FOTO: Țara Ungurească versus Țara Românească. Ce variantă preferați? A istoricului sau a artistului?
Recent autoritățile locale din Alba Iulia au inaugurat un nou monument artistic amplasat în Piața Cetății din municipiu, care a iscat un mic scandal, după ce istoricul albaiulian Marius Rotar s-a declarat revoltat cu privire la formularea aleasă de artistul care a realizat opera, respectiv “Țara Românească” în loc la “Tara Ungurească”.
Mulți dintre dumneavoastă ați putut observa opera artistului weekendul trecut, cu ocazia manifestărilor organizate de Ziua Națională a României.
Monumentul este conceput și realizat de sculptorul Ștefan Bințințan, creatorul majorității statuilor și monumentelor din piatră care au îmbogățit Cetatea Alba Iulia în ultimii ani. Lucrarea are forma unui clopot din bronz și simbolizează Marea Unire de la 1918.
Întreaga intrigă a pornit de la textul inscripționat pe acest clopot ce simbolizează Unirea Transilvaniei cu România din 1918. Acuzațiile istoricului se referă la inscripția de pe acest monument, care este inspirată din Rezoluția Marii Uniri, mai exact la faptul că artistul a înlocuit formularea „Țara Ungurească” cu „Țara Românească”.
Istoricul acuză, artistul explică
În documentul original scrie „Adunarea Națională a tuturor Românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească”, iar pe monumentul artistic „Țara Ungurească” devine „Țara Românească”.
Marius Rotar, istoric: “Cui ii pasă de faptul, că în mod deliberat, autorul acestei capodopere situată in Alba Iulia a modificat intenționat formularea de Țara Ungurescă (Partium, adică) cu Țara Românească? Uitati-va pe textul original din Rezolutia Unirii redactată de Vasile Goldiș. Am spus despre acest fapt la mai multa lume, dar nimeni nu este interesat de acest subiect. Ceea ce reiese din capodopera este ca la 1918 Tara Romaneasca s-a unit cu Romania. Râd și copiii de clasa a 8-a.” (…) “Până la urma este si asta o dovada cat de importanti sunt istoricii in acest oras. Eu nu sufar din cauza asta, insa daca unul este bolnav se duce la doctor, daca un motor nu merge se apeleaza la un specialist etc., dar in cazul istoriei – chipurile – toti ne pricepem si, mai rau decat atat, se gasesc intotdeauna argumente sa-i combatem pe istorici (noroc cu google si wikipedia, ca altminteri putini ar stii sa caute dupa o informatie intr-o carte de istorie).”
Ștefan Bințințan, unul dintre cei mai prolifici și apreciați sculptori din România, a explicat simplu că modificarea textului la care se face referire ține de propria sa interpretare și viziune artistică, nefiind aici vorba de o lucrare științifică. El mai spune că este vorba despre o interpretare actuală, contemporană, care ține cont de realitățile vremurilor și de sentimentul național românesc. La Alba Iulia, pe un monument al Unirii să scrii „Țara Ungurească” în loc „Țara Românească” ar fi într-adevăr un gest provocator.
Ștefan Bințințan, sculptor: „Pentru că țin mult la acest monument al Unirii, am interpretat textul din Rezolutia Unirii. Este vorba de un monument simbolic și nu am vrut să văd acolo scris Țara Ungurească. E o lucrare artistică. Este o interpretare actuală, contemporană”.
În viziunea artistului clopotul simbolizează în primul rând monumentul Unirii întru Dumnezeu, legătura dintre cer și pământ, iar “sunetul” său este metafizic.
Controversele pe acest subiect continuă, deși situația pare a fi destul de clară. Voi ce preferați? Viziunea artistului, emoțională, patriotică, sau perspectiva pur științifică a istoricului?
Eu cred că dacă pe acest monument al Unirii ar fi stat scris Țara Ungurească, ar fi avut nevoie de pază nonstop. Iar inevitabila sa vandalizare s-ar fi numit act de patriotism!
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie Procedurile birocratice legate de recepția lucrărilor la drumul județean DJ 107 I, cunoscut sub numele de „Transapuseana” au fost soluționate, urmând ca recepția oficială să fie făcută în data de 25 noiembrie 2024, potrivit declarațiilor vicepreședintelui […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 3 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 2 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Actualitateacum o zi
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a