Ziarul Unirea

FOTO: Solicit Consiliului Județean Alba mai mult interes pentru lucrările de pe tronsonul Pâclișa-Vurpăr

În urmă cu câteva zile semnalam că drumul județean 107A, tronsonul Pâclișa-Vurpăr, mult așteptat și considerat o soluție pentru descongestionarea traficului dintre Alba Iulia și Sebeș, nu a trecut testul iernii, fiind plin de gropi, denivelări, degradări, iar pe alocuri sub stratul de asalt se observă pământul.

În urma poziției pe care am luat-o public, urmare a mai multor întrebări venite de la cetățeni, Consiliul Județean Alba a făcut precizări, pe care, de altfel, trebuia să le fi făcut din proprie inițiativă, în urmă cu câteva luni, așa cum este obligată o instituție să comunice cu cetățenii. Nu doar când se simte strânsă cu ușa.

ELIT

Este, într-adevăr, mai bine mai târziu decât deloc, însă în urma răspunsului transmis presei apar o serie de alte întrebări legitime, iar astfel, în virtutea funcției pe care o ocup, în calitate de reprezentant al cetățenilor, mă văd nevoit să solicit public Consiliului Județean Alba mai mult interes, implicare și responsabilitate în ceea ce privește supravegherea lucrărilor de pe tronsonul Pâclișa-Vurpăr. Pentru a nu fi în situația în care, peste o bucată de vreme, instituția să ajungă să ceară ”mintea cea de pe urmă”.

Le luăm punctual:

În răspuns Consiliul Județean precizează că ”tronsonul de drum nu este dat în folosință, ci se permite doar circulația pe el, în regim de șantier”. Din păcate, acest fapt nu a fost adus în niciun fel la cunoștința opiniei publice, tronsonul fiind lipsit de elementele vizuale, neexistând panouri de semnalizare la capete sau alte indicatoare rutiere prevăzute de lege. Apare, prin urmare, următoarea întrebare: Au expirat cumva avizele emise de Poliția Rutieră pentru circulația în regim de șantier?

Tot din răspunsul Consiliului Județean aflăm că activitatea a fost întreruptă din luna decembrie din cauza ”condițiilor meteorologice nefavorabile”. Este, așadar, justificată următoarea întrebare: De ce nu s-au reluat în condițiile în care vremea este prielnică?

De asemenea, instituția abilitată să comunice astfel de date a transmis, în premieră, că ”față de durata initială de 6 luni, din cauza unor elemente neprevăzute, apărute în teren, termenul de finalizare al lucrărilor a fost prelungit cu 2 luni”. Ar fi fost normal ca CJ să fi comunicat din oficiu, la momentul la care au apărut aceste elemente neprevăzute, în condițiile în care în lucrările publice de poziții acest drum era dat ca terminat de șefii instituției în toamnă sau în prima lună din iarnă. Această comunicare deficitară, sau mai bine spus lipsa ei, induce în eroare cetățeanul și poate crea chiar o stare de nesiguranță, privind drumul, mai ales pentru localnici. Șoferul este îndreptățit să-și pună întrebarea: Tronsonul este finalizat? Așa trebuie să arate – plin de gropi – după doar o iarnă?

”Facem mențiunea că lucrările sunt în grafic. Conform graficului și a duratei de execuție, lucrările vor fi finalizate la termen”. Astfel înțelegem că în circa o lună de la reînceperea lucrărilor, acestea vor fi finalizate, întrucât s-au scurs mai bine de 7 luni (perioada mai – decembrie) în care s-a lucrat.

În răspuns mai regăsim: ”Apariția gropilor se datorează fenomenului natural de îngheț-dezgheț, asfaltul aplicat în acest stadiu, pe acele porțiuni de drum, nefiind unul impermeabil”. Aflăm, astfel, din poziția CJ Alba, că apariția zecilor de gropi este una normală, așteptată, naturală chiar și implicit asumată, fără să se pună nici măcar un semn de întrebare cu privire la calitatea lucrărilor.

De asemenea, Consiliul Județean precizează că a predat tronsonul de drum constructorului, însă nu trebuie să uite că este beneficiarul lucrărilor și are datoria de a le supraveghea.

Și mai interesant este că, în perioada în care începuseră lucrările, șefii Consiliului Județean se fotografiau și postau pe Facebook necontenit. Comunicarea s-a oprit brusc și nu au fost precizate cele mai relevante aspecte care au apărut pe parcursul lucrărilor. Exemple: Se circulă în condiții de șantier, durata de execuție a lucrărilor a fost prelungită, s-a modificat valoarea contractului etc.

Nu în ultimul rând, în urmă cu mai bine de un an consilierii județeni au votat un proiect de hotărâre prin care s-au alocat importante resurse financiare din bugetul județului pentru consolidarea podului de peste Mureș din comuna Vințu de Jos, care are, într-adevăr, nevoie urgentă de reparații. Cu toate că s-a semnat contractul de execuție, lucrările nu mai încep! Punctez acest aspect tot în urma întrebărilor venite din partea localnicilor și o fac în acest material deoarece tronsonul despre care vorbim face legătura între Alba Iulia și Vințu de Jos. Subiectul este de interes pentru cei care aleg această variantă ocolitoare a DN1, Alba Iulia – Sebeș, despre care vorbeam adineaori.

În lumina celor arătate mai sus, cer mai mult interes din partea Consiliului Județean Alba privind lucrările de pe tronsonul Pâclișa-Vurpăr, în speranța că la finalizarea lor vom circula mult și bine pe acest sector fără a mai da de gropi!

Cu stimă, Corneliu Mureșan, consilier județean

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă| Călin Matieș: DRUMUL RUȘINII Județului Alba are vinovații exact în persoanele care se dau acum mari salvatori!

Drumul Național 75, cel mai prost drum al județului Alba și poate cel mai jalnic din întreaga Românie are și… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi ai acestui an!”

Marcel Ciolacu, MESAJ de Anul Nou: ”Au vrut să subjuge România în 2020. Nu i-ați lăsat. Românii sunt adevărații eroi… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

2 Comentarii

gina 18 martie 2019 at 10:24

Nu inteleg de ce nu puneti aceste intrebari in sedintele de CJ daca tot sunteti membru. Sau vrei sa pari interesant punand intrebari prin intermediul presei? Pt. ce iei indemnizatie de consilier ?

Teran 18 martie 2019 at 15:39

Nu se face campanie pe lucrari publice se vede din avion ca lucrarile sunt inca in curs daca tot doreste domnul consilier sa faca bine lumii sa scrie despre gropile aparute pe autostrazilie romaniei care sunt finalizate si care au costat de vro 300 ori cat acest drum subestimat ca valoare luat prin comparatie asa ca mult suces dnl consilier sa ne povestiti in scris de gropile de pe autostrada !!!

Comentariile sunt oprite