FOTO: „Trofeul Cheile Vălișoarei”, la Aiud. Peste 80 de tineri toată țara s-au întrecut în probe de alpinism, tiroliană, tir cu arcul și ecologie. Aiudenii, cei mai buni arcași
Cea de a X-a ediţie a concursului naţional „Trofeul Cheile Vălişoarei” a avut loc în perioada 13-17 iunie 2016, la Aiud.
Potrivit profesorului Vasile Gavrilă, inițiatorul şi organizatorul acestui trofeu, în acest an au participat peste 80 de elevi – constituiţi în echipe, membri ai cercurilor de specialitate ale cluburilor şi palatelor copiilor din 20 de judeţe.
Echipele au fost formate din câte doi băieţi şi două fete, însoţiţi de către un cadru didactic, iar fiecare formaţie a trebuit să aibă asupra sa tot ceea ce este necesar pentru o expediţie dificilă pe munte.
Pentru câştigarea trofeului, participanţii au trebuit să facă faţă unor probe care au cerut o concentrare şi un volum de cunoştinţe demne de luat în seamă. Este vorba despre: orientare sportivă contra cronometru desfășurată pe malul Mureșului „La Baltă”, regularitate și ecologie desfășurate în Cheile Râmețului, alpinism, căţărare pe traseu impus, coborâre în rapel şi, bineînţeles, cea mai spectaculoasă şi mai gustată probă, o tiroliană între doi colţi de stâncă desfășurate în „Cheile Vălișorii”, prim ajutor în cazul unor accidente, cântece de munte în locul de campare.
Astfel, tinerii concurenţi, sub supravegherea directă a şefilor cercurilor de specialitate a prof. Vasile Gavrilă şi a membrilor comisiilor de arbitraj, au trebuit să se întreacă în probe ca: orientare turistică, regularitate turistică, alpinism (cu căţărare, coborâre în rapel şi tiroliană), îndemânare, ecologie şi prim-ajutor, tir cu arcul, tir cu pușca și alte multe probe.
“An de an, aceste concursuri au devenit o atracţie din ce în ce mai mare pentru echipajele din cluburile şi palatele elevilor din ţară. Anul acesta ne bucurăm de o participare cu mult mai mare decât în anii precedenţi. Menţionez că un sprijin important în ceea ce priveşte asigurarea logisticii şi siguranţei competiţiei l-a avut în permanenţă Serviciul Public Salvamont Alba, SC Excelent Trans SRL și medicului Horea Nistea, care au fost în permanenţă alături de noi și cărora le mulțumim în mod deosebit”, a declarat prof. Vasile Gavrilă.
Potrivit acestuia, ”în urma concursurilor, trofeul pentru proba tir cu arcul a fost „ținut acasă”, adică în Aiud, deoarece acesta a fost revendicat de către echipajul Colegiului Tehnic Aiud condus de către prof. Nicolae Pistol”.
Dorel Lazăr
[nggallery id=2310]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
ITM ALBA: Cinci persoane depistate că munceau „la negru” și amenzi de peste 110.000 lei. Ce alte nereguli au depistat inspectorii
ITM ALBA: Cinci persoane depistate că munceau „la negru” și amenzi de peste 110.000 lei. Ce alte nereguli au depistat inspectorii Inspectorii ITM Alba au depistat cinci persoane fără forme legale de angajare, în urma controalelor din ultima săptămână. Au fost aplicate amenzi în valoare de 113.500 de lei și 16 avertismente. Prin Programul cadru […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii5 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii