Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Curier Județean

FOTO: Tabăra Internaţională de Artă „Ioan Inochentie Micu Klein” de la Blaj, la final. Peste 70 de lucrări realizate de artiști, expuse la Muzeul de Istorie ”Augustin Bunea”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Peste 70 de lucrări realizate de artiştii prezenţi la ediţia din acest an a Taberei de pictură şi sculptură „Ioan Inochentie Micu Klein” Blaj sunt expuse la Muzeul de Istorie „Augustin Bunea” Blaj, în perioada 13 august – 10 septembrie 2017.

Vernisajul expoziţiei a marcat şi închiderea oficială a taberei, care s-a desfăşurat într-un cadru festiv, ce a reunit artiştii participanţi, critici de artă, oficialităţi locale şi amatori de artă, duminica trecută, la muzeul blăjean. A XXI-a ediţie a Taberei de pictură şi sculptură „Ioan Inochentie Micu Klein” Blaj a avut loc în perioada 1-13 august 2017 şi a fost organizată de Primăria şi Consiliul Local Blaj.

Conform organizatorilor, lucrările realizate la ediţia din acest an au fost peste aşteptări, atât calitativ, cât şi cantitativ, putându-se vorbi despre una dintre cele mai reuşite tabere în cei 21 de ani de existenţă a acesteia. Secţia de artă contemporană din cadrul Muzeului de Istorie „Augustin Bunea” Blaj s-a îmbogăţit cu încă 73 de lucrări, care vor da valoare viitorului muzeu de artă contemporană din Blaj.

Elit - Gustul Desăvârșit

Primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar, le-a mulţumit artiştilor prezenţi pentru creaţiile care îmbogăţesc patrimoniul oraşului şi a anunţat câteva modificări pentru ediţiile viitoare ale taberei de artă:

„Am ajuns la concluzia, împreună cu organizatorii, că pentru Tabăra de pictură şi sculptură ‘Ioan Inochentie Micu Klein’ două săptămâni sunt prea puţine şi cred că începând cu ediţia de anul viitor ar trebui să mărim cu cel puţin trei-patru zile perioada de desfăşurare a taberei, pentru că, este corect să vedem acest lucru, după 21 de ani, participanţii, prin creaţiile lor, dau foarte multă valoare muzeului din Blaj şi acest lucru nu trebuie să ne lase indiferenţi, nici pe cei care administrăm comunitatea, nici pe oamenii din urbe, iar comunitatea, la rândul ei, trebuie să facă un efort pentru artiştii din tabără. De pildă, vom încerca să scoatem în fiecare an un album foto, cu operele realizate şi artiştii participanţi, şi zic că ar trebui să mai schimbăm puţin şi din tiparul taberei, pentru a veni cu elemente noi şi a dinamiza acest eveniment. Vreau să-i felicit pe toţi artiştii prezenţi la Blaj, în număr mare, ca de obicei, vreau să-i mulţumesc directorului acestei tabere, Horea Cucerzan, a cărui casă memorială este aproape finalizată, care, după ce va fi inaugurată, va fi una activă, în care tinerii artişti vor putea să înveţe de la maestrul lor.”

Pictorul Horea Cucerzan, directorul Taberei de pictură şi sculptură „Ioan Inochentie Micu Klein” Blaj, a vorbit despre ediţia din acest an, dar a şi amintit faptul că obiectivul de început al taberei, acela de a produce suficiente opere valoroase pentru un viitor muzeu de artă contemporană, este deja realizat:

„Bucuria sufletului meu pare mult mai împlinită anul ăsta prin ceea ce s-a realizat, prin lucrările care vorbesc de la sine. Urmărind de nenumărate ori cele trei săli expoziţionale şi coridorul, am constatat că artiştii din acest an s-au implicat puternic şi au trăit la maxim, cu mare intensitate, ceea ce se cheamă ‘idealul’ sau ‘spiritul’ în opera de artă. Îmi amintesc bine momentul în care, alături de primarul de atunci, Simion Alexandru Băcilă, am pus bazele acestei tabere de artă şi constat, cu bucurie, că, după 20 de ani, este un lucru fantastic pentru Blaj să aibă un muzeu de artă contemporană. Este, de fapt, un lucru fantastic pentru zonă, pentru că, dacă ne uităm în jur, vom vedea că de aici şi până la Braşov nu există un muzeu de artă contemporană. Există muzeu, dar nu muzeu de artă contemporană. Şi nu muzeu de artă contemporană cu o secţiune sacră, cum vrem noi să facem la Blaj. După 21 de ani, totul arată splendid, ne-am propus să facem o inventariere cu un index al tuturor operelor realizate în tabără, inclusiv cu numele şi portofoliul tuturor artiştilor care au fost de-a lungul timpului în tabără, şi apoi să punem la punct albumul viitorului muzeu.” 

Despre lucrările realizate în acest an la Tabăra de pictură şi sculptură „Ioan Inochentie Micu Klein” Blaj au vorbit Geta Dascălu, muzeograf la Muzeul de Artă din Constanţa, aflată în premieră la Blaj, şi criticul de artă Cornel Tatay Baltă, o prezenţă constantă la această manifestare.

Geta Deleanu, muzeograf la Muzeul de Artă din Constanţa:

„Această expoziţie este foarte frumoasă şi foarte bogată în stiluri, în abordări tematice şi stilistice, gândită cu exactitatea exprimării plastice. Prima sală, gândită practic, cu lucrări ale artiştilor participanţi, care au lucrat foarte bine, în care Blajul ocupă locul principal, apoi o trecere fină, suavă, prin hol, către celălalt pol al expoziţiei, care se desfăşoară pe motive abstracte. Solaritatea care ne inundă atunci când facem primul pas în această expoziţie este o solaritate care-l defineşte pe maestrul Horea Cucerzan. Expoziţia de faţă cuprinde artişti de excepţie care au lucrat foarte frumos, unii dintre ei chiar sub ochii mei, pentru că a fost vorba de o muncă înmagazinată într-o expresie plastică foarte frumoasă, în direcţii diferite, uneori paradoxale, dar şi paradoxul este cuprins uneori în direcţia artistică; multă culoare, multă poezie şi multă armonie. Este o expoziţie foarte interesantă, care pe mine m-a impresionat şi care merită catalogată.”

Conf. dr. Cornel Tatai-Baltă, istoric și critic de artă:

„Expoziţia din acest an este una amplă, chiar foarte amplă, înregistrează peste 30 de autori – pictori, sculptori, graficieni – sosiţi din toate colţurile ţării şi din străinătate. Mai mult ca în alte ediţii, dialogul dintre figurativ şi abstract este mult mai strâns. Se abordează, ca şi în trecut, teme variate: peisaje, în special din zona Blajului sau din Blaj, naturi statice, compoziţii cu figuri, teme sacre şi portrete, realizate de artişti de toate vârstele, cu notorietate naţională şi internaţională. Întâlnim tablouri în care se recuperează trecutul, mai ales cel blăjean, avem tensionări şi detensionări, stare de linişte, stare de veghe, panică, alarmă, sexualitate, oniric, plus teme sacre, pentru că, aşa cum s-a spus, aici se doreşte un muzeu de artă contemporană axat pe arta sacră, pentru că Blajul a fost şi este un important centru bisericesc, şcolar, cultural, istoric şi politic.” 

În fiecare an, artiştii participanţi, care au cazare şi masă asigurată de municipalitate, donează secţiei de artă contemporană din cadrul Muzeului de Istorie „Augustin Bunea” Blaj câte două lucrări. În cele 21 ediţii ale Taberei Internaţionale de Artă „Inocenţiu Micu Klein” s-au adunat peste 800 de opere de artă, care reprezintă rezultatul direct al organizării acestei tabere de la înfiinţare şi până în prezent.

Expoziţia cu lucrările din acest an va putea fi vizionată, la Muzeul de Istorie „Augustin Bunea” Blaj, până în data de 10 septembrie 2017.

Text şi fotoNicu Goga

[nggallery id=4451]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| Tabără de “nomazi”, depistată de polițiștii locali din Alba Iulia pe Șoseaua de Centură: O parte dintre aceștia se ocupau cu cerșitul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

FOTO| Tabără de “nomazi”, depistată de polițiștii locali din Alba Iulia pe Șoseaua de Centură: O parte dintre aceștia se ocupau cu cerșitul

În cursul zilei de marți, echipaje ale Poliției Locale din Alba Iulia au identificat 30 de persoane, adulți și copii, care “campaseră”, cu mașini și căruțe, în zona Șoselei de Centură din Alba Iulia.

„Oamenii, majoritatea din județele Cluj și Mureș, au fost legitimați și li s-a pus în vedere să părăsească zona. De asemenea, li s-a adus la cunoștință faptul că, în cazul în care revin, sunt pasibili de amenzi și că le vor fi confiscate mașinile și căruțele.

Polițistii locali au mai stabilit că, pe durata șederii, o parte dintre aceste persoane au cerșit, în mai multe zone din municipiul Alba Iulia.

Elit - Gustul Desăvârșit

Miercuri dimineața, polițiștii locali au verificat zona și au constatat că grupul de nomazi plecase”, a trensmis viceprimarul Emil Antoniu Popescu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

JOI| Apa CTTA Alba: Furnizarea apei potabile, ÎNTRERUPTĂ în Abrud pentru lucrările de cuplare la noua rețea

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

JOI| Apa CTTA Alba: Furnizarea apei potabile, ÎNTRERUPTĂ în Abrud pentru lucrările de cuplare la noua rețea

Furnizarea apei potabile va fi întreruptă, în Abrud, în data de 18.08.2022, între orele 08.30-16.00, pentru lucrările de cuplare la noua rețea. Locuitorii sunt rugați să-și asigure rezerva de apă necesară pe parcursul întreruperii.

„În scopul efectuării lucrărilor de cuplare la noua rețea de apă potabilă din orașul Abrud, reabilitată prin executia prin programul POIM a contractului de lucrări AB3-CL8 -Extindere și reabilitare rețele de apă și apă uzată în aglomerările Abrud și Baia de Arieș, Execuție lucrări pentru Extinderea sistemelor de apă în Arieșeni, SC APA CTTA SA ALBA anunta intreruperea furnizarii apei potabile in aceasta localitate in data de 18.08.2022, intre orele 08.30-16.00.

Elit - Gustul Desăvârșit

Rugam clientii sa-si asigure rezerva de apă necesară pe parcursul întreruperii.

La reluarea furnizării pot aparea local depășiri ale parametrului turbiditate, situatie in care rugăm clientii, să folosească apa numai in scop menajer.

Eventualele perturbații, precum și zona în care ele apar, vă rugăm să le semnalați Dispeceratului Alba Iulia la numarul de telefon : 0258 – 834501, în vederea intervenției.

Rugam clientii nostri sa inteleaga situatia survenita, si ne cerem scuze pentru disconfortul creat”, se arată în comunicatul Apa CTTA Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Bărbat de 67 de ani din Blaj prins bine „alcoolizat” la volan: Polițiștii i-au făcut dosar penal

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Bărbat de 67 de ani din Blaj prins bine „alcoolizat” la volan: Polițiștii i-au făcut dosar penal

La data de 15 august 2022, în jurul orei 19,20, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Blaj au depistat un bărbat de 67 de ani, din municipiul Blaj, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Gheorghe Barițiu din municipiu, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,96 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare