Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Tradiția ”Păștenilor” din Vinerea, păstrată cu sfințenie din anul 1948. Gospodarul Nicolae Turlea, gazda sărbătorii din acest an

Ziarul Unirea

Publicat

în

După cum este binecunoscut, obiceiul “Păştenilor” din localitatea Vinerea are loc în fiecare an, în Joia Mare, după ce aceeaşi manifestare se desfăşoară miercurea, la Cugir. În acest an, au fost prezente 39 de persane, care au împlinit și împlinesc anul acesta onorabila vârstă de 60 de ani.

Toți s-au organizat la casa pășteanului Nicolae Turlea, pregătind cele necesare pentru Sfintele Paști: ciubere, lumânări, desagi, vin şi pâine pentru Noaptea Învierii Mântuitorului.

Evenimentul a început joi dimineața. la ora 8.00, când păștenii s-au adunat la Biserica „Sfântul Nicolae” din localitatea Vinerea, pentru organizarea procesiunii dedicate sărbătorii. Apoi, cu păștenii în faţă, care au dus Drapelul național, cel al Uniunii Europene și praporii, alaiul de mireni, împreună cu preoţii au pornit spre casa celui mai gospodar localnic, gazda sărbătorii de anul acesta- Nicolae Turlea.

La casa pășteanului, preoții au oficiat o slujbă de sfinţire a pâinii şi vinului care vor fi oferite în Noaptea de Înviere credincioșilor prezenți la slujbă. Ulterior, s-au întors în aceeaşi procesiune pe strada Principală până la Biserica Sf, Nicolae, unde s-a oficiat slujba specifică evenimentului, susţinută de cei doi preoți din Vinerea: părinții parohi: Andrei Dănilă (Biserica Sf. Nicolae), Adrian Cebotari ( Biserica Sf. Apostoli ,,Petru și Pavel”), precum și de fostul paroh al Bisericii Sf. Nicolae, preotul Mircea Moșneag.

Alaiul spre biserică a pornit într-o ceremonie strictă, care dăinuie încă de la primul eveniment petrecut în1948, de pe vremea inițiatorului acestei sărbători, preotul Ioan Sabău: bărbaţii care au pe umăr desagii noi în care se află pâinea care urmează a fi sfinţită sunt în faţa alaiului, urmaţi de “păştenele”, care poartă ciuberele împodobit cu flori.

După ce slujba a luat sfârşit, la ieșirea din biserică,fiecare participant a primit din partea organizatorilor câte un colac și câte un pahar de vin, drept parastas spre pomenirea celor decedați (din leatul păștenilor). La manifestarea de astăzi au participat Președintele Consiliului județean Alba, Ion Dumitrel, vicepreședintele Dumitru Fulea, primarul și viceprimarul Cugirului, Adrian Teban, respectiv Călin Furdui,, consilierii județeni Cătălin Comșa și Dan Cherecheș, președintele Asociației Pro Cugir Aurel Voicu, Dorin David – președintele Societății Culturale ,,Vinereana”, consilieri locali din Cugir. (C.P.)

[nggallery id=5413]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Rezultate Evaluare Națională 2024, în Alba: Aproape 75% din candidați au obținut medii mai mari sau egale cu 5

Ziarul Unirea

Publicat

în

Rezultate Evaluare Națională 2024, în Alba: Aproape 75% din candidați au obținut medii mai mari sau egale cu 5 Inspectoratul Școlar Județean Alba a centralizat rezultatele înregistrate la Evaluarea Națională ale absolvenților clasei a VIII-a (înainte de contestații), sesiunea iunie 2024. Situația statistică arată că dintre cei 2478 de candidați prezenți la ambele probe, 1849 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea