Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO| SUBIECTE BACALAUREAT 2023 la Limba Română: Ce a picat anul acesta la Uman și Real

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

SUBIECTE BACALAUREAT 2023 la Limba Română: Ce a picat anul acesta la Uman și Real

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Bacalaureatul 2023 a debutat astăzi, 26 iunie, cu proba la Limba Română. Subiectele primite de elevi se pot regăsi în acest articol.

Imaginile cu subiectele nu sunt oficiale. Sunt obținute din mediul online.

SUBIECTE BACALAUREAT PROFIL REAL TEHNIC:

La subiectul 1 de la profil real candidații au avut un text la prima vedere din George Călinescu: ”Ion Creanga. Viața și opera”.

La Subiectul II, elevii au avut de comentat în minimum 50 de cuvinte poezia „A mele visuri…, de Alexandru Vlahuță”.

A mele visuri…
A mele visuri risipite,
Ce-mi umplu inima de jale,
Le văd în frunzele pălite
Şi-n pustiirea de pe vale.

De-a pururi sta-vor troienite,
Sub vremea ce s-aşterne-n pale,
A mele visuri risipite,
Ce-mi umplu inima de jale!

Copac, când zile fericite
Îţi vor întoarce iar din cale
Podoaba ramurilor tale,
În noapte-or sta mai adâncite
A mele visuri risipite!

La Subiectul III, elevii trebuiau să redacteze un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinte particularități ale unui text narativ studiat, aparținând lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu. În elaborarea eseului, elevii vor avea în vedere următoarele repere:

  • evidențierea a două trăsături care fac posibilă încadrarea textului narativ studiat într-o perioadă, într-un curent cultural/literar sau într-o orientare tematică
  • comentarea a două episoade/secvențe relevante pentru tema textului narativ studiat
  • analiza a două elemente de structură, de compoziție și/sau de limbaj, semnificative pentru textul narativ studiat

SUBIECTE BACALAUREAT PROFIL UMAN: La subiectul 3 de la profilul uman, candidații au avut de realizat o caracterizare de personaj dintr-o operă la alegere aparținând lui Liviu rebreanu sau Camil Petrescu.

CITEȘTE ȘI: BACALAUREAT 2023: Modele de SUBIECTE și BAREME din anii precedenți

Examenul de Bacalaureat este structurat în trei subiecte, care acoperă diverse competențe și cunoștințe pe care elevii le-au dobândit pe parcursul studiilor liceale. Iată structura generală a examenului:

Subiectul I:

Acest subiect se concentrează pe abilitățile de analiză și interpretare a unui text la prima vedere. Elevii vor primi un fragment din opera unui autor canonic și vor fi rugați să redacteze un eseu în care să prezinte elemente precum tema, viziunea despre lume, particularități de stil sau caracterizarea personajelor, în funcție de cerință. Eseul trebuie să cuprindă și referințe la contextul istoric și cultural în care a fost scrisă opera.

Subiectul II:

Acest subiect are ca scop evaluarea competențelor argumentative ale elevilor. Ei vor trebui să redacteze un text argumentativ pe o temă dată, precum importanța lecturii, rolul teatrului în societate sau influența mass-media asupra tinerilor. Textul trebuie să fie structurat logic, să conțină argumente și exemple relevante și să respecte normele specifice genului argumentativ.

Subiectul III:

Acest subiect evaluează competențele creative și de exprimare a elevilor. Aceștia vor fi rugați să redacteze un text narativ sau descriptiv, în funcție de cerință, pe baza unui stimul creativ dat. Elevii vor trebui să demonstreze abilități de caracterizare a personajelor, descriere a spațiului și construcție a unei acțiuni coerente și interesante.

De exemplu, la simularea examenului de Bacalaureat 2023 din luna martie 2023, la limba română, s-au dat următoarele subiecte:

La profilul UMAN, primul subiect la română a fost un text din Vasile Țițescu „L-am cunoscut pe Liviu Rebreanu”.

Al doilea subiect la română la simulare a fost un fragment dintr-o poezie de Tudor Arghezi, elevii având cerință evidențierea relației dintre ideea poetică și mijloacele artistice.

La subiectul al treilea, a picat redactarea unui eseu de 400 de cuvinte în care să se prezinte relația dintre două personaje dintr-un basm cult studiat- Harap Alb de Ion Creangă. La profilul REAL, elevii au avut de făcut caracterizarea unui personaj dintr-un basm cult – Harap Alb de Ion Creangă.

ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea