FOTO: Tradiția ”Lacătelor iubirii” ajunge și la Alba Iulia – Podurile din Cetatea Alba Carolina amenajate pentru a păstra amintirile lăsate de îndrăgostiții din oraș sau de turiști
Administrația locală din Alba Iulia aduce tradiția ”Lacătelor iubirii” și în Cetatea Alba Carolina. După modelul altor orașe din țară sau din străinătate, podurile de la Poarta a III-a și Poarta a IV-a au fost amenajate așa încât să poată păstra amintirile lăsate de localnici sau de turiști.
Astfel de poduri celebre sau spații publice unde îndrăgostiții își prind „Lacăte ale iubirii”, ca un simbol al dragostei lor veșnice au apărut, începând cu anii 2000, iar în prezent există zeci de locații în întreaga lume.
Istoria „Lacătelor iubirii” datează de cel puțin 100 de ani și s-a născut dintr-o poveste sârbă, din timpul Primului Război Mondial, despre un pod din orașul balnear Vrnjacka Banja, numit „Podul dragostei”. Se spune că Nada, directoarea unei școli din acea localitate, s-a îndrăgostit de un ofițer sârb pe nume Relja. După ce s-au logodit, Relja a trebuit să plece la război în Grecia, unde s-a îndrăgostit de o femeie din Corfu. Ca o consecință, Relja și Nada au rupt logodna însă tânăra nu și-a revenit niciodată din lovitura devastatoare dată de iubitul ei, iar după ceva timp ea a murit din cauza suferinței în dragoste și a nefericirii. După această întâmplare, tinerele din Vrnjacka Banja au dorit să își protejeze dragostea așa că au început să scrie numele lor și al celui drag pe lacăte pe care le-au prins de balustrada podului pe care Nada și Relja obișnuiau să se întâlnească.
O altă legendă pe aceeași temă există și la Roma, unde se spune că tinerii îndrăgostiți de aici își gravau numele pe un lacăt pe care îl agățau de al treilea felinar din partea de nord a Podului Milvio și apoi aruncau cheia în râul Tibru, în speranța că vor rămâne astfel împreună pentru totdeauna.
Din păcate, odată cu amenajarea podurilor din Cetate pentru a găzdui ”Lacătele iubirii”, o altă ”tradiție” (nedorită și care nu le face deloc cinste celor care o practică) a reînviat la Alba Iulia – cea a distrugerii unui bun public, din ignoranță, rea-voință sau pur și simplu amuzament.
Balustrada pe unul dintre poduri a fost ruptă la scurt timp după ce a fost montată.
Municipalitatea va remedia rapid problema și își exprimă speranța că, în timp, oamenii vor învăța să prețuiască eforturile de înfrumusețare a Cetății și astfel de incidente nu vor mai avea loc.
[nggallery id=1729]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun