FOTO| Târgul Lemnarilor din Munții Apuseni 2015: Izvoarele amenajate de moți pentru turiști, sfințite la Horea de către ÎPS Irineu și un sobor de preoți
Târgul Lemnarilor din Munții Apuseni, ediția a -XX-a, a început sâmbătă, în comuna Horea, cu sfințirea izvoarelor amenajate de moți pentru turiștii care ajung în zonă. Slujba de sfințire a fost oficiată de către ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Albei Iulia, alături de un sobor de preoți din zonele apropiate.
Pe o vreme ploioasă, semn de bogăție și rod, oficialități locale, invitați din țară, peste 10 preoți, dar și zeci de localnici s-au adunat la intrare în comuna Horea, acolo unde a avut loc slujba de sfințire a Izvorului ”Poarta Izvoarelor de neam”, iar pe tot parcursul momentului religios au stat neclintiți, cu sufletele deschise, ca apa izvorului să primească binecuvântarea divină. Ceremonia religioasă a început pe fundalul sonor asigurat de tulnicăresele din Avram Iancu.
La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul ÎPS Irineu le-a vorbit direct credincioșilor, felicitându-i pentru dârzenia cu care au înfruntat și de această dată vitregia naturii, asistând printre stropii de ploaie cerniți din cer la slujba prin care în fiecare izvor a fost ”strecurată” câte o picătură de divinitate.
ÎPS Irineu: ”Cel însetat să vină să ia în dar apa vieții”
”Un loc important în mirificul ținut al Munților Apuseni îl ocupă izvoarele cu apă proaspătă și cristalină. Eliberate din străfundul pământului, izvoarele poartă în ele o apă cu puteri regeneratoare și purificatoare. Din apa peste care plutea Duhul lui Dumnezeu a odrăslit viața fizică pe pământ, precum a descoperit ulterior și știința modernă. Deci, cunoaștem că apa este elementul esențial al vieții. Hristos, Domnul nostru, a sfințit firea apelor prin Botezul Său în apa Iordanului, prin umblarea pe Marea Tiberiadei și prin minunea prefacerii apei în vin, la nunta din Cana Galileii. Mântuitorul folosea adeseori metafora ”apa vieții”. Apa este viață! După ce o sfințim, ea devine organ de vindecare și de har. (…)
Amenajarea și cosmetizarea izvoarelor din Munții Apuseni este dovada prețuirii apei, simbolul vieții. Pentru om, apa este o bogăție naturală, care nu poate fi înlocuită”, a spus ÎPS Irineu.
Totodată, Înaltpreasfințitul a ținut să-i felicite pe moți pentru străduința de a ocroti și prețui apa.
”…Constatăm, cu un profund sentiment de admirație, că în această epocă post-modernă, moții demni și dârzi, prietenoși și ospitalieri, iubesc plaiul lor etnic, ”Țara de apus”, cum o numește istoricul român Vasile Pârvan. Gustând apă din izvoarele pe care ei le-au amenajat și pe care eu cu preoții le-am binecuvântat, aducem omagiu pios înaintașilor care știau că a da de băut unui însetat este o datorie sfântă. Cel însetat să vină să ia în dar apa vieții”, a mai spus Înaltpreasfințitul ÎPS Irineu.
Înainte de slujba de sfințire a izvorului de la intrarea în comună, ÎPS Irineu, însoțit de oficialitățile locale, a poposit la alte două izvoare, la Cumpăna (în Bătătoare) și Izvorul Vieții (pe drumul lui Iovan), unde a fost surprins de mulțimea sătenilor prezenți.
Târgul Lemnarilor a continuat sâmbătă în centrul comunei Horea, pe o ploaie moțească, cu o discotecă în aer liber ”Nopți albe ale tinereții”.
Duminică, centrul de greutate al manifestărilor se mută în satul Mătișești.
Programul zilei de duminică:
Orele 10.00 – 19.00, sat Mătișești
Balmoș moțesc: ”Gustul trainic al tradiției”
Vizitarea expozițiilor meșterilor populari și silicultori: ”Destăinuire, trudă, frumusețe”
Concursul ”Cel mai bun lemnar din Apuseni”, ediția a XX-a , lumina îndeletnicirilor moțești
Tombola lemnarilor
Spectacol folcloric ”Dorul de la Mătișești”
Soliști în recital: Traian Jurchelea, Ionuț Langa, Ancuța Matei, Dorel Banci, Alina Ivan Velescu, Simona Rus
Ansamblul de dansuri Sibișel – conducător Sorica Fărcaș
Ansamblul ”Bănățeana” Timișoara
Ansamblul de dansuri Albac
Ansamblul artistic Școala Gimnazială Câmpeni – conducător porf. Gheorghe Bădău
Taraful ”Moțul” din Horea
Horă moțească ”Bate moțul țarina”
Pe parcursul zilei, plimbări cu ”hipo taxi moțesc”
Prezentator program artistic Nicolae Giurgiu
[nggallery id=881]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Povestea lui Gavril Nan, un nevăzător de 80 de ani din Alba Iulia și provocările unei vieți în întuneric: ”N-am avut niciodată pe cineva să mă ajute”
Povestea lui Gavril Nan, un nevăzător de 80 de ani din Alba Iulia și provocările unei vieți în întuneric: ”N-am avut niciodată pe cineva să mă ajute” La vârsta de 80 de ani, Gavril Nan, un nevăzător din Alba Iulia, continuă să-și ducă traiul cu demnitate, în ciuda greutăților de care se lovește zi de […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 4 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum 2 zile
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba