Cultură Educație
FOTO| Un grup de 40 elevi și profesori de la Colegiul ”HCC” din Alba Iulia au efectuat un schimb cultural în Italia și Elveția
Un grup de 40 elevi si profesori de la Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia au efectuat în perioada 8-12 noiembrie 2016 un schimb cultural în Italia – Milano și Elveția – Lugano.
Primul contact al elevilor avut în capitala lombardă l-a constituit întâlnirea de la Liceul lingvistic „Regina Mundi. San Vincenzo” din Milano, unde au fost întâmpinați de profesori și elevi din cadrul acestei școli.
Printr-o prezentare multimedială realizata de directorul liceului Matteo Foppa Pedretti, elevii din România au fost informați despre aspecte privind sistemul italian de învatamant de toate gradele, fiind discutate în mod liber similitudini dar și diferente legate de sistemul educațional romanesc. Regina Mundi cupinde în structura sa un liceu lingvistic și un institut tehnic, fiind o școala publica unde se platesc taxe anuale, avand acces copii de la grădinița pana la liceu. Grupul de elevi români, au prezentat la rândul lor, istoria Colegiului Național ” Horia, Closca și Crisan”, fiind unul dintre liceele de prestigiu din România, numarând 800 de elevi.
”Cunosc România unde am făcut prima mea vizită în anul 1994 o țară frumoasă și cu multa istorie – suntem încântați de prezenta dvs. la liceul nostru și sper să continue aceasta colaborare și pe mai departe” – a declarat directorul Matteo Foppa Pedretti.
În numele elevilor și profesorilor prezenti, prof. Sorin Schiau – director adjunct al Colegiului, coordonator al acestui proiect împreună cu prof. Daniel Boian de la Școala „Mihai Eminescu” din Alba Iulia, au mulțumit pentru primirea și ospitalitatea primită din partea liceului milanez, subliniind importanta schimburilor și deschiderea pe care o oferă la rândul lui, Colegiul din Alba Iulia.
În cadrul programului a urmat și o interactiva oră de latină, unde elevii români și italieni au avut prilejul sa dialogheze și să își exprime cunoștințele legate de studiul limbii latine și structura limbilor neolatine, din care face parte și limba română.
Un frumos moment de socializare al elevilor l-a constituit masa de prânz oferită de conducerea liceului milanez, din care nu au lipsit specialitati ale bucatariei italiene. Programul elevilor următoarelor zile a avut ca obiective cunoașterea unor locuri istorice din Milano, monumente, biserici, castele (Duomo, Scala, Castelul Sforzesco).
De asemenea vizita a cuprins o intalnire si la sediul Consulatului General al Romaniei la Milano, unde au fost primiti de dl.George Milosan – viceconsul – si d.na consul Iulia Adriana Cupsa Kiseleff. Elevilor le-a fost prezentata de catre dl. vice-consul George Milosan, activitatea pe care o desfasoara in genetal un Consulat, rolul acestuia ca institutie a Statului Roman si importanta avuta in relatia cu comunitatea romaneasca. Ultima zi a programului s-a incheiat cu o excursie în orasele Como unde au făcut o croazieră pe lac și au vizitat orasul și Lugano din Elevetia unde au vizitat fabrica de ciocolată Alprose și Biserica Sfânta Maria a îngerilor.
Prezența la Milano a grupului de elevi de la Colegiul Horia, Closca și Crisan a avut sprijinul d.nei Ramona Popescu (traducător și ghid cultural) și colaborarea Centrului Cultural Italo Roman din Milano prin doamna Violeta Popescu.
Elevii și profesori albaiulieni mulțumesc pentru acest schimb firmei STP ALBA. De asemenea aduc mulțumiri Primăriei Alba Iulia și Consiliul Județean Alba pentru materialele de promovare a orașului și județului.
Schimbul a fost organizat de dl. Sorin Schiau, director adjunct la Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia.
Elevii şi profesorii albaiulieni mulţumesc pe această cale celor care au făcut posibil acest schimb cultural.
[nggallery id=3022]

Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.
Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.
Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.
Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.
Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.
Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.
Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.
sursa: news.ro
Cultură Educație
Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației
Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației
Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.
Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ
Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.
Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.
CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022
Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS
Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.
Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.
-
Actualitateacum 3 ore
ȘTRANDURILE și PISCINELE din județul Alba, unde să te relaxezi și să te răcorești vara aceasta: Program, tarife și facilități 2022
-
Actualitateacum 13 ore
Lucrurile din casă care ne obosesc şi ne storc de energie: Temperatura optimă pentru somn
-
Ştirea zileiacum 9 ore
FOTO| Eleva de ZECE CURAT de la HCC Alba Iulia, la Bacalaureatul 2022. Unde își dorește Ana-Maria să studieze la facultate
-
Ştirea zileiacum 10 ore
AVERTIZARE METEO: COD GALBEN de furtuni și vijelii în Alba. Ploi torențiale, descărcări electrice și grindină, până vineri seara
-
Actualitateacum 12 ore
Care sunt benzinăriile care au ieftinit cu 50 de bani prețul la motorină și benzină: Cât va costa un plin
-
Ştirea zileiacum 8 ore
MÂNDRIA Liceului de Arte din Alba Iulia: Darius a luat ZECE CURAT la Bacalaureatul 2022. Ce carieră își dorește ca și adult
-
Sportacum 9 ore
Dan Roman și-a ales staff-ul cu care va colabora la CS Ocna Mureș | Cioară a plecat la Industria
-
Actualitateacum 14 ore
Avertisment despre metavers, al unui creator al unei lumi digitale: „Va duce la generaţii de oameni izolaţi”
-
Ştirea zileiacum 10 ore
EROARE INCREDIBILĂ la Bacalaureatul 2022: Lucrare de 9,80 la Bacalaureat, notată cu 2,80
-
Curier Județeanacum 9 ore
Apă la PROGRAM în patru localități din Alba: Care este motivul raționalizării
-
Actualitateacum 12 ore
Ucraina a început exportul de energie electrică, prin România, către Uniunea Europeană. Anunțul președintelui Zelenski
-
Ştirea zileiacum 7 ore
Apă potabilă cu porţia pentru alte 3 localități din Alba. Udarea grădinilor impune restricţii de furnizare