Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Cultură Educație

FOTO: Tabăra Internaţională de Artă Plastică Inter-Art Aiud a ajuns la final. Expoziţia de închidere, unul dintre momentele de vârf ale creaţiei artistice

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

tabara inter art aiud02Tabăra Internaţională de artă plastică Inter-Art Aiud s-a constituit şi prin această a XIX-a ediţie, defăşurată la Aiud, în perioada 10 -15 august 2014, în unul dintre cele mai importante şi ample proiecte artistice contemporane. Tabăra a reunit 36 de artişti plastici din 25 de ţări, reprezentanţi a unor importante culturi şi tradiţii, pictori, graficieni şi sculptori recunoscuţi prin talentul şi valoarea lucrărilor realizate şi prezentate în expoziţii în întrega lume.

Expoziţia de închidere a evenimentului, recunoscută de toată lumea ca fiind unul dintre momentele de vârf ale creaţiei artistice şi una din cele mai tabara inter art aiud12importante prezentări de artă plastică realizate de-a lungul timpului în tabăra aiudeană, a fost onorată de participarea  Csilla Hegedus, secretar de stat în Ministerul Culturii, a lui Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, a dlui Mihai Horaţiu Josan, primarul municipiului Aiud, precum şi a altor oficialităţi judeţene şi locale şi un numeros public iubitor de artă.

Participarea şi discursurile prezentate de oficiali au subliniat amploarea fenomenului artistic  Inter –art, relaţiile importante pe care fundaţia le-a stabilit, în decursul timpului, în promovarea artei româneşti şi a artei internaţionale de la Washington şi New York, la Viena şi Vichy şi până la expoziţiile din Haiti şi Măroc, au transmis organizatorii.

Tabăra aiudeana, prin programul său complex şi numărul important de artişti participanţi, se constituie, în sine, într-un demers artistic inedit.

Publicul şi artiştii participanţi au avut posibilitatea să asiste la expoziţii personale ale artiştilor: Eva Andrea Szocs (Ungaria), Georgiana Cozma (România), Gerd Messmann (Germania), Suelin Low Chew Tung (Grenadă), Lojze Kalinsek (Slovenia); la expoziţii de de grup cuprinzând arta haitiană şi arta sudaneză, la expoziţia internaţională de mail-art, la expoziţia în memorian Jacek Cichon (Polonia). Expoziţiile s-au desfăşurat în sălile din galeriile de artă aiudene şi în sălile de expoziţii ale Muzeului Naţional din Albă Iulia.

Seara de muzică Melodis Folk, prezentările sbn genericul Artă din ţara ta, excursiile la Albă Iulia, Rimetea şi Sighişoara au contribuit la cunoaşterea reciprocă a culturii şi tradiţiilor specifice zonelor reprezentate.

Un alt eveniment inedit, desfăşurat în actuala ediţia a tabarei, l-a constituit prima ediţie a Nopţii Inter-Art, desfăşurată în Piaţa Consiliul Europei, Biserica Romano-Catolică şi Galeriile Inter- Art şi care a cuprins: creaţii în aer liber, având ca temă Aiudul – expuse apoi în galeriile de artă şi vernisate la miezul nopţii, concertul de orgă, atelierul de fotografie veche cu prezentarea lucrărilor realizate de Zoltan Lorincz jr. , performance-urile realizate de Georgiana Cozma (România), Eva Andrea Szocs (Ungaria),Giuseppe Strano Spitu (Spania).

Sculpturile realizate de Ştefan Balog, montate în zona parcului central, au făcut parte dintr-un proiect intitulat “Îngeri căzuţi”, prin care cu ajutorul artei vizuale, a teatrului şi muzicii autorul a adus un omagiu martirilor care au suferit şi murit în închisoarea aiudeana; au participat la proiect actorii trupei Skepsis din Albă Iulia. Manifestarea desfăşurată în aer liber a trezit un real interes în rândul publicului participant, precum şi a presei.

Aiudul se înscrie prin acesta manifestare în galeria marilor centre de cultura contemporană, devenind un important promotor al artelor plastice, al spaţiului artistic, al valorilor culturale şi a actului artistic contemporan.

Ioan Hădărig, director artistic

[nggallery id=2229]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan

Bera Larisa

Publicat

în

2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan Răscoala din 1784, numită și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea