FOTO/ ŞTIREA TA: Statuia lui Mihai Viteazul din Alba Iulia plină cu excremente de pasăre

Statuia lui Mihai Viteazul09Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul din Alba Iulia, amplasată în fața palatului princiar din Cetatea Alba Carolina, inaugurată în 1968 cu ocazia aniversării semicentenarului Unirii Transilvaniei cu România a ajuns în anul 2013 să fie plină de excremente de pasăre, semnalează un cititor al Ziaruluiunirea.ro.

Dacă ar vedea domnitorul Ţării Româneşti după 414 ani de la intrarea lui în Alba Iulia, cum arată statuia din Cetatea Alba Carolina ar prefera mai bine să nu existe” a mărturisit un cititor, care a semnalat pe adresa redacţiei, că de ani buni, doar ploaia mai curăţă statuia olteanului.

Având în vedere faptul că Cetatea Alba Carolina a fost renovată şi luată cu asalt de turişti în ultima perioadă, ar merita şi Viteazul care a unit cele trei principate române puţină atenţie.

În final, cititorul aminteşte un mesaj des menţionat de români, care are legătură cu câinii şi priveşte inutilitatea de a ţi se face o statuie.

Banul Craiovei este un simbol pentru Oraşul Marii Uniri, mulţi turişti care poposesc în Alba Iulia nu ezită să facă o poză statuii celui mai viteaz dintre români.

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook 

13 Comentarii

Mandarinul 17 iulie 2013 at 19:13

Bravo !

adrian porumboiu 18 iulie 2013 at 14:52

Eu zic sa se taie capul lui MIhai Viteazul.
Ca asta a fost pretextul pentru taierea parcului Custozza, ca se ‘defecheaza” pasarile pe parc…
Daca se „defecheaza” si pe Mihai…sa i se taie capul…..
Si daca ciorile…porumbeii…gaitele sau vulturii se mai „defecheaza” , eu zic sa aruncam cetatea in aer..ca oricum banii pe pavajele alea de prost gust au fost papati.
Mai mulge Sabau ceva bani pentru explozibili plus despagubirea pentru hotel medieval. Daca mena a luat 400.000 euro pe un cotet (DNA-ul tace)…va dati seama cat ia Sabau pe Hotel:)

gadea si ciutacu 17 iulie 2013 at 20:20

Haide sa scriem tampenii si sa ne dam ziaristi cu „stiri bomba”. Ce e nou cu „stirea” asta? Toate statuile din orase mari europene sunt murdarite de pasari. Municipalitatea poate monta un emitator care sa sperie zburatoarele dar au mai fost propuneri de tipul acesta cand era problema cu ciorile din defunctul parc Custozza. Parcul s-a taiat, era solutia cea mai simpla pentru alesi. Eu propun sa stea Hava cu groful Szabou cu cate o paraitoare fiecare, vis a vis de statuie sa sperie eventualii intrusi zburatori sau sa il puna sperietoare pe Piticul Atomic care s-a agitat ca leguma in oala cu apa fiarta pt a „salva” parcul Custozza dar acum nu mai sufla o vorba, „pupat piata idependentei” ca a primit un os de ros si voteaza in consens cu fostii adeversari politici. Astia sunt oamenii, cu astia defilam.

Mandarinul 17 iulie 2013 at 20:24

Ce prostii vorbesti ? Nu te-ai intrebat cum de statuile „asupritorilor” austro-ungari din Piata Cetatii si monumentele dedicate lor nu sunt murdare ?

gadea si ciutacu 17 iulie 2013 at 23:54

Te-ai uitat tu si ai vazut ca nu sunt murdare! Concluzionez ca pasarile astea iredentiste murdaresc intentionat statuia lui Mihai Viteazu, mama lor de iredentisti, sionisti si fascisti. Teoria conspiratiei prinde contur. Frati romani, treziti-va!!!

goGU 17 iulie 2013 at 20:41

eu ii propun autorului sa se posteze langa statuie si ii garantez ca nu se vor mai usura pasarile pe ea !!! 😉 :))))

sica 18 iulie 2013 at 6:45

Vine un inger la doua statui din parc si le zice:
– Aveti 5 minute sa faceti tot ce v-ati dori cel mai mult daca ati fi oameni!
Statuile bucuroase intra in boscheti de unde se aud gemete intense. Dupa doua minute ies amandoua foarte bucuroase.
Ingerul le zice : – Mai aveti inca trei minute..
O statuie ii spune celeilalte:
– Beton !!! Acum poti sa tii tu porumbelul, sa ma cac si eu pe el!

gadea si ciutacu 18 iulie 2013 at 9:33

Apropo de porumbei si alte ciori. Am vazut multi „iubitori” de animale hranind porumbeii pripasiti in Piata Cetatii (ca acum au loc intins de rahatit, nu mai e parcul ciorilor). Din pacate pt oras si monumentele sale, oricat de simpatici sunt, porumbeii strica monumentele prin mizeria lor acida, ciugulesc tencuiala de pe fatada cladirilor, dezgroapa seminte de gazon si flori. In primul rand ar trebui atentionati iubitorii de pasari sa nu le mai arunce mancare. Astfel de atentionari am vazut in alte orase mai mari unde exista aceleasi probleme, porumbeii pripasiti datorita faptului ca gaseau sursa de hrana fiind greu de alungat din acel perimetru. Cine vrea porumbei si alte ciori sa ii tina acasa in apartament.Cetatea intreaga se degradeaza datorita „activitatii” pasarilor. E exact aceeasi problema cu acei caini din jurul blocurilor, caini hraniti de locatarii „milosi”. Nu poti arunca gunoiul ca javrele te composteaza rapid.

remus 18 iulie 2013 at 12:22

nu asta e problema.

statuia aceasta cu mihai este una dintre cele mai frumoase din ardeal.

si da ii atrage pe porumbei care sunt simbolul pacii al frumusetii, al libertatii – si care e problema???

important e ca statuia sa nu fie inconjurata de gunoaie, de hartii, de pungi de plastic, de dopuri de plastic de la sticle, in rest statuia e foarte frumoasa.

asa ca draga cetateanule nu asta e poblema.

si nu voi fi niciodata de acord ca pe cladiri sa se instalze tepi pentru porumbei, sau senzori de alungat pasarile, sau benzi metalice care sa curenteze pasarile doar ca pe unii ii dernajeaza escrementele de porumbei.

porumbeii si ciorile aveau rolul lor. cand aveti frunici, insecte si gandaci in apartamente sa stiti ca o cauza este si lipsa pasarilor si a randuneleleor si lipsa corilor.

ciorile, sunt sanitarii orasului asa ca inainte sa scrieti mai citit.

gadea si ciutacu 18 iulie 2013 at 12:37

Eu citesc draga remus si ma informez inainte de a posta. Se pare ca esti un iubitor (sau si consumator) de porumbei. Eu zic sa te mai informezi tu mergand si in alte orase si vazand ce au facut autoritatile pt a combate rahatisurile. Daca iti plac excrementele de pasari atrage-le la tine si fa colectie de rahatei acizi. „Ciorile, sanitarii orasului”..de unde ai scos-o? Gainatul acid al porumbeilor si ciorilor poate distruge vopseaua de pe masini si cladiri. Cand vii in contact cu gainatul de porumbel esti expus agentilor patogeni responsabili pentru boli ca histoplasmoza, cripcococoza si psitacoza . Mai mult, porumbeii pot raspandi si salmonela, bacterie patogena intestinala. Excrementele nu sunt doar inestetice, ele pot provoca daune pe termen lung. Excrementele proaspete nu prezinta o problema majora dar cele uscate pot raspandi o potentiala infectie. Sporii de la excremente pot fi inhalate ca un praf si pot provoca o imbolnavire in special la persoanele cu imunitate scazuta. Porumbelul face parte din categoria agenţilor supărători, fiind totodată şi un dăunător de materiale şi pentru igienă. Porumbeii ciugulesc cu ciocul lor bucăţi de zid şi de tencuială subţire, deoarece au nevoie de substanţele aflate în granulele de nisip. Ei murdăresc de asemenea cu excremente (găinaţ) pereţii, pieţele, străzile etc. Pe lângă aceasta, găinaţul de porumbel contaminează aerul, având un miros greoi. Costurile curăţeniei, mai ales la clădiri, sunt deseori consi­derabile. În plus, substanţele din excremente, de exemplu acidul nitric, pot să deterioreze materialul de construcţie (beton, piatra de nisip, ţiglele precum şi straturile de cupru, aluminiu şi zinc). Ca dăunători pentru igienă, porumbeii transmit paraziţi, cum ar fi căpuşele de porumbei, acarienii, păduchii şi ploşniţele specifice lor precum şi alte specii. În locurile unde îşi fac cuib găsesc şi alte organisme dăunătoare, precum gândacul făinii sau gândacul de slănină, condiţii ideale de dezvoltare, organisme care, din cuiburi, se pot extinde în case şi apartamente. Ciorile, la fel. Lamurit?

gadea si ciutacu 18 iulie 2013 at 12:45

De acord ca ciorile distrug larve care distrug copaci dar nu stiu cati copaci au mai ramas in picioare dupa pavarea (zic eu) excesiva a cetatii si eu faceam referire la porumbei pentru ca porumbei am vazut multi in Piata Cetatii fiind hraniti de „binevoitori” si „iubitori de animale”. Ramane sa se descopere daca rahatul de pe statuie e „opera” ciorilor sau a porumbeilor. Propun sa se faca o comisie in acest sens prezidata de Hava, Sabau si Florin Roman.

Marius 18 iulie 2013 at 13:22

Las` ca o curata Sabau cu vreun milion de euro!

porumbescu 18 iulie 2013 at 13:39

ce va mai fata mintea…

n-ar fi mai usor sa fie curatata saptamanal/lunar???

din banii patronului de hotel cu 5 stelute, bineinteles!

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...