugirean Dorel Rusu.

În acest deceniu, în care existenţa şi-a legat-o în mare măsură de Unirea Alba Iulia Adorian Himcinschi a trăit o dublă bucurie: a promovat în 2003 ca şi jucător, a debutat imediat în Divizia A în echipamentul “alb-negru”, dar a “gustat” şi promovarea din 2009 ca şi antrenor secund. “N-am putut să-mi imaginez că, după ani în care Unirea a reprezentat un nume important în fotbalul românesc, s-a ajungs la o astfel de situaţie, dispariţia echipei, un moment regretabil pentru toţi”, a spus cel care în turul actualei stagiuni din Liga a 2-a a fost secundul lui Gherman şi a suferit în mod direct, în iarnă, aruncarea prosopului. “Sunt legat sufleteşte de acea promovare din 2003, un vis împlinit pentru mine ca albaiulian! Am reuşit să ajung în elită cu Unirea, echipa de suflet, de acasă şi să mai şi joc în Divizia A pe «Cetate». Efectiv sunt clipe de neuitat”, a apreciat Himcinschi, “interimar” în 6 rânduri pe banca Unirii în aceşti ultimi ani.

“Promovarea de atunci a fost posibilă graţie tuturor factorilor implicaţi: conducere administrativă, bancă tehnică, lot de jucători cu dorinţă de performanţă, plus un public de senzaţie, ce începuse să «ardă» pentru fotbal. Am trăit acel meci de poveste cu FC Bihor, victorie cu 4-3 după 0-3 în minutul 70, cu evoluţia incredibilă a scorului, precum şi reacţia fabuloasă a spectatorilor, ce au creau un iad pe stadion pentru orădeni, după ce am înscris golul de 1-3”, a rememorat Himcinschi, care a ieşit din circuitul fotbalistic în acelaşi timp cu abandonul Unirii din retur.

*Tibi Moldovan de la “chitarist” la… “play boy” în “Cetate”

În martie 2003 ajungea la Alba Iulia, cu câteva zile înainte de meciul de poveste cu FC Bihor, Tibor Moldovan, un atacant cu plete venit de la Târnăveni, ce a scris istorie în “Cetate” prin prestaţiile sale ce l-au propulsat în 2005 la Dinamo! “Întâia dată când am intrat în vestiar, colegii se întrebau miraţi: «cine-o fi şi chitaristul ăsta»… Şi… am debutat cu o dublă în acel joc incredibil câştigat cu FC Bihor, după ce am remontat de la 0-3. Am jucat ultimele 25 de minute şi am înscris golul unei victorii nebune”, a spus vârful poreclit de fani “Tibi-gol”. Moldovan se mândreşte cu faptul că are la activ, ca şi jucător, ambele promovări ale Unirii Alba Iulia pe prima scenă, atât în 2003, cât şi în 2009. Din chitarist am ajuns «play boy», dar şi la echipa Naţională. Ce să mai vorbim, Unirea a reprezentat rampa de lansare pentru mine în fotbalul adevărat. Am trăit acum un deceniu vremuri frumoase la Alba: intrarea spectatorilor pe gazon după ce am promovat, acea zi a bucuriei cu spectacolul deosebit de pe stadion, formaţia «Talisman» şi lansarea imnului Unirii. Un lucru este clar, n-am mai întâlnit în carieră un fotbalist atât de valoros şi de tehnic precum Ovidiu Maier”, a mai adăugat Tibi Moldovan (31 ani), deocamdată fără echipă după ce ultima dată a evoluat la Luceafărul Oradea. “Peste tot sunt probleme în ţară, la fotbal, cât şi la alte sporturi. Se simte asta în plan financiar, dar nu pot să cred că Alba a rămas fără fotbal şi chiar fără viitor”, a încheiat jucătorul stabilit în Tg. Mureş şi restabilit medical după ce a suferit o accidentare gravă.

Foto: arhiva ziarului Unirea şi colecţiile personale ale celor implicaţi

Publicitate

Sport

CS Ocna Mureș continuă căutările la nivelul achizițiilor | Tegbo, Frențiu și Neșan, primele plecări oficiale

Publicat

în

CS Ocna Mureș continuă căutările pentru întărirea efectivului în vederea returului din eșalonul terț, pe care-l va relua din postura de ocupantă a poziției a 6-a în Seria a 9-a.

Deocamdată, este sigură înregimentarea atacantului Andrei Vasinc (originar din comuna Unirea, fost la Someșul Dej), dar și trei despărțiri. Juniorul Neșan ce a a primit dezlegarea să evolueze în Liga a 4-a din județul Mureș, mijlocașul Răzvan Frențiu (s-au stabilit toate detaliile între cluburi și va evolua la CS Universitatea Alba Iulia) și atacantul Best Tegbo (cu care s-a reziliat înțelegerea, îndepând cu 1 ianuarie, după 6 luni petrecute în “alb-albastru”). În contrapartidă, în efectivul condus de antrenorul Paul Ciucă va fi prezent, la reluarea pregătirilor, juniorul localnic Oprinca (mijlocaș, din anul 2005). 

Pe de altă parte se așteaptă un răspuns de la Alexandru Giurgiu, căpitanul Unirii Alba Iulia, fotbalist care a cerut un răgaz de gândire întrucât în această perioadă a devenit tată. De asemenea, la reunirea ocnamureșenilor (luni, 24 ianuarie) sunt așteptați mijlocașul Alex Petruș (22 de ani, fost la CFR Cluj 2, Sănătatea Cluj și Minaur Baia Mare), fundașul lateral Dragoș Balint (20 de ani, ex-Someșul Dej 2) și Antonio Savu (n. 2001, fundaș sau mijlocaș central, legitimat la CSO Plopeni), Al. Hada (mijlocaș ce a mai evoluat la Soda, dar și la Industria Galda) dar și alți câțiva jucători în probe, ce vor fi urmăriți câteva zile la lucru de antrenorul Paul Ciucă. În funcție de rezolvarea transferurilor, pe “principiul domino-ului” se va decide și în privința altor plecări, pe lista de așteptare fiind Casian, Coltor sau Cl. Marcu.

Electrica Furnizare Discount

CS Ocna Mureș, cu 16 puncte, se pregătește de abordarea celor 10 jocuri din play-out, deși, teoretic, înaintea ultimelor 3 etape din returul Ligii a 3-a mai are șanse matematice la play-off (locul 4, cu 24 de puncte, Viitorul Cluj). Ocnamureșenii joacă în primele 3 runde din primăvară doar în Alba, acasă cu Sănătatea, apoi pe “Cetate” cu Unirea Alba Iulia, și iar acasă cu Gloria Bistrița.

Citește mai mult

Sport

Metalurgistul Cugir, prima echipă din Alba ce reia pregătirile | M. Lupu și Haj, așteptați la reunire

Publicat

în

Metalurgistul Cugir este cea mai grăbită formație din Alba, astăzi, la ora 15.00 fiind prevăzută prima ședință de pregătire a anului pentru formația de sub Drăgana (celelalte două conjudețene au fixată reunirea peste o săptămână, luni, 24 ianuarie).

“Roș-albaștrii”, deja calificați în play-off-ul Seriei a 9-a din Liga a 3-a, intenționează să ridice ștacheta în acest sezon, după ce în precdentul au fost prezenți la primul baraj al promovării în eșalonul superior. “În plan fotbalistic ne propunem să depășim ceea ce am realizat campionatul anterior. Știm că nu va fi ușor, că vom avea de tras și tocmai de aceea în această perioadă de pregătire este nevoie de multă muncă, să acumulăm din punct de vedere fizic. Din păcate, ne cam încurcă starea meteo din această perioadă”, a spus antrenorul Lucian Itu, cel care a preluat formația din orașul natal în vara anului 2019.

La antrenamentul prin care se pune punct unei vacanțe de  6 săptămâni sunt așteptați și atacantul Marius Lupu (golgheterul formației, cu 10 reușite, aflat în “cărți” pentru a pleca la divizionara secundă Concordia Chiajna) și mijlocașul unirist Paul Haj (18 ani, decis să se despartă de “alb-negri”, chiar și printr-un memoriu de a deveni liber de contract, tânărul jucător având numeroase restanțe). De asemenea vor fi și câțiva jucători în probe, printre care mijlocașul de bandă Casian Cîmpean (n. 2002, Sănătatea Cluj).

Electrica Furnizare Discount

Cu Marius Lupu mai așteptăm câteva zile. Deocamdată nu e nimic concret și am amânat o decizie”, a spus președintele Călin Mureșan. În acest context, al modificărilor din efectiv, tinerii Al. Popescu și Tănăsescu, împrumutați pentru un sezon de la Sport Team București, au fost anunțați că sunt liberi să își caute alte destinații. Să mai precizăm faptul că atacantul Daniel Nicula (două reușite în prima parte a stagiunii) împrumutat până în vară la Metalurgistul Cugir, a semnat un nou contract, pe o perioadă de 5 ani de zile, cu prim-divizionara Gaz Metan Mediaș.

Citește mai mult

Sport

Alin Hancăș, reputatul antrenor din Alba: “Din cauza pandemiei, cel puțin o generație fotbalistică s-a irosit”

Publicat

în

Antrenorul Alin Hancăș (53 de ani), originar din Blaj, a devenit un nume consacrat la nivel național, activitatea sa din ultimul deceniu fiind una apreciată de Federația Română de Fotbal.

Implicat cu preponderență în sectorul fotbalului juvenil, blăjeanul susține că pandemia de coronavirus a afectat din plin “sportul rege” la nivel național.

Cel puțin o generație de fotbaliști s-a irosit, dacă nu cumva două. Problema majoră a fost în cursul anului 2020, cu acea lipsă îndelungată de activitate la antrenamente, cu tineri între 15 și 18 ani mulți ieșiți din circuit din pricina întreruperii neașteptate și nedorite. Reversul fericit este însă acela că ulterior a apărut o infuzie de jucători de vârste fragede, copii între 6 și 10 ani, dornici de mișcare”, a punctat Alin Hancăș (foto, dreapta, alături de Cristian Petropulos, președintele AJF Alba). Și, din acest punct de vedere, conjudețeanul consideră că în ultimul timp a apărut o adevărată problemă pentru antrenorii ce muncesc cu micuții fotbaliști, asta din pricina amestecării părinților în procesul de pregătire și mai ales din cauza manifestărilor din timpul jocurilor.

Electrica Furnizare Discount

*”Este o presiune inutilă din partea părinților”

Din păcate, în ultimii ani se înregistrează o presiune foarte mare pe copii, la jocuri și antrenamente. Din impulsul de a-și stimula copiii, apar apostrofări, indicații de pe margine, vociferări, situații care creează o stare inutilă de presiune pentru copii. La asemenea nivel, în faza incipientă a activității fotbalistice, la vârstă fragedă, când copilul trebuie să-și formeze personalitatea ca om și fotbalist, nu sunt deloc binevenite asemenea manifestări, dimpotrivă. Apare teama, este o presiune inutilă asupra copilului ce trebuie să se bucure doar de fotbal, să joace numai de plăcere și nu din dorința părinților, dar și asupra antrenorilor, ce își simt periciltat procesul de pregătire. Colaborarea club/antrenor- părinți este necesară, ambele părți participând, împreună cu școala, la formarea ca om și ulterior ca fotbalist a micului jucător. Această colaborare trebuie să se desfășoare în limitele filozofiei clubului și ale cadrului didactic și metodologic trașat de antrenor, părintele devenind partenerul antrenorului și, în niciun caz, antrenorul de pe margine, care încearcă să-și impună propriile idei despre antrenament și competiție”, a conchis Alin Hancăș, antrenor la CSȘ Blaj și ACS Școala de Fotbal “Ioan Suciu” Blaj. Tocmai din acest motiv, pentru a se evita presiunea exercitată de rezultate (antrenori și părinți) asupra copiilor, dar și pentru ca antrenorii să fie preocupați cu preponderență de formarea jucătorilor, Federația Română de Fotbal a luat o măsură justă în ediția 2021/2022, aceea de a elimina rezultatele și clasamentele la Under 11 și Under 13. Și în fotbalul județean au existat inițiative similare în acest sezon, plecate de la Mihai Țîra, secretarul AJF Alba, respectiv organizarea unor serii de penalty-uri la finalul jocurilor din competițiile Under 11, Under 12 și Under 13.

În același timp Hancăș, pe lângă activitatea propriu-zisă de la nivelul gazonului, la diverse categorii de vârstă, este referent zonal din partea FRF la nivelul județului Alba (în plan național regiunile au acum o altă organizare, cu 8 județe), dar și lector în cadrul Școlii Federale de Antrenori, la care se mai adaugă și munca în cadrul Asociației Județene de Fotbal Alba. În 2021, la acest capitol, merită trecute în revistă, la nivelul fotbalului județean organizarea Campionatului Județean la Under 9, Under 10, Under 12 (fără contabilizarea rezultatelor) și Under 14, organizarea de Campionat Elită și Campionat Clasic la Under 17 și Under 19 (pentru a se asigura o competiție echilibrată), acțiuni de selecție la categoria Under 11, dar și la Campionatului Speranțelor Under 14 (formându-se lotul județean ce a avut două jocuri cu selecționata similară Cluj).

*2021, un pas spre revenirea la normalitate

Și din punct de vedere al pregătirii viitoarelor generații de antrenori, în ultimele 4 luni ale anului trecut lucrurile par să revină cât de cât spre o normalitate, după o pauză de mai bine de un an. A fost Licența C UEFA la nivelul județului Alba în perioada august – decembrie (când a avut loc examenul final), printre cursanți figurând Nicușor Bănică, Bogdan Bucurică, Vitor Thiago de Freitas Fernandes “Vitinha”, Bogdan Goguța, Filip Morar, Ionuț Neag, Paul Păcurar, Radu Scrob sau Cristian Păcurar (jucători activi). Apoi, împreună cu Lucian Burchel, Massimo Pedrazzini, Aurel Țicleanu și Răzvan Rotaru, Alin Hancăș a făcut parte din comisiile de examinare ale examenelor de admitere (teorie și practică) din decembrie, la Licența B UEFA (40 de concurenți pentru 25 de locuri, printre aceștia Marian Cristescu) și Licența A UEFA (96 de participanți/ 25 de locuri, primul pe țară fiind albaiulianul George Țălnar, ce-i va avea colegi la cursuri pe Lucian Sânmărtean, Ștefan Grigorie, Vasile Maftei sau Cristian Dănălache). Și nu în ultimul rând, online s-au derulat, în perioada 4 octombrie-21 decembrie, cursurile de perfecționare și reînoire a Licențelor A și B, ce nu s-au mai ținut din 2019, cu peste 1000 de participanți, peste 40 din Alba, iar Hancăș s-a numărat printre lectori.

*Problemele fotbalului românesc

Nu puteam încheia periplul prin 2021 fără a-i solicita interlocutorului nostru o părere, din mijlocul fenomenului, asupra cauzelor regresului fotbalului mioritic, care bifează calificări ratate pe bandă rulantă, 6 la rând la Campionatele Mondiale. “Sunt mai multe chestiuni la mijloc și vreau să le abordez punctual. Cel puțin la nivel de copii și juniori, infrastructura este la pământ. Nu s-a schimbat mare lucru comparativ cu anii 2000, când noi practic trăiam fotbalistic după sistemul de dinainte de ’89. Mergând mai departe, este o problemă în abordarea fotbalistică, respectiv la nivel de selecție incipientă unde trebuie să căutăm și jucători cu alte calități, respectiv fizice și mentale, în condițiile în care noi suntem fixați pe cei tehnici, urmărind comportamentul jucătorului când are mingea la picior. De asemenea, la abordarea antrenamentului, momentan se urmărește preponderent rezultatul în competiție și numărul trofeelor câștigate și nu formarea jucătorului. Se ajunge ca, la vârste de 8-13 ani, unii jucători să dispute 2-3 jocuri pe săptămână, la diferite categorii competiționale de vârstă, bifându-se mai multe partide decât antrenamente în ciclul săptămânal. Dar în cele din urmă, peste toate este o problemă a sportului la nivel de stat. Vedem ce s-a întâmplat în Franța, după ce au ratat în 1993 incredibil calificarea la Mondiale, cum au schimbat din temelii, au gândit o strategie și, în timp unde au ajuns. La noi, situația este în ceață totală, nu există un program clar, pe termen mediu și lung. Asta, în condițiile în care statul român are toate pârghiile legale, prin CSȘ-uri și LPS-uri, ce pot deveni Centre de Excelență la orice sport, dar și prin creșterea numărului orelor de educație fizică la toate ciclurile de învățământ”, a încheiat Alin  Hancăș, antrenor extrem de apreciat la nivel național, cel care în 2014 a promovat rapid în Liga a 3-a cu Industria Galda de Jos cu care plecase din Liga a 5-a (o asemenea perfomanță a accederii în eșalonul terț a mai reușit și doi ani mai devreme cu Europa Alba Iulia).

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare