FOTO: Trei câștigători din Brașov și unul din Alba la concursul „Cel mai bun vin de casă din must de la Jidvei”
Prima ediție a concursului „Cel mai bun vin de casă din must de la Jidvei” a avut loc vineri, 15 aprilie și a reunit peste 70 de mici producători de vinuri la Castelul “Bethlen Haller” de la Cetatea de Baltă. Concursul a fost organizat de compania Jidvei, jurizarea fiind făcută de o comisie formată din experți în vinificație. Mostrele au fost numerotate în ordinea sosirii în competiție, juriul necunoscând identitatea participanților. Comisia de degustare a ales patru dintre cele mai bune vinuri de casă dintr-o plajă de 75 de probe, propuse de gospodari și persoane nespecializate în producerea vinului.
Evenimentul realizat de compania Jidvei a avut ca obiectiv promovarea vinului de casă tradițional precum și schimbul de experiență bazat pe o interacțiune directă între producătorii casnici și Jidvei, cel mai mare producător de vinuri din România.
Concursul s-a adresat persoanelor care au achiziționat minim 200 kg de must de la Jidvei în cadrul campaniei “Vinul casei tale din must de la Jidvei” desfășurată în perioada august-septembrie 2015.
Din componența comisiei de degustare au făcut parte: Dr. Ioan Buia- Președintele Juriului, Director vinificație la compania Jidvei, Diana Pavelescu – Secretar general al Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România precum și experți vinificatori din cadrul SC Jidvei SRL : Carmen Chircu, Florin Frățilă, Claudia Horsia, Marius Vasiu, Dorina Costea.
“În concurs am avut 75 de probe, multe dintre ele neașteptat de bune. Am rămas plăcut surprinsă de calitatea produselor, de numărul de participanți, de dorința de a-și face vinul propriu în casă. Pornind de la același must, vedem amprenta vinificatorului precum și evoluții diferite ale vinului. Mă bucur să remarc un trend pozitiv orientat spre lucrul tradițional, făcut în casă dar întotdeauna un produs propriu va necesita o grijă specială pentru că producerea unui vin e asemănătoare creșterii unui copil, sau altfel spus, vinul este oglinda persoanei care îl produce.” Diana Pavelescu- Secretar General ADAR
Soiurile participante la concurs au fost Fetească Regală + Muscat Ottonel și Sauvignon Blanc. Conform rezultatelor concursului au fost desemnați următorii câștigători:
Premiul I – Scorțea Radu din Brașov – cu soiul Sauvignon Blanc, an 2015 cu un punctaj de 89,6, – premiul constă în produse Jidvei în valoare de 3000 de lei
Premiul II – Roman Mihai din Râșnov, județul Brașov – cu soiul Fetească Regală + Muscat Ottonel, an 2015, și punctaj de 87,4. – premiul constă în produse Jidvei în valoare de 2000 de lei
Premiul III – Todorache Silviu – din Feldioara, județul Brașov, – cu soiul Fetească Regală + Muscat Ottonel, an 2015, și punctaj 87.2- premiul constă în produse Jidvei în valoare de 1000 de lei,
Premiul III- Iliescu Dan- din Blaj pentru soiul Fetească Regală + Muscat Ottonel cu același punctaj
Câștigătorul premiului I, Radu Scorțea, cel care a impresionat juriul cu un vin făcut în casă din soiul Sauvignon Blanc, a mărturisit că “organizarea concursului a fost la superlativ, fiind o experiență inedită pentru mine mai ales ca nu am mai participat la un concurs de vinuri până acum. Noua cramă de la Tauni este deosebită. Nu aveam cunoștințe despre vinificatie și depozitare în aer liber. Am fost impresionat și de nivelul de automatizare. Locația în care s-a desfășurat degustarea și concursul (Castelul) este foarte frumoasă și cu un aer medieval. Am fost impresionat în mod plăcut de prezența aproape în permanență a domnului Claudiu Necsulescu, rar intalnesti un patron de firmă așa mare care să-și dedice o zi întreagă pentru vizitatori. Astept cu nerăbdare următorul concurs sau degustare și o să rămân client fidel al Jidvei.”
Toți participanții au fost invitați la Castelul “Bethlen Haller”, de la Cetatea de Baltă, unde s-au bucurat de degustări de vinuri, un tur al cramelor și o masă festivă.
Organizatorii concursului mulțumesc tuturor participanților la acest eveniment și speră ca experiența Jidvei să reprezinte un început în formarea unei comunități solide, promotoare produselor românești și a vinului tradițional.
[nggallery id=1968]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
INCENDIU la un autotren pe autostrada A10, sensul de mers Aiud – Alba Iulia: Transporta mase plastice
INCENDIU la un autotren pe autostrada A10, sensul de mers Aiud – Alba Iulia: Transporta mase plastice Un incendiu a aizbucnit în noaptea de luni spre marți la un autotren care transporta mase plastice, pe pe autostrada A10, km 34, sensul de mers Aiud – Alba Iulia. Citește și: INCENDIU izbucnit la o autoutilitară pe […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum o zi
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba