FOTO| Spațiu verde de agrement cu alei, piste de biciclete și loc de joacă, pe latura de Nord a Cetății Alba Carolina: Stadiul lucrărilor
Spațiu verde de agrement cu alei, piste de biciclete și loc de joacă, pe latura de Nord a Cetății Alba Carolina: Stadiul lucrărilor
Lucrările la proiectul de reconversie funcțională a șanțurilor exterioare de pe latura de Nord a Cetății Alba Carolina se apropie de sfârșit, în data de 29 decembrie 2021 fiind recepționată parțial lucrarea.
Pe terenul în studiu sunt aproape finalizare lucrările de execuție pentru un nou parc de recreere și odihnă, cuprinzând alei pietonale, piste de biciclete, pistă de alergare, loc de joacă pentru copii și mobilier urban, restul suprafețelor fiind ocupate cu zone verzi reprezentate fie de taluzuri înierbate și peluză, fie de spații verzi plantate și amenajate cu rol decorativ.
Suprafața totală a parcului este de 29000 mp, din care:
- 26556 mp spații verzi amenajate (peste 91% din suprafața totală)
- 2.443 mp spații minerale (alei, piațete, piste biciclete), rezultând un traseu de promenadă cu o lungime de aproximativ 1200 m, adiacent zidurilor Cetății Alba Carolina.
Pe lângă nucii care s-au conservat la fața locului și au fost integrați în amenajarea parcului, s-au plantat aici un număr de 225 arbori (din specii de platan, tei, mesteacăn, arbore de lalea), peste 1000 de plante din specii de ierburi decorative (iarbă de pampas, iarbă albastră, iarbă japoneză de pădure, fântână chinezească de iarbă), peste 600 metri liniari de gard viu cu specia Photinia Red Robin și peste 150 metri liniari de levănțică de-a lungul aleilor pietonale.
Toate speciile de arbori și plante alese pentru conturarea soluției peisagistice care va defini noul parc s-a urmărit să fie ușor de întreținut, durabile, să nu necesite replantare în fiecare an, și să amplifice cât mai mult experiența vizuală, olfactivă și tactilă a persoanelor care vor utiliza acest parc. Utilizarea ierburilor decorative în design-ul amenajărilor peisagistice oferă o dinamică unică plăcută pentru viitorii utilizatori.
În zona tronsonului cel mai estic, adiacet străzii Gemina, unde există și în prezent un izvor subteran ce a necesitat lucrări ample pentru identificare și captare, s-a amenajat o piațetă și o instalație urbană de mici dimensiuni care să pună în valoare acest izvor, cu o structură special realizată care să aducă elementul apei mai aproape de utilizatori și să dinamizeze spațiul public amenajat pentru odihnă aici.
Mobilierul urban variat ca dimensiuni, materiale și finisaj, va deservi utilizatorii de toate vârstele, și va oferi oportunitate de utilizare atât individual cât și pe grupuri de persoane, fiind adecvat de asemenea și pentru persoanele cu dizabilități.
Sunt montați în cadrul proiectului 49 de stâlpi de iluminat, dotați și cu sistem de supraveghere video. Fiecare metru pătrat din suprafața parcului sunt supravegheați video cu echipamente performante care funcționează inclusiv pe timpul nopții. Sunt de asemenea amplasate pe locațiile finale 72 de bănci cu design variat, 9 șezlonguri de relaxare, 3 cișmele, 36 coșuri de gunoi pentru colectare selectivă, 2 rastele de biciclete, 10 stâlpi semnalizare, și 31 bolarzi de protecție. De asemenea, au fost achiziționate 2 grupuri sanitare modulare care sunt dotate și cu cameră tehnică pentru echipamentele de supraveghere video și mentenanță. Aceste grupuri sanitare vor fi întreținute pe bază de contract, dar ne așteptăm ca toți utilizatorii să dea dovadă de spirit civic și să întrețină pe cât posibil echipamentele din dotarea parcului.
Conceptul contemporan și minimalist al proiectului, liniile drepte și frânte, mobilierul urban durabil și simplu, amplasat în puncte esențiale, plantațiile geometrice, aliniamentele de arbori, jocul cu volumetria terenului și unghiurile ascuțite, toate aceste elemente conturează un spațiu public verde care complementează și pune în valoare cetatea Alba Carolina, făcând o trecere domoală între elementele de patrimoniu ale Cetății și zonele construite adiacente.
În design-ul parcului sunt integrate spații unde se pot desfășura activități variate, și sunt spațializate tronsoane cu profile diferite, prin utilizarea amenajărilor vegetale, diminuând astfel monotonia liniarității și lungimii parcului, oferind imagini atractive, iconice și complet diferite pentru fiecare tronson.
Cele două zone de acces în șanțurile Cetății Alba Carolina adiacente Ravelinului Sf. Carol sunt amenajate ca mici piațete de acces cu spații de odihnă, peluze modelate piramidal, recreere, acces la cișmele și toalete publice.
De asemenea, pentru a păstra vie activitatea de grădinărit care s-a desfășurat pe aceste suprafețe de teren în ultimii 30 de ani, s-au delimitat în interiorul zonei dedicate proiectului spații pentru grădinărit urban pentru care locuitorii interesați ai orașului Alba Iulia să poată să aibă un abonament anual cu primăria, și unde să-și poată amenaja și planta o grădină proprie, cu flori sau legume, conform ideii de grădină urbană care s-a răspândit peste tot în lume. Aceste spații au fost amenajate pentru o întreținere ușoară și amplasate astfel încât să fie ferite de fluxul principal de pietoni care utilizează parcul pentru recreere.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Controversata campanie PNL pe TikTok care a ajuns să îl promoveze pe Georgescu ar fi fost „ideea lui Rareș Bogdan”
Controversata campanie PNL pe TikTok care a ajuns să îl promoveze pe Georgescu ar fi fost „ideea lui Rareș Bogdan” Rareș Bogdan, europarlamentar PNL, a oferit primele declarații despre controversata campanie TikTok, menționată în documentele CSAT. Acesta a admis că a fost implicat în promovarea campaniilor PNL pe rețelele sociale, dar neagă că ar fi […]