FOTO/ Târgul liceelor și meseriilor a poposit și la Cugir. O campanie de consiliere și orientare profesională
Colegiul Tehnic ,,Ion D. Lăzărescu” Cugir a găzduit vineri, cea de-a V-a ediție a ,,Târgului liceelor și meseriilor”, eveniment organizat de Inspectoratul Școlar Județean Alba, în parteneriat cu Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională, consacrat orientării școlare și profesionale a elevilor din clasa a VIII-a, aparținând unităților de învățământ preuniversitar.
Cei peste 200 elevi din Cugir, Șibot și Săliștea, au avut prilejul să afle informații prețioase despre cele două instituții locale de învățământ, astfel încât, la sfârșitul clasei a VIII-a să poată alege ruta școlară și cea profesională. Însoțiți de profesorii diriginți, sub conducerea directorilor de școală, absolvenții de gimnaziu (din acest an școlar), au avut posibilitatea să ia cunoștință despre oferta educațională pentru nivel liceal și profesional, să viziteze standurile prezentate cu acest prilej de către cele două unități școlare, precum și de agenții economici din oraș: Societatea Uzina Mecanică, Societatea Fabrica de Arme, S.C. Nova Grup SRL, SC Star Transmission Cugir și SC Romtehnica Cugir SRL.
Au rostit alocuțiuni cu această ocazie: prof. Marcela Dărămuș –Inspector general la ISJ Alba, prof. Ionuț Iancu – director la Colegiul Tehnic ,,Ion D. Lăzărescu” Cugir, ing. Mircea Simu, consilier local, membru în Consiliul de Administrație al Colegiului Tehnic ,,I.D.Lăzărescu”. Au fost prezenți la eveniment, Inspector general adjunct la ISJ Alba, prof. Monalisa Borza, prof. Dorina Budoiu – Inspector școlar discipline tehnice, Dana Nicoară – reprezentant Centrul Judeâean Resurse și Asistență Educațională.
În cuvântul său, Marcela Dărămuș le-a mulțumit directorilor de la Colegiul Tehnic ,,Ion D. Lăzărescu” și Liceul Teoretic ,,David Prodan” pentru modul în care au organizat această importantă manifestare și a cerut conducerilor școlilor gimnaziale ca și pe viitor să intensifice acțiunile de orientare a elevilor, iar acest demers să fie extins și la nivelul părinților pentru că în egală măsură și ei, trebuie să cunoască potențialul real al copiilor lor, să cunoască ofertele finale și să sprijine școala pentru inserția corectă a elevilor.
Inspectorul general a mai cerut conducerilor școlilor gimnaziale să organizeze întâlniri cu părinții, în special pentru cei ai căror copii, cu un nivel mai scăzut de pregătire, și care, nu pot face față în mod optim pretențiilor învățământului liceal să fie orientați spre învățământul profesional și profesional dual.
A recomandat de asemenea, ca în această acțiune să se implice cât mai mult profesorii consilieri de învățământ gimnazial, precum și diriginții claselor. ,,Este nevoie de susținere și a învățământului professional pentru că avem nevoie de forță de muncă tânără, bine pregătită, care să facă față provocărilor tehnice actuale. De aceea cred că pregătirea profesională în sistem dual este o șansă pentru viitorii absolvenți care vor lucra la agenții economici din oraș și nu numai”, a spus Marcela Dărămuș.
Prezentăm mai jos oferta educațională a celor două instituții locale pentru anul educațional 2019 – 2020:
Colegiul Tehnic ,,Ion D. Lăzărescu”:
LICEU TEHNOLOGIC:
– Economic – 28 locuri(Tehnician în activități economice) Mecanic – 28 locuri (Tehnician proiectant CAD)
ȘCOALĂ PROFESIONALĂ – Sistem dual: frezor – rabotor – mortezor – 19 locuri; Operator CNC – 24 locuri; Strungar – 11 locuri (bură lunară până la 400 RON).
Școală profesională SISTEM CLASIC: Strungar – 14 locuri; Sculer matrițer – 14 locuri; Lăcătuș mecanic – 12 locuri.
Liceul Teoretic ,,David Prodan”:
FILIERA TEORETICĂ PROFIL REAL:
– Matematică – informatică intensive informatică – 1 clasă (28 locuri) Zi; Științe ale naturii – 1 clasă (28 locuri), Zi.
PROFIL UMANIST:
– Filologie intensive engleză -1 clasă (28 locuri), Zi. (C.P.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
MESAJE DE ANUL NOU 2025. Idei de SMS-uri, urări şi felicitări pe care le puteţi trimite celor dragi de Revelion
-
Actualitateacum 2 ore
Model de FELICITARE de ANUL NOU. Mesaje și URĂRI care pot fi transmise prin SMS de Revelion
-
Actualitateacum 3 zile
La ce distanță față de terenul vecinilor poți planta un copac: Când și ce poți planta pe limita proprietătii
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
Obiceiuri şi tradiţii de Anul Nou: Pluguşorul, Capra, umblatul cu Ursul, Sorcova. Cele mai frumoase obiceiuri din ţara noastră
-
Actualitateacum o zi
MESAJE SMS de Anul Nou haioase. Urări și Felicitări amuzante pe care le puteți transmite la trecerea dintre ani
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
Mesaje de Sfântul Vasile 2025. SMS-uri, URĂRI și FELICITĂRI pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc ziua numelui