Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Ştirea zilei

FOTO| Tineri din județul Alba, participanți la o mobilitate Erasmus în Italia prin proiectul “Involved young people-developed communities”

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Tineri din județul Alba, participanți la o mobilitate Erasmus în Italia prin proiectul “Involved young people-developed communities”

În perioada 2.07-8.07.2023, a avut loc cea de-a treia mobilitate din cadrul proiectului Erasmus Plus-KA 210-Involved young people-developed communities, nr de referință proiect 2021-2-RO01-KA210-YOU-000048264, proiect coordonat de Asociația Tinerilor Lunca Mureșului, România, având ca parteneri Asociația World of Change din Macedonia de Nord și Koinokalo APS Sannio din Italia.

Mobilitatea s-a desfășurat în Italia la Pietrelcina, provincia Benevento, unde activitățile au fost coordonate de partenerii din proiect Koinokalo APS Sannio.

Activitatea denumită „Young volunteers” a adus în atenția tinerilor participanți importanța voluntariatului în comunitățile din care fac parte și aportul pe care fiecare dintre noi il putem aduce în comunitate.

În cadrul mobilității au participat în total 30 de tineri din România, Italia și Macedonia de Nord. Jocurile de cunoaștere i-au ajutat pe tineri să comunice mai ușor pe tot parcursul mobilității. Serile culturale i-au familiarizat cu obiceiuri, tradiții specifice fiecăreri țări participante, iar gazdele au prezentat un minunat spectacol de dansuri tradiționale prin intermediul grupului folcloric “A Ziarella”.

Participanții au fost primiți de reprezentanții municipalității din Pietrelcina, unde au aflat lucruri interesante despre comunitatea în care au desfășurat mobilitatea.

Săptămâna a fost plină de activități interesante legate de topicul proiectului: colectare selectivă, protejarea mediului înconjurător, voluntariat.

S-a realizat un atelier de lucru pe tema poluării. Împreună cu Maurizio, un specialist în domeniu, au discutat despre studiile geologice privind concentrația naturală de metale din zonă.Au luat probe din râu, au făcut o analiză reală a compoziției chimice și apoi au comparat rezultatele cu studiile geologice.
Participanții au fost oaspeții cooperativei sociale Ilex la fosta vilă municipală din Pietrelcina, acum transformată într-un EcoPark. Virginia Ievolella, președinta cooperativei, le-a povestit despre experiența lor de partajare, multiculturalitate și antreprenoriat social.

Un atelier foarte interesant legat de poluarea cu plastic a fost susținut de Mauro Cespa de la Plastic Free Benevento. Participanții au aflat cât de periculos este plasticul pentru mediu și viețuitoare și cum putem renunța la acesta.

Tinerii au avut ocazia să viziteze Stația Zoologică Anton Dohrn Napoli , o instituție științifică și un organism de cercetare care include și un acvariu, cel mai vechi din Italia.

Jocul de rol “Amprenta de carbon” i-a ajutat pe tinerii participanți să conștientizeze și chiar să măsoare cu ajutorul aplicațiilor online care este impactul stilul de viață al fiecăruia asupra mediului înconjurător și cum ar trebui să fie un stil de viață prietenos cu mediul.

Pe lângă acestea, alte activități legate de tema proiectului au fost derulate, cu implicarea activă a tuturor participanților.
Pe tot parcursul mobilității, tinerii au fost responsabili și au colectat selectiv deșeurile.

În urma participării la această mobilitate, pe lângă cunoștințele noi acumulate, legate de topicul proiectului, tinerii și-au îmbunătățit cunoștințele de limbă engleză, și-au făcut prieteni noi și au interacționat unii cu alții, depășind barierele lingvistice. La final, pe lângă certificatele Youthpass, participanții au primit o agendă eco, în ale cărei coperți se găsesc semințe ce pot fi plantate.

Urmează aplicarea unor chestionare online pentru a stabili care a fost impactul proiectului asupra participanților și a comunităților după care încheierea acestuia cu o întâlnire online.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO: Elevii Școlii de Folk de la Palatul Copiilor, din Alba Iulia, rezultate excelente la concursul „Sunetul Muzicii” din Sibiu: Ce locuri au obținut

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Elevii Școlii de Folk de la Palatul Copiilor, din Alba Iulia, rezultate excelente la concursul „Sunetul Muzicii” din Sibiu: Ce locuri au obținut La Sibiu, în data de 17 mai, a avut loc concursul „Sunetul Muzicii”, la care elevii Școlii de Folk de la Palatul Copiilor din Alba Iulia au reușit să obțină rezultate […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea