Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO | Încă un telescaun la Șureanu: „Pătru III” va fi cea mai lungă instalație din zonă, de peste 2.300 de metri și a fost cumpărată second-hand din Austria

Ziarul Unirea

Publicat

în

Încă un telescaun la Șureanu: „Pătru III” va fi cea mai lungă instalație din zonă, de peste 2.300 de metri și a fost cumpărată second-hand din Austria

Un nou telescaun urmează să fie instalat la Șureanu, iar pentru amplasarea instalației a fost solicitată emiterea acordului de mediu din partea APM Alba. Instalație de transport pe cablu a funcționat până acum doi ani în zona Tirol din Austria și are o lungime de peste 2.300 de metri. Telescaunul „Pătru III”  va fi cea mai lungă instație din zonă.

Citește și: Obiective ambițioase la Cugir: Acces la pârtia de schi Șureanu, Muzeu Tehnic al orașului și cetatea Singidava. Ce spune primarul Adrian Teban

Acesta va avea vehiculele de transport sub formă de scaune cu patru locuri, dotate cu copertine rabatabile și preîncălzire în scaune și va putea transporta 1.500 de persoane pe oră.

Domeniul Schiabil Șureanu este amplasat în sudul județului ALBA la limită cu județul HUNEDOARA. Situat într-un cadru natural montan magnific, de mare altitudine în Munții Șureanu, domeniul este cuprins între Vârful Șureanu de 2059 m altitudine, Vârful Pătru de 2130 m altitudine, Vârful Aușel de 2012 m altitudine și Vârful Curmătura de 1809 m altitudine.

Această caracteristică geografică inedită, a favorizat realizarea unei infrastructuri a sporturilor de iarnă unică în ROMÂNIA, ca urmare a dispunerii liniilor de ridicare pe fiecare vârf de munte în parte cu posibilități multiple de dezvoltare a pârtiilor, în genul domeniilor schiabile din ALPI și cu interacțiunile dintre ele.

De asemenea, ca urmare a zăpezii din abundență, pe DOMENIUL SCHIABIL ȘUREANU se schiază doar pe zăpadă naturală minim 4 luni pe an. Și acest fapt este unic în ROMÂNIA luând în considerare faptul că pe celelalte domenii schiabile, din păcate de joasă altitudine, gen POIANA BRAȘOV, PREDEAL, AZUGA, etc, sezonul de schi însumează 3 – 7 săptămâni cu zăpadă de cele mai multe ori doar artificială.

Actual, infrastructura de schi a DOMENIULUI permite îmbarcări de 1100 de persoane pe oră pe Telescaunul AUȘEL, care este cea mai căutată zonă a turiștilor ca urmare a pârtiilor lungi și a diferitelor grade de dificultate. Teleschiul CURMĂTURĂ îmbarcă 700 de persoane pe oră iar Teleschiul ŞUREANU 350 de persoane pe oră.

În prezent, timpii de așteptare a turiștilor la îmbarcare pe perioada zilelor obișnuite,de luni și până joi, este de câteva minute. Vineri, sâmbătă și duminică, în schimb, timpii de așteptare a turiștilor 24 sunt de 15-25 de minute la Telescaunul AUȘEL, 10-15 minute la Teleschiul CURMĂTURĂ și 5-10 minute la Teleschiul ŞUREANU.

În zilele de vacanță numărul turiștilor crește semnificativ iar timpii de așteptare aproape se dublează.

Din acest motiv, dacă infrastructura pârtiilor permite în prezent concomitent un grad mai mare de turiști, să presupunem, între 2000 și 4000 de persoane pe zi, nu același faptpermite și liniile de ridicare actuale. În acest caz timpii de așteptare la îmbarcare ar crește semnificativ iar disconfortul turiștilor ne-ar crea daune, atât din punct de vedere financiar cât și al impactului vizual.

Din acest punct de vedere se impune pentru viitorul apropiat, implementarea strategiei de dezvoltare a infrastructurii DOMENIULUI SCHIABIL ŞUREANU cu extindere pe Vârful PĂTRU și cu posibilități de legătură fiabile cu Satele de Vacanță POARTA RAIULUI și LUNCILE PRIGOANEI.

Prima etapă de implementare a investiției va fi pentru anul 2024 amplasarea unui telescaun debreiabil pe Vârful PĂTRU.

Instalația achiziționată a funcționat până în sezonul anului 2022 pe amplasamentul AXAMER LIZUM SKI RESORT din AUSTRIA.

Instalația, respectiv Sesselbahn 4 CLD/B “Wopfner” este modernă, în sistem debreiabil și conține patru locuri, cu parbriz și preîncălzire în scaun.

S.C. SKI ŞURIANU S.A. a achiziționat această instalație, a demontat-o cu o firmă specializată din AUSTRIA, din partea proprietarului și a transportat-o în curtea societății noastre.

Vehiculele de transport sunt sub formă de scaune cu patru locuri, scaune ce sunt dotate cu copertine rabatabile și preîncălzire în scaun. Cuplarea vehiculelor de transport / scaunelor pe cablul purtător-tractor se realizează la o echidistanță de 48 m, respectiv o cadență de 9,6 secunde, instalația funcționând la viteza nominală de transport de 5 m/s.

Rezultă astfel capacitatea de transport de 1.500 de persoane pe oră. După decuplarea de pe cablul purtător-tractor, vehiculele sunt transportate prin stații la o viteză redusă cu ajutorul unui lanț transportor montat în circuit închis. Îmbarcarea și debarcarea pasagerilor se realizează astfel la viteză redusă.

Cablul purtător-tractor este antrenat de un motor electric. Acesta este amplasat subteran în stația inferioară și este întins / tensionat cu ajutorul unu sistem hidraulic în stația superioară. De-a lungul traseului este susținut și ghidat de 15 piloni de linie metalici.

Stația inferioară va avea suprafața construită desfășurată de 714,92 mp. Stația superioară va avea suprafața construită desfășurată de 207,89 mp.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

UPDATE: FOTO | INCENDIU pe autostrada A10 Sebeș-Turda: O autobasculantă a luat foc pe sensul Turda-Sebeș. Trafic blocat

Bera Larisa

Publicat

în

UPDATE: FOTO | INCENDIU pe autostrada A10 Sebeș-Turda: O autobasculantă a luat foc pe sensul Turda-Sebeș. Trafic blocat Circulația este blocată temporar în urma unui incendiu produs la o autobasculantă pe A10 km 30, calea 2 (sensul Turda-Sebeș), a anunțat DRDP Cluj. Citește și: FOTO | INCENDIU violent izbucnit la un autoturism în zona Cetății: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea