Rămâi conectat

Actualitate

FOTO| Un vultur sur, specie dispărută de peste 70 de ani din România, găsit la Sebeș în stare de epuizare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un vultur sur, specie dispărută de peste 70 de ani din România, găsit la Sebeș în stare de epuizare

Un exemplar de vultur sur, specie care a dispărut din România spre jumătatea secolului trecut, a fost găsit la Sebeș, Alba. Pasărea a fost prinsă în stare de epuizare, venind din Croația.

„Vultur sur, probabil extenuat, care a hoinărit din Bulgaria până în Sebeș, județul Alba. Preluat de Asociația Prietenii Berzelor din Cristian, pentru evaluare și predare către reprezentanții organizației responsabile din țara de la sud. Se pare că provine din Croația”, a transmis Lucian Macaveiu, director la Administrația Natura 2000 Trascău.

Pasărea nu are semne de răni sau alte accidentări și pe unul dintre picioare are un inel pe care scrie CK5. Un exemplar asemănător a fost găsit în urmă cu doi ani în Rezervația Lunca Mureșului, stabilindu-se că provine din Serbia – Rezervația Naturală Uvac, care este recunoscută pentru populația de vulturi suri.

Vulturul pleșug sur (Gyps fulvus) este o pasăre răpitoare de zi de talie mare, din familia Accipitridae, răspândită zonelor împădurite montane din nord-vestul Africii și Peninsula Iberică, sud-estul Europei (Balcani), Turcia, Orientul Mijlociu, sud-vestul Asiei până în Munții Pamir și Altai.

Specie dispărută din cauza vânătorii și a agriculturii intensive

Are capul acoperit cu puf alb, gâtul golaș, ciocul puternic, cu vârful ascuțit și încovoiat peste mandibula inferioară, aripi relativ scurte și rotunjite, coadă lungă, ghearele de la degetele picioarelor ascuțite și mult încovoiate, penele de culoare brună-roșcată mai deschisă pe abdomen. Se hrănește mai ales cu hoituri.

Este o specie care a fost crezută ca dispărută definitiv de pe teritoriul României, de circa 70 de ani, până în 2020 când a fost găsit exemplarul din Lunca Mureșului. Se consideră că a dispărut din mai multe cauze, printre ele vânătoarea, otrăvirile și agricultura. Pentru că anvergura aripilor sale ajunge și la trei metri, poate parcurge distanțe foarte mari în căutarea hranei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2024: Notele vor fi publicate ASTĂZI. Până când pot depune elevii contestații

Ziarul Unirea

Publicat

în

REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2024: Notele vor fi publicate ASTĂZI. Până când pot depune elevii contestații Rezultatele inițiale de la Evaluarea Națională 2024 vor fi afișate astăzi, 3 iulie, până la ora 14, potrivit calendarului oficial. Elevii nemulțumiți de rezultatele obținute pot depune contestații la centrele de examen sau le transmit electronic, în zilele de 3 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea