Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO. Terapie asistată de animale la Penitenciarul Aiud. Cum îi ajută broscuța Tomy și iepurașii Pufuleț și Gheruță pe deținuți să își modeleze comportamentul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Terapie asistată de animale la Penitenciarul Aiud. Cum îi ajută broscuța Tomy și iepurașii Pufuleț și Gheruță pe deținuți să își modeleze comportamentul

Penitenciarul Aiud, una din cele mai vechi şi mari închisori din ţară, a organizat vineri, 13 septembrie, „Ziua Porţilor Deschise”, obiectivul principal al acestei acţiuni fiind cel de a prezenta locul de deţinere şi activităţile desfăşurate zilnic de către deținuți și angajaţi.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Sute de vizitatori au trecut vineri pragul penitenciarului din Aiud pentru a vedea în ce condiții stau deținuții și ce înseamnă viața după gratii.

Începând de la copii până la pensionari, toți au fost surprinși de condițiile din închisoare, dar și de istoria locului. Curioșii au putut să vadă locul în care sunt primiți deținuții atunci când ajung în penitenciar, dar și cum arată o celulă unde locuiesc cei care își ispășesc pedeapsa în penitenciarul Aiud, biserica, muzeul și curtea cu terenurile de sport.

Unii dintre vizitatori au avut ocazia să vadă pentru prima dată ce înseamnă viața după gratii: “A fost o experiență interesantă, până acum am văzut doar la televizor ce se întâmplă în închisori, niciodată în realitate.  Am rămas plăcut impresionat de faptul că deținuții au posibilitatea de a progresa, de a se califica, de a fi de folos societății în care trăiesc“, a explicat un vizitator.

Deși este una dintre cele mai mari închisori, cu o întindere pe circa 12 hectare, locul încearcă să fie cât mai aproape de normalitatea din exteriorul zidurilor, iar personalul face tot posibilul pentru ca cei aflați acolo să simtă acest lucru: jardinierele cu mușcate “îndulcesc” parcă gratiile reci ale ferestrelor, iar picturile realizate de deținuți pe gardurile de beton și poeziile creație proprie, scrise cu mâna lor, destind atmosfera sobră a penitenciarului.

Un proiect cu totul inedit și benefic totodată pentru persoanele private de libertate din cadrul penitenciarului, este terapia asistată de animale care sprijină echilibrarea și dezvoltarea personală a deținuților, încercând să dezvolte comportamente pozitive prin lucrul cu animalele. Acest tip de terapie neconvențională își dovedește eficiența atât în cazul persoanelor cu probleme de comunicare, dar și în corectarea comportamentului deținutului.

Broscuța Tomy, iepurașii Pufuleț și Gheruță, porumbeii ornamentali sunt doar câteva din necuvântătoarele care ajută la reabilitarea deținuților și la obținerea rezultatelor scontate, cum ar fi îmbunătățirea nivelului de empatie, învăţarea de lucruri noi, dezvoltarea diferitelor abilităţi, cum ar fi răbdarea sau procesul de educaţie.

Vizitatorii au avut parte la finalul turului și de un program artistic susținut de un grup de deținuți care au interpretat fără cusur mai multe piese populare.

Prima atestare documentară a Penitenciarului Aiud, ca loc de deţinere, datează din anul 1786.

Între  anii 1839-1849 a funcţionat ca închisoare pe lângă Tribunalul din Aiud iar în urma evenimentelor din zbuciumatul an 1848, în ianuarie 1849, cu ocazia ocupării oraşului de către trupele austriece tribunalul si închisoarea au fost incendiate. În 1857 se înfiinţează o nouă închisoare, acţiunea de amenajare se termină în anul 1860.

În perioada 1873-1880, penitenciarul funcţionează ca închisoare – tribunal, destinată executării pedepselor grave atât de către bărbaţi cât si de către femei, urmare a condamnărilor aplicate de instanţele din judeţ.

Cu data de 1 septembrie 1880 penitenciarul este declarat închisoare districtuală, ocazie cu care se aprobă construirea unui nou edificiu, construcţia noului corp de clădire, cunoscut si astăzi sub denumirea „Zarca”, demarează în anul 1881, clădirea fiind finalizata un an mai târziu. În perioada 1889-1892 a fost construit pavilionul „Celularul nou”, corpul principal de clădire cuprinzând 312 celule

În intervalul 1892-1929 Penitenciarul Aiud a fost clasificat „Penitenciar Regesc”, apoi Judeţean si, în final, Penitenciar directorial clasa I-a, fiind subordonat, iniţial, Directoratului General al Justiţiei din Transilvania, cu sediul la Cluj, ulterior direcţiei Generale a Penitenciarelor din Ministerul Justiţiei.

Arhitectura penitenciarului este destul de eterogenă, clădirea principală „Celular”, construit în stil victorian, fiind singura clădire destinată deţinerii care este etajată, celelalte doua corpuri de clădire „Zarca” si secţiile V si VI sunt construite în stilul caracteristic al cazărmilor vremii.

Penitenciarul Aiud este profilat pe custodierea persoanelor private de libertate bărbaţi, clasificate în regimurile de executare a pedepsei „maximă siguranţă”, „închis” şi „deschis”. Capacitatea legala de cazare este de 723 de locuri, distribuite la 289 camere de deţinere, în prezent unitatea deţinând  aproximativ 1000 de persoane private de libertate.

[nggallery id=7421]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Întoarsă din Germania, o familie din Alba a dezvoltat o afacere cu afini de cultură la Rădești

Unirea Ziarul

Publicat

în

Întoarsă din Germania, o familie din Alba a dezvoltat o afacere cu afini de cultură la Rădești După cum se știe,  afinul este un arbust îndrăgit pentru fructele sale care se consumă atât în stare proaspătă cât și prelucrată sub formă de suc, sirop, dulceața, vin sau afinată. Acestea sunt bine cunoscute pentru valoarea terapeutică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea