Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO: Sute de spectatori s-au bucurat la Zilele Medievale ale Bălgradului – festival de artă medievală de cântece, dansuri, teatru, ateliere, demonstrații de mânuire a armelor, jocuri și povești interactive pentru copii sau jonglerii cu foc

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sute de spectatori s-au bucurat la Zilele Medievale ale Bălgradului – festival de artă medievală de cântece, dansuri, teatru, ateliere, demonstrații de mânuire a armelor, jocuri și povești interactive pentru copii sau jonglerii cu foc

Zilele Medievale ale Bălgradului – festival de artă medievală este unul din proiectele culturale de tradiție ale Grupului Skepsis implementat cu susținere locală primește co-finanțare prin programul Europa Creativă.

Citește și: 2 – 4 august 2024 | Festival de artă medievală „Zilele Medievale ale Bălgradului”, ediția a IX-a, la Alba Iulia: Parada personajelor medievale, ateliere și spectacole de teatru. PROGRAM

În perioada 02-06 august 2024, Asociația Grupul Skepsis a organizat la Alba Iulia cea de-a IX-a ediție a evenimentului Zilele Medievale ale Bălgradului – festival de artă medievală. Timp de 3 zile, în zona porții a IV-a a Cetății și a Străzii Muzeului, 52 de artiști au oferit 12 spectacole, 6 ateliere interactive și 3 tururi ghidate, punând în valoare, prin artă cetatea. Sute de spectatori s-au bucurat de cântece, dansuri, teatru, ateliere, demonstarții de mânuire a armelor, jocuri și povești interactive pentru copii sau jonglerii cu foc.

Organizatorul mulțumește publicului prezent și grupurilor participante: NOSA (Bistrița); SIRIUS (Bistrița); TRUVERII (C.C.S. Bucureşti), STUDIO 24 (C.C.S. Bucureşti), TERRA ULTRASILVANA (Braşov); MEDIEVAL ART (București); PROFESORUL DE JOACĂ (Alba Iulia); SKEPSIS (Alba Iulia). Pentru a stimula spiritul creativ și inițiativele locale, ediția din acest an i-a avut ca și colaboratori pe Andreea Adam (artist plastic), care a susținut un atelier de mozaic cu semințe și cereale și pe Harald Susanyi (ghid de turism autorizat) care a oferit turiștilor incursiuni itinerante în trecutul medieval al cetății.

Zilele Medievale ale Bălgradului, un eveniment emblematic, care reuneşte mai multe companii şi grupuri artistice și organizații de tineret din România, fiind conceput ca un atelier deschis și interactiv de artă medievală, renascentistă şi tradiţională. În spiritul viu al spectacolului stradal, artiștii și spectatorii crează un spaţiu atemporal în care se caută revitalizarea rădăcinilor culturale europene. Se readuce în mileniul trei viaţa şi spectacolul trupelor ambulante ale evului mediu, renascentist şi baroc, dar şi tradiţiile acelor vremuri așa cum au fost păstrate în conştiinţa populară.

Începând din anul 2023 Zilele Mediervale ale Bălgradului, precum și Festivalul Internațional de Teatru APOLLO (două evenimente de tradiție organizate de Grupul Skepsis), sunt co-finanțate prin proiectul cultural internațional LOCUS – Sinergii Culturale Urbane Locale, dedicat dezvoltării evenimentelor și creșterii audienței, monitorizării și analizei modului în care instituțiile locale, agenții media și mediul de afaceri local se implică și susțin inițiativele culturale ale societății civile și a operatorilor culturali independenți. Raportările întocmite anual sunt trimise finanțatorului. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, programul Europa Creativă, în cadrul acestuia Asociația Grupul Skepsis având statutul de Partener alături de alte două organizații din Italia și Franța. Detalii despre acest proiect se regăsesc pe site-ul oficial al acestuia: https://locusproject.eu/.

Zilele Medievale ale Bălgradului – festival de artă medievală – este un proiect cultural dedicat promovării prin artă a Cetății, propus și implementat anual, cu susținere locală, din anul 2016 de Asociația Grupul Skepsis. În acest an, partenerii care au susținut proiectul au fost: Primăria Municipiului Alba Iulia; Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia; Muzeul Național al Unirii Alba Iulia; Fundaţia „Inter-Art” Aiud; Biblioteca Județeană ”Lucian Blaga” Alba.

Contribuțiile partenerilor sunt cuantificate în servicii, singura contribuție financiară în bani la implementarea proiectului fiind adusă de către Primăria Municipului Alba Iulia, care acoperă 25% din valoarea totală a proiectului – contribuția fiind acordată după ce organizatorul efectuează toate cheltuielile din resurse proprii și prezintă raportul narativ și financiar.

Opiniile și perspectivele exprimate aparțin în întregime autorilor și nu reflectă în mod necesar cele ale Uniunii Europene sau EACEA. Uniunea Europeană sau autoritatea responsabilă pentru grant nu sunt responsabile pentru acestea.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

6 august 1917 | Primul Război Mondial: Începe Bătălia de la Mărășești între armatele României și Germaniei

Bera Larisa

Publicat

în

6 august 1917 | Primul Război Mondial: Începe Bătălia de la Mărășești între armatele României și Germaniei Bătălia de la Mărășești a durat 28 de zile, dintre care 15 au fost de luptă, iar 13 de acalmie relativă. În timpul confruntărilor, Armata I română a pierdut 27.410 oameni – anume 16% din efectivul trupelor române […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea