Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Cultură Educație

FOTO: Tabăra Internaţională de Artă Plastică Inter-Art Aiud a ajuns la final. Expoziţia de închidere, unul dintre momentele de vârf ale creaţiei artistice

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

tabara inter art aiud02Tabăra Internaţională de artă plastică Inter-Art Aiud s-a constituit şi prin această a XIX-a ediţie, defăşurată la Aiud, în perioada 10 -15 august 2014, în unul dintre cele mai importante şi ample proiecte artistice contemporane. Tabăra a reunit 36 de artişti plastici din 25 de ţări, reprezentanţi a unor importante culturi şi tradiţii, pictori, graficieni şi sculptori recunoscuţi prin talentul şi valoarea lucrărilor realizate şi prezentate în expoziţii în întrega lume.

Expoziţia de închidere a evenimentului, recunoscută de toată lumea ca fiind unul dintre momentele de vârf ale creaţiei artistice şi una din cele mai tabara inter art aiud12importante prezentări de artă plastică realizate de-a lungul timpului în tabăra aiudeană, a fost onorată de participarea  Csilla Hegedus, secretar de stat în Ministerul Culturii, a lui Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, a dlui Mihai Horaţiu Josan, primarul municipiului Aiud, precum şi a altor oficialităţi judeţene şi locale şi un numeros public iubitor de artă.

Participarea şi discursurile prezentate de oficiali au subliniat amploarea fenomenului artistic  Inter –art, relaţiile importante pe care fundaţia le-a stabilit, în decursul timpului, în promovarea artei româneşti şi a artei internaţionale de la Washington şi New York, la Viena şi Vichy şi până la expoziţiile din Haiti şi Măroc, au transmis organizatorii.

Elit - Gustul Desăvârșit

Tabăra aiudeana, prin programul său complex şi numărul important de artişti participanţi, se constituie, în sine, într-un demers artistic inedit.

Publicul şi artiştii participanţi au avut posibilitatea să asiste la expoziţii personale ale artiştilor: Eva Andrea Szocs (Ungaria), Georgiana Cozma (România), Gerd Messmann (Germania), Suelin Low Chew Tung (Grenadă), Lojze Kalinsek (Slovenia); la expoziţii de de grup cuprinzând arta haitiană şi arta sudaneză, la expoziţia internaţională de mail-art, la expoziţia în memorian Jacek Cichon (Polonia). Expoziţiile s-au desfăşurat în sălile din galeriile de artă aiudene şi în sălile de expoziţii ale Muzeului Naţional din Albă Iulia.

Seara de muzică Melodis Folk, prezentările sbn genericul Artă din ţara ta, excursiile la Albă Iulia, Rimetea şi Sighişoara au contribuit la cunoaşterea reciprocă a culturii şi tradiţiilor specifice zonelor reprezentate.

Un alt eveniment inedit, desfăşurat în actuala ediţia a tabarei, l-a constituit prima ediţie a Nopţii Inter-Art, desfăşurată în Piaţa Consiliul Europei, Biserica Romano-Catolică şi Galeriile Inter- Art şi care a cuprins: creaţii în aer liber, având ca temă Aiudul – expuse apoi în galeriile de artă şi vernisate la miezul nopţii, concertul de orgă, atelierul de fotografie veche cu prezentarea lucrărilor realizate de Zoltan Lorincz jr. , performance-urile realizate de Georgiana Cozma (România), Eva Andrea Szocs (Ungaria),Giuseppe Strano Spitu (Spania).

Sculpturile realizate de Ştefan Balog, montate în zona parcului central, au făcut parte dintr-un proiect intitulat “Îngeri căzuţi”, prin care cu ajutorul artei vizuale, a teatrului şi muzicii autorul a adus un omagiu martirilor care au suferit şi murit în închisoarea aiudeana; au participat la proiect actorii trupei Skepsis din Albă Iulia. Manifestarea desfăşurată în aer liber a trezit un real interes în rândul publicului participant, precum şi a presei.

Aiudul se înscrie prin acesta manifestare în galeria marilor centre de cultura contemporană, devenind un important promotor al artelor plastice, al spaţiului artistic, al valorilor culturale şi a actului artistic contemporan.

Ioan Hădărig, director artistic

[nggallery id=2229]

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare