FOTO| Un grup de 40 elevi și profesori de la Colegiul ”HCC” din Alba Iulia au efectuat un schimb cultural în Italia și Elveția
Un grup de 40 elevi si profesori de la Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia au efectuat în perioada 8-12 noiembrie 2016 un schimb cultural în Italia – Milano și Elveția – Lugano.
Primul contact al elevilor avut în capitala lombardă l-a constituit întâlnirea de la Liceul lingvistic „Regina Mundi. San Vincenzo” din Milano, unde au fost întâmpinați de profesori și elevi din cadrul acestei școli.
Printr-o prezentare multimedială realizata de directorul liceului Matteo Foppa Pedretti, elevii din România au fost informați despre aspecte privind sistemul italian de învatamant de toate gradele, fiind discutate în mod liber similitudini dar și diferente legate de sistemul educațional romanesc. Regina Mundi cupinde în structura sa un liceu lingvistic și un institut tehnic, fiind o școala publica unde se platesc taxe anuale, avand acces copii de la grădinița pana la liceu. Grupul de elevi români, au prezentat la rândul lor, istoria Colegiului Național ” Horia, Closca și Crisan”, fiind unul dintre liceele de prestigiu din România, numarând 800 de elevi.
”Cunosc România unde am făcut prima mea vizită în anul 1994 o țară frumoasă și cu multa istorie – suntem încântați de prezenta dvs. la liceul nostru și sper să continue aceasta colaborare și pe mai departe” – a declarat directorul Matteo Foppa Pedretti.
În numele elevilor și profesorilor prezenti, prof. Sorin Schiau – director adjunct al Colegiului, coordonator al acestui proiect împreună cu prof. Daniel Boian de la Școala „Mihai Eminescu” din Alba Iulia, au mulțumit pentru primirea și ospitalitatea primită din partea liceului milanez, subliniind importanta schimburilor și deschiderea pe care o oferă la rândul lui, Colegiul din Alba Iulia.
În cadrul programului a urmat și o interactiva oră de latină, unde elevii români și italieni au avut prilejul sa dialogheze și să își exprime cunoștințele legate de studiul limbii latine și structura limbilor neolatine, din care face parte și limba română.
Un frumos moment de socializare al elevilor l-a constituit masa de prânz oferită de conducerea liceului milanez, din care nu au lipsit specialitati ale bucatariei italiene. Programul elevilor următoarelor zile a avut ca obiective cunoașterea unor locuri istorice din Milano, monumente, biserici, castele (Duomo, Scala, Castelul Sforzesco).
De asemenea vizita a cuprins o intalnire si la sediul Consulatului General al Romaniei la Milano, unde au fost primiti de dl.George Milosan – viceconsul – si d.na consul Iulia Adriana Cupsa Kiseleff. Elevilor le-a fost prezentata de catre dl. vice-consul George Milosan, activitatea pe care o desfasoara in genetal un Consulat, rolul acestuia ca institutie a Statului Roman si importanta avuta in relatia cu comunitatea romaneasca. Ultima zi a programului s-a incheiat cu o excursie în orasele Como unde au făcut o croazieră pe lac și au vizitat orasul și Lugano din Elevetia unde au vizitat fabrica de ciocolată Alprose și Biserica Sfânta Maria a îngerilor.
Prezența la Milano a grupului de elevi de la Colegiul Horia, Closca și Crisan a avut sprijinul d.nei Ramona Popescu (traducător și ghid cultural) și colaborarea Centrului Cultural Italo Roman din Milano prin doamna Violeta Popescu.
Elevii și profesori albaiulieni mulțumesc pentru acest schimb firmei STP ALBA. De asemenea aduc mulțumiri Primăriei Alba Iulia și Consiliul Județean Alba pentru materialele de promovare a orașului și județului.
Schimbul a fost organizat de dl. Sorin Schiau, director adjunct la Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia.
Elevii şi profesorii albaiulieni mulţumesc pe această cale celor care au făcut posibil acest schimb cultural.
[nggallery id=3022]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan Răscoala din 1784, numită și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 3 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 2 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Actualitateacum o zi
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a