FOTO| Simpozion național pe teme de management cinegetic organizat la Alba Iulia: Ce teme au fost abordate
Simpozion național pe teme de management cinegetic organizat la Alba Iulia: Ce teme au fost abordate
În cursul zilei de sâmbătă, 19 iunie a avut loc la Alba Iulia Simpozionul național pe teme de management cinegetic. La eveniment au au fost prezenți peste 240 de persoane, printre care vânători, politicieni și oameni ai legii.
„În primul rând vreau să subliniez că acest important eveniment, la care au fost prezenți un număr impresionant de participanți,de peste 240 de persoane, dar și de o consistentă și valoare importantă, constituie deja o pagină de istorie în viață tuturor celor implicați în această nobilă și responsabilă activitate de management cinegetic. Regretăm că la acest Simpozion, nu a putut particpa domnul Ministru al Mediului Barna Tanczos, din motive obiective, forțat de participarea la alte activități de prioritate națională. Toți participanții au transmis la unison domnului Ministru, toată stimă, aprecierea, respectul și sprijinul necondiționat în ducerea până la capăt a obiectivelor de restructurate a activității complexe a Ministerului Mediului și punerea lui pe un loc onorant și responsabil în activitatea guvernamentală.
Au participat invitați de marca-domnul Tamas Ioszef Fodor-Consilierul Ministrului Mediului, doamna deputat Simona Bucură Oprescu-președinta comisiei de administrație și planificare teritorială din Camera Deputaților, doamna deputat Dumitrița Gliga-secretar în comisia juridică a Camerei Deputaților, domnul deputat Gheorghe Nacov, inițiatorul legislativ a noii legi privind vânătoarea la păsările migratoare și Consulul onorific al Bulgariei În România, prof.Ovidiu Ionescu-președintele AGVPS România, Mugurel Drăgănescu- directorul AGVPS România, Halalaie Dănuț- comisarul șef al Gărzii de Mediu Albă, Mărioara Popescu- director al APM Alba, Comisar Șef Dunca Cristian- șeful serv.arme și muniții din cadrul IPJ Alba, Drasovean Mihai-director ANSVSA Alba, Adrian Lică președintele- AVBAV, Morutan Horea-președintele Asociației de creștere a ovinelor din județul Alba, Moldovan Radu-președintele Asociației de creștere a taurinelor din județul Albă, președinți, directori și membri ai asociațiilor de vânătoare din țară, vânători, simpatizanți. Organizatorul acestui important eveniment a fost AJVPS Alba, o asociație de renume pe profil de vânătoare și pescuit din țară, devenită deja o asociație etalon național.
Temele abordate au fost următoarele:
- Trecerea în revista a problemelor iminente în gestionarea fondurilor cinegetice și stadiul de implementare actual.
- Prezentarea viziunii M.M.A.P. pe termen mediu și lung pentru schimbarea radicală a întregului sistem de management al faunei sălbatice.
- Prezentarea misiunii M.M.A.P. referitor la evaluarea și compensarea pagubelor, parte din schimbarea sistemului.
- Stabilirea unei strategii comune în lupta pentru apărarea drepturilor vânătorilor în relația cu autoritățile.
-Prezentarea în premiere națională de fotografie veche și documentară cu surprinderea vânătorului român de la 1840 încoace, prezentată de marele erudit Radu Mija. - Lansarea de carte a scriitorului Gabriel Cheroiu-Istoria literaturii cinegetice române.
A fost o ședința de lucru interactivă, cu un dialog constructiv de strictă specialitate, la care cei care au luat cuvântul și-au exprimat dorința și necesitatea restructurării în totalitate a întregului sistem al managementului cinegetic din România, o reformare legislativă a actelor nomative speciale care definesc și stabilesc direcțiile prioritare în derularea acestei activități, schimbarea mentalității funcționarilor din Ministerul Mediului- serviciul biodiversitate privind implicarea lor responsabilă și traspunerea în practică a tuturor obligațiilor privind politică de management al faunei sălbatice, așezarea la masă tratativelor și crearea unor punți comune de comunicare și asumare a tuturor acestor obligații, atât a celor din Ministerul Mediului, administratorul faunei cinegetice, cât și a tuturor organismelor de reprezentare , a asociațiilor de vânătoare din țară, a ONG-urilor care abordează subiecte de management cinegetic, a instituțiilor de cercetare și a instituțiilor de învățământ superior specializate în abordarea unor subiecte de manegement cinegetic și biodiversitate, a societății civile și a mass mediei.
Trebuie schimbată mentalitatea tuturor acestor entități, a societății civile privind modul în care se realizează managementul faunei sălbatice și a biodiversității în România și mai ales schimbarea mentalității tuturor celor care pun gestionării fondurilor cinegetice într-o postura umilitoare, iar vânătorii români, cei care pe banii lor, gestionează de zeci și sute de ani, acest bun național, cu foarte bune rezultate, să nu mai fie catalogați că ucigași, criminali și psihopați, pentru că vânătoarea, în special vânătoarea selectivă de strictă necesitate este o măsură științifică de intervenție pentru reglarea populației principalelor specii de vânat și menținerea unui echilibru ecologic. Tuturor celor participanți le mulțumesc mult. Voi reveni în curând cu mai multe amănunte” a scris președintele Asociației Județeane a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Alba, Vasile Bucur, pe Facebook
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
PATINOAR în „Piața de Crăciun” din Alba Iulia: TARIFE pentru acces, închiriere patine și „ursulețul ajutător”
PATINOAR în „Piața de Crăciun” din Alba Iulia: TARIFE pentru acces, închiriere patine și „ursulețul ajutător” În perioada 20 noiembrie 2024 – 5 ianuarie 2025 cei mici precum și cei mari vor avea parte de voie bună încununată de sezonul de iarnă la „Piața de Crăciun” din municipiul Alba Iulia și totodată un spirit ce […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate2 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport3 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitateo zi ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentariio zi ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii5 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii9 ore ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată