Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Steaguri istorice moldovenești, expuse la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Președinții Academiei Române și Academiei de Științe a Moldovei, prezenți la eveniment

Ziarul Unirea

Publicat

în

steaguri moldovenesti expuse la alba iulia71O expoziție impresionantă de steaguri istorice din Republica Moldova a fost vernisată duminică, 29 noiembrie, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Cei interesați vor avea ocazia să o viziteze până pe 31 decembrie, cât va fi găzduită de muzeul albaiulian.

Cu această ocazie fost expuse 34 de replici după diferite steaguri istorice moldovenești. Între acestea amintim pe cele care provin din perioada domnitorului Ștefan cel Mare.

De precizat că replicile aparțin colecționarului col. Petru Costin din Republica Moldova, unul dintre cei mai mari colecționari români.

La eveniment au luat parte academicianul Ionel Valentin Vlad – președintele Academiei Române, academicianul Gheorghe Duca – președintele Academiei de Științe a Moldovei, Ion Dumitrel – preşedintele Consiliului Județean Alba,  vicepreşedinţii CJ Alba –  Florin Roman şi Alin Cucui, viceprimarii municipiului Alba Iulia –  Gabriel Pleşa şi Paul Voicu, consilierul local Simone Albani, managerul public al judeţului Alba, Sorin Bumb, directorul Muzeului Național al Unirii, Gabriel Rustoiu și rectorul Universității ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Daniel Breaz.

”Cred că această expoziție se încadrează în ceea ce se numește cultură și civilizație românească. Academia Română, după cum știți, face o strategie puternică și unul dintre punctele pe care le-am susținut este cultură și civilizație românească”, a declarat președintele Academiei Române.

De asemenea, Ion Dumitrel a ținut să precizeze că l-a cunoscut pe colecționarul Petru Costin în urmă cu câțiva ani, datorită unui parteneriat între Ialoveni și Alba Iulia.

Manifestarea este organizată de Consiliul Județean Alba,  Primăria și Consiliul Raional Ialoveni, Camera de Comerț a Republicii Moldova, Centru de Cultură și Istorie Militară a Republicii Moldova, Muzeul Serviciului Vamal al Republicii Moldova și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia. (A.M.)

[nggallery id=1338]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea