Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO. Studenții din Alba Iulia au cămine de două și trei stele, iar cererea e direct proporțională cu oferta: ”Cunoști viața de student doar dacă stai în cămin”

Publicat

în

Studenții Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia au condiții de cazare foarte bune, camerele fiind de trei și patru locuri, majoritatea căminelor sunt dotate cu băi și bucătării proprii, iar locurile vor fi ocupate și în acest an în proporție de 100 la sută. Mihai, care e în anul III, spune că doar cei care locuiesc în cămin vor cunoaște viața de student, iar Maia, din Republica Moldova, declară că trăiește în cămin ca într-o familie.

Universitatea din Alba Iulia are patru cămine, în care sunt circa 800 de locuri, unul dintre ele, singurul unde există camere cu patru paturi, fiind luat în chirie pentru a acoperi toată cererea existentă. Taxa de cazare în toate căminele este de 200 de lei pe lună, deși condițiile nu sunt aceleași. Căminele unu și doi se află pe strada Vasile Alecsandri, aproape de un cartier de romi, iar trei și patru sunt mai bine poziționate, pe strada Vasile Goldiș, în cartierul Cetate, mult mai aproape de universitate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Toți studenții cazați beneficiază de internet.

Căminul studențesc numărul unu este cel mai vechi al Universității, fiind un bloc de garsoniere, transformat în cămin. Camerele sunt complet utilate și bine dotate, având băi, balcoane și bucătării, însă nu există săli de lectură. Fiecare bucătărie are o mini-plită electrică pentru pregătirea mesei, iar studenții beneficiază și de o spălătorie, aflată la subsol.

Camerele căminului numărul doi sunt, la fel, complet mobilate, având inclusiv frigidere în fiecare cameră, însă diferența este că nu au bucătării proprii. La capătul fiecărui etaj sunt oficii pentru pregătirea mesei, dotate cu mobilier de bucătărie, aragaze și cuptoare cu microunde. Pe fiecare palier există săli de lectură, iar la unul dintre etaje, o spălătorie, dotată cu mai multe mașini de spălat.

În vecinătatea acestor două cămine s-a construit o sală de sport, unde echipa de baschet feminin CS Universitatea joacă meciurile de acasă și în care studenții pot practica mai multe sporturi, între care fitness, fotbal sau handbal.

Studenții care sunt cazați aici sunt mai departe de universitate și au cerut, anii trecuți, introducerea unei linii de autobuz care să oprească în apropierea campusului, respectiv a universității, cererea fiind aprobată.

Căminele trei și patru se află în clădiri vecine, în cartierul Cetate din Alba Iulia, la 10 minute de mers pe jos până la universitate.

Camerele din căminul trei au băi proprii, televizoare, frigidere, mobilier nou, iar pe fiecare palier există oficii pentru pregătirea mesei, dotate cu electrocasnice. Studenţii care locuiesc în acest cămin au acces la o sală de lectură multifuncţională, dotată cu calculatoare, cât și la spălătorie.

Probabil, cei mai dezavantajați sunt studenții care au prins loc în căminul patru, deoarece camerele sunt cu patru paturi, iar băi există doar la capătul fiecărui palier, cu mai multe toalete și dușuri. În schimb, și aici sunt mașini de spălat, aragaze, frigidere, mobilier nou în camere și săli de lectură. Unele camere sunt dotate chiar cu televizoare LED.

camine-universitatea-1-decembrie-1918-din-alba-iulia21

Majoritatea studenților au venit până în acest weekend să-și ocupe camerele, iar purtătorul de cuvânt al Universității din Alba Iulia, Diana Câmpan, spune că nu vor rămâne locuri neocupate.

”Încă nu avem situația clară până nu știm ce camere se revendică. Mulți și-au făcut cerere, dar este posibil să prefere, în final, chiria. În 4 octombrie vom avea o redistribuire a camerelor libere. Sunt unii care nu și-au depus cerere, din varii motive, însă se răzgândesc și vor în cămin. În fiecare an, la noi, undeva la 95% dintre solicitări se acoperă. Eu cred că în anul acesta vom acoperi 100%. Noi am închiriat încă un cămin anume pentru studenți. În acest an, cererea este direct proporțională cu oferta”, a spus Diana Câmpan.

Ea a adăugat că la fiecare început de an universitar se verifică baza materială din cămine.

”Se înlocuiesc frigidere, televizoare stricate, se reface rețeaua de internet, deci absolut toate utilitățile pentru studenți sunt reevaluate la sfârșitul universitar și se fac investiții foarte serioase. La noi, prioritatea este să dotăm așa cum trebuie ceea ce ține de viața de student”, a mai spus Diana Câmpan.

Admiterea în cămin se face online, în repartizarea locurilor contează mediile studenților din anii precedenți, iar locurile de cazare sunt repartizate pe specializări și ani de studiu proporțional cu numărul studenților subvenționați din anul și specializarea respectivă.

Mihai, un student în anul trei la Informatică, originar din Hunedoara, spune că nu cunoști viața de student doar dacă stai și în cămin.

”Ocup locul în cămin pentru al treilea an consecutiv și nici nu m-aș vedea, cât timp sunt student, să stau altundeva. Cei care nu stau în cămin nu pot spune că au cunoscut viața de student și, nu, nu există părți proaste, doar bune. E mult mai ieftin decât în chirie, elimini, o serie de cheltuieli privind utilitățile, îți faci noi prieteni. Eu sunt unul dintre cei care se înțelege foarte bine cu colegii de cameră. Servim masa la cantina studențească și mai primim și de acasă, de la părinți”, a spus Mihai, care e cazat în căminul unu. El și-a ocupat locul încă de joi.

Un coleg de-al său, care și-a luat camera duminică, iar în acest an este cazat în căminul 2, a spus viața de student în cămin are mai multe avantaje, însă există și seri în care vrei liniște, iar alții vor petrecere.

”Să stai trei-patru ani cu colegii, cât timp ești student, nu se compară cu nimic. În plus, le ai pe toate la pachet. Plătesc lunar cei 200 de lei, iar ei îmi plătesc gazul, curentul, internetul și tot ce mai e nevoie. În acest fel economisesc bani și timp. În anul I erau mai multe chefuri. Se întâmpla să am treabă a doua zi, iar alții chef de petrecere. Asta e viața. Servim masa la cantina studențească, din punct de vedere calitate-preț, e cea mai bună alegere”, a spus Dan.

Maia, din Republica Moldova, masterandă la Istorie, spune că pentru basarabeni cea mai bună alegere e căminul, întrucât așa pot să-și facă prieteni mai ușor.

”Stau în cămin pentru al patrulea an și am ales să studiez în Alba Iulia pentru că este un oraș istoric. Pentru mine ca basarabeancă îți dai seama că cea mai bună alegere e căminul, nu chiria. Avem bucătărie pe palier, gătim împreună, iar apoi împărțim mâncarea. Trăim ca într-o familie. În afara unor incidente, chiar certuri, cu vecinii din cartierul de romi nu pot spune că am avut multe nemulțumiri”, a spus ea.

O fostă absolventă a Universității din Alba Iulia, care a stat patru ani în cămin, își amintește că în urmă cu câțiva ani se făceau chefuri la care participau mulți studenți, însă acum sunt din ce în ce mai puține. Și ea a spus că poziția căminelor unu și doi ”e mai nefericită”, existând incidente cu familiile de romi.

”Căminul doi e cel mai bun pentru că sunt camere mai spațioase. Recomand studenților să stea în cămin, au cu cine socializa, pot sta în cameră cu colegi de facultate și să învețe unul de la celălalt. Viața la cămin m-a schimbat foarte mult. Eu sunt singură la părinți, am avut până atunci camera mea, nimeni nu mă deranja, iar experiența aceasta m-a schimbat. În urmă cu câțiva ani, se făceau chefuri tari. Acum văd că sunt din ce în ce mai rare”, a spus Roxana, absolventă a Facultății de Drept.

O alternativă pentru cei care nu vor să locuiască în cămin și au nevoie de mai multă intimitate este închirierea unei garsoniere, a cărei prețuri variază între 100 și 200 de euro. Cei care doresc să-și împartă locuința cu colegi sau prieteni pot închiria un apartament cu două-patru camere, ale cărui prețuri variază între 150 și 400 de euro, însă poate ajunge și 500 de euro, dacă are finisaje de lux, potrivit unui dezvoltator imobiliar, care deține o agenție.

În luna octombrie, când începe anul universitar, prețul la chirii nu crește, însă cererea este mai mare cu circa 10 la sută, potrivit sursei citate.

”Prețurile chiriilor din Alba nu au fost ridicate niciodată odată cu începerea anului universitar, cum se întâmplă în marile orașe, ci s-a simțit o creștere după modernizarea Cetății Alba Carolina, prin creșterea numărului de turiști, respectiv a demarării lucrărilor la Autostrada Sebeș-Turda și la magistrala feroviară, prin crearea locurilor de muncă”, a spus dezvoltatorul imobiliar.

Universitatea ”1 Decembrie 1918” este singura din Alba Iulia. În prezent are circa 5.000 de studenți și masteranzi, iar cele mai căutate specializări sunt Dreptul și Informatica.

[nggallery id=2776]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Amenajarea și împrejmuirea curții Căminului Cultural din Straja: Licitația de peste UN MILION de lei, lansată în SEAP

Publicat

în

Amenajarea și împrejmuirea curții Căminului Cultural din Straja: Licitația de peste UN MILION de lei, lansată în SEAP

Primăria comunei Berghin a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru lucrări de construcții pentru obiectivul „Amenajare și împrejmuire curte, Cămin Cultural, localitatea Straja, comuna Berghin”.

Valoarea totală estimată a investiției este de 1.395.013,12 lei, fără TVA.

Elit - Gustul Desăvârșit
Situația existentă

Terenul care face obiectul prezentului proiect este situat în intravilanul localității Straja, comuna Berghin, în partea centrală a localității.

Terenul este neîmprejmuit astfel animalele riveranilor de cele mai multe ori pasc nestingherite pe zona verde aferentă cîminului cultural, producând disconfort mai ales dacă sunt organizate diferite evenimente în incinta acestuia.

Accesul auto cât și pietonal se face la ora actuală doar prin partea de vest a amplasamentului, pe o stradă nemodernizată fiind destul de dificil în perioadele umede.

Nu există un loc special amenajat pentru parcarea autovehiculelor, nu există trotuare amenajate singurul trotuar este trotuarul de protecție din jurul clădirii.

De aceea se impune realizarea împrejmuirii zonei, modernizarea străzii care asigură accesul auto, amenajarea unei parcări și realizarea unor alei pitonale astfel încât să deservească nevoile comunității.

Din aceste considerente investiția este necesară și oportună, încadrându-se în cerințele benefice de modernizare a infrastructurii rutiere, precum și a creșterii nivelului de trai al populației locale din mediul rural.

Din analiza efectuată la fața locului și conform temei de proiectare cu cerințele beneficiarului s-a adoptat următoarea soluție:
 • modernizarea străzii secundare din partea nord vestică care să asigure acces auto și pietonal spre căminul cultural
 • amenajarea în incintă a unei parcări
 • împrejmuirea obiectivului pentru a limita accesul animalelor în incintă
 • amenajarea aleilor pitonale și a zonelor pentru joacă pentru copii în incintă
 • amenajarea spațiului de odihnă și amplasarea foișorului în incintă
 • amenajare acces pitonal în partea de sud est
 • colectarea și evacuarea apelor pluviale de pe amplasament
 • iluminatul ambiental al spațiului din incintă și a foișorului
 • sistematizarea verticală cu taluze și berme a spațiului din interiorul amplasamentului
 • plantarea cu plante perene și arbuști ornamentali a taluzelor
 • însămânțarea zonelor verzi
 • siguranța circulației prin montarea de indicatoare și marcaje corespunzătoare precum și a parapetului de protecție de tip H1 pe acostamentul dinspre cusul de apă temporar
Pentru o mai bună urmărire în timpul execuției proiectul a fost împărțit în opt obiecte, fiecare cu categoriile de lucrări aferente, astfel:

Obiectul 1 – modernizare stradă secundară (AX2)
Obiectul 2 – zid de sprijin și împrejmuire incintă
Obiectul 3 – sistematizare verticală și amenajare incintă
Obiectul 4 – amenajare parcare în incintă
Obiectul 5 – instalații electrice
Obiectul 6 – colectare și evacuare ape pluviale din jurul clădirii precum și aducerea la cotă a căminelor existente în incintă
Obiectul 7 – foișor
Obiectul 8 – mobilier urban
Obiectul 9 – plantații


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Un deţinut din Penitenciarul Aiud și-a dat foc la celulă, enervat că nu a fost eliberat condiţionat: Ce pedeapsă i-au dat magistrații

Publicat

în

Un deţinut din Penitenciarul Aiud și-a dat foc la celulă, enervat că nu a fost eliberat condiţionat: Ce pedeapsă i-au dat magistrații

Un bărbat din municipiul Alba Iulia, deţinut la Penitenciarul Aiud, după ce în urmă cu câţiva ani după ce a tâlhărit o tânără în scara unui bloc din oraş, a primit un ”supliment” de pedeapsă.

N. D. a dat foc camerei de deţinere de la Penitenciarul Aiud şi a distrus alte bunuri din interior. Faptele au fost comise cu trei luni înainte să fie eliberat condiţionat din precedenta condamnare. La scurt timp după eliberare, bărbatul a ajuns din nou după gratii pentru fapta de tâlhărie.

Potrivit anchetatorilor, în timp ce se afla în camera de deţinere E1.9, pe secţia E1 din Penitenciarul Aiud, a distrus două geamuri, o saltea şi uşa de la baia camerei de deţinere, cauzând un prejudiciu în cuantum de 219 lei. În aceeaşi zi, în jurul orei 17.20, deţinutul a distrus prin incendiere salteaua din camera de deţinere şi ramele de la geamurile camerei de deţinere, cauzând un prejudiciu în cuantum de 485 lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Fiind întrebat de ce a incendiat camera de deţinere, acesta a răspuns că a avut aceeaşi stare de nervozitate asemănătoare cu câteva ore în urmă, motivând că este deţinut ilegal în penitenciar şi instanţa de judecată nu l-a pus în libertate”, se precizează în hotărârea Judecătoriei Aiud.

Instanţa a avut în vedere gradul ridicat de pericol social al faptelor, nu neapărat în faptul că au fost distruse bunuri aparţinând unităţii penitenciare, ci în faptul că manifestările sunt agresive, una din fapte a fost comisă prin incendiere şi vin din partea unei persoane private de libertate care se presupune că trece printr-un proces de reeducare şi care ar trebui să înveţe să se conformeze normelor legale şi morale.

”Nici pe departe nu manifestă inculpatul o asemenea asumare a normelor de conduită, dimpotrivă, în mai multe rânduri a distrus literalmente tot ce a găsit la îndemână, fiind sancţionat în mai multe rânduri pe durata detenţiei pentru comiterea abaterii disciplinare constând în distrugerea de bunuri.

Raportat la persoana inculpatului, acesta se afla la momentul comiterii infracţiunilor în executarea unei pedepse de 7 ani şi 2 luni închisoare aplicată pentru mai multe infracţiuni (între care tâlhărie şi viol în forma tentativei), este cunoscut în mediul penitenciar ca fiind un deţinut dificil, cu multe manifestări dezadaptative, cu foarte multe sancţiuni disciplinare aplicate pe perioada detenţiei, cele mai multe pentru fapte comise cu violenţă, inclusiv pentru distrugerea bunurilor penitenciarului. Se mai adaugă faptul că, deşi ulterior comiterii prezentelor fapte, inculpatul a fost liberat din detenţie, a fost reîncarcerat la scurt timp, fiind condamnat la pedeapsa de 6 ani închisoare pentru comiterea unei infracţiuni grave (tâlhărie calificată)”, se mai menţionează în hotărâre.

În final, bărbatul a fost condamnat la 9 luni de închisoare pentru distrugere în formă continuată şi s-a constatat că a fost condamnat în 2019 la pedeapsa închisorii de 6 ani pentru comiterea infracţiunii de tâlhărie calificată. În final, a fost condamnat la 6 ani, 3 luni şi 346 zile de închisoare. Din această condamnare se va scade perioada executată de circa 3 ani şi 10 luni. Dosarul a ajuns, între timp, la Curtea de Apel, unde va fi pronunţată sentinţa definitivă.

Sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Se SCUMPESC biletele pentru transportul în comun, la Alba Iulia: Aprobarea noilor tarife, pe masa consilierilor locali

Publicat

în

Se SCUMPESC biletele pentru transportul în comun, la Alba Iulia: Aprobarea noilor tarife, pe masa consilierilor locali

Miercuri, 29 iunie, în cadrul ședinței Consiliului Local al Municipiului Alba Iulia, printre proiectele de pe ordinea de zi, se află și aprobarea modificării tarifelor de călătorie pentru zona tarifară „zona 1 municipiul Alba Iulia”, respectiv creșterea tarifului biletului de călătorie de la 2.50 lei/oră la 3.50 lei/oră, și a abonamentului lunar de la 75 de lei la 105 lei.

Tarifele actuale sunt următoarele:

Bilet pe suport hârtie sau „portofel electronic” – 2.50 lei/oră
Bilet cu plata prin SMS Echivalentul în lei a 0.45 euro + tva/oră = 0.54 Euro
Abonament lunar- valabilitate toate liniile, număr nelimitat de călătorii în perioada de valabilitate – 75 de lei

Elit - Gustul Desăvârșit

Tarife de călătorie noi

Bilete pe suport hârtie sau „portofel electronic” – 3.50 lei/oră
Bilet cu plata prin SMS Echivalentul în lei a 0.60 euro + tva/oră – 0.71 Euro
Abonament lunar – valabilitate toate liniile, număr nelimitat de călătorii în perioada de valabilitate 105 lei

Tarifele de călătorie actuale sunt valabile începând cu anul 2015. Acestea au fost stabilite inițial prin Hotărârea nr. 87/2015 a Consiliului Local al municipiului Alba Iulia, au fost preluate și menținute în documentația de atribuire a serviciului de transport public aprobată prin HCL 141/2020 și au fost cuprinse în Contractul de delegare a gestiunii serviciului de transport public local de persoane prin curse regulate nr. 26/48/07.01.2021 încheiat între Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia – Transport Local și Societatea de Transport Public SA Alba Iulia.

Raportat la data ultimei modificări a tarifului de călătorie, se constată o creștere generalizată a tuturor cheltuielilor care intră în calculul stabilirii tarifului mediu pentru serviciul public local de persoane respectiv cheltuielile cu forța de muncă, cheltuielile cu utilitățile, creșterea prețului la combustibil, cele cu asigurările obligatorii, etc.

Majorarea tarifelor actuale la nivelul propus va avea ca efect creșterea veniturilor operatorului de transport prin încasarea directă de la călători a contravalorii acestora precum și scăderea compensației plătită de către municipiul Alba Iulia pentru acoperirea diferenței dintre costurile eligibile suportate și înregistrate de operatorul de transport în legătură cu obligațiile de serviciu public și sumele efectiv încasate ca urmare a îndeplinirii sau în temeiul obligațiilor de serviciu public, precum și a cotei de profit de 5%, conform clauzelor contractuale aprobate.

Tarifele actuale practicate de operatorul de transport sunt prevăzute în anexa nr. 6.1 la Contractul de delegare a gestiunii serviciului de transport public local de persoane prin curse regulate nr. 26/48/07.01.2021 încheiat între Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia – Transport Local și Societatea de Transport Public SA Alba Iulia. Acestea au fost stabilite și impuse unilateral de către Entitatea contractantă pe criterii sociale pentru toți călătorii. Aceștia plătesc un tarif sub nivelul costurilor reale ale operatorului iar operatorul este îndreptățit să încaseze Compensația și diferențele de tarif aferente gratuităților stabilite pentru anumite categorii de persoane.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare