Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO| Un grup de 40 elevi și profesori de la Colegiul ”HCC” din Alba Iulia au efectuat un schimb cultural în Italia și Elveția

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un grup de 40  elevi si  profesori de la Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia au efectuat în perioada 8-12  noiembrie 2016 un schimb cultural în Italia – Milano și Elveția – Lugano.

elevi-hcc-alba-iulia03Primul contact al elevilor avut în capitala lombardă l-a constituit întâlnirea de la Liceul lingvistic „Regina Mundi. San Vincenzo” din Milano, unde au fost întâmpinați de profesori și elevi din cadrul acestei școli.

Printr-o prezentare multimedială realizata de directorul liceului Matteo Foppa Pedretti, elevii din România au fost informați despre aspecte privind sistemul italian de învatamant de toate gradele, fiind discutate în mod liber similitudini dar și diferente legate de sistemul educațional romanesc. Regina Mundi cupinde în structura sa un liceu lingvistic și un institut tehnic, fiind o școala publica unde se platesc taxe anuale, avand acces copii de la grădinița pana la liceu. Grupul de elevi români, au prezentat la rândul lor, istoria Colegiului Național ” Horia, Closca și Crisan”, fiind unul dintre liceele de prestigiu din România, numarând  800 de elevi.

”Cunosc România unde am făcut prima mea vizită în anul 1994 o țară frumoasă și cu multa istorie – suntem încântați de prezenta dvs. la liceul nostru și sper să continue aceasta colaborare și pe mai departe” – a declarat directorul Matteo Foppa Pedretti.

În numele elevilor și profesorilor prezenti, prof. Sorin Schiau – director adjunct al Colegiului, coordonator al acestui proiect împreună cu prof. Daniel Boian de la Școala „Mihai Eminescu” din Alba Iulia, au mulțumit pentru primirea și ospitalitatea primită din partea liceului milanez, subliniind importanta schimburilor și deschiderea pe care o oferă la rândul lui, Colegiul din Alba Iulia.

În cadrul programului a urmat și o interactiva oră de latină, unde elevii români și italieni au avut prilejul sa dialogheze și să își exprime cunoștințele legate de studiul limbii latine și structura limbilor neolatine, din care face parte și limba română.

Un frumos moment de socializare al elevilor l-a constituit masa de prânz oferită de conducerea liceului milanez, din care nu au lipsit specialitati ale bucatariei italiene. Programul elevilor următoarelor zile a avut ca obiective cunoașterea unor locuri istorice din Milano, monumente, biserici, castele (Duomo, Scala, Castelul Sforzesco).

De asemenea vizita a cuprins o intalnire si la sediul Consulatului General al Romaniei la Milano, unde au fost primiti de dl.George Milosan – viceconsul – si d.na consul Iulia Adriana Cupsa Kiseleff. Elevilor le-a fost prezentata de catre dl. vice-consul George Milosan,  activitatea pe care o desfasoara in genetal un Consulat, rolul acestuia ca institutie a Statului Roman si importanta avuta in relatia cu comunitatea romaneasca. Ultima zi a programului s-a incheiat cu o excursie în orasele Como unde au făcut o croazieră pe lac și au vizitat orasul și Lugano din Elevetia unde au vizitat fabrica de ciocolată Alprose  și Biserica Sfânta Maria a îngerilor.

Prezența la Milano a grupului de elevi de la Colegiul Horia, Closca și Crisan a avut sprijinul d.nei Ramona Popescu (traducător și ghid cultural) și colaborarea Centrului Cultural Italo Roman din Milano prin doamna Violeta Popescu.

Elevii și profesori albaiulieni mulțumesc pentru acest schimb firmei STP ALBA. De asemenea aduc mulțumiri Primăriei Alba Iulia și Consiliul Județean Alba pentru materialele de promovare a orașului și județului.

Schimbul a fost organizat de dl. Sorin Schiau, director adjunct la Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia.

Elevii şi profesorii albaiulieni mulţumesc pe această cale celor care au făcut posibil acest schimb cultural.

[nggallery id=3022]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea