Curier Județean
FOTO| Simpozion național pe teme de management cinegetic organizat la Alba Iulia: Ce teme au fost abordate
Simpozion național pe teme de management cinegetic organizat la Alba Iulia: Ce teme au fost abordate
În cursul zilei de sâmbătă, 19 iunie a avut loc la Alba Iulia Simpozionul național pe teme de management cinegetic. La eveniment au au fost prezenți peste 240 de persoane, printre care vânători, politicieni și oameni ai legii.
„În primul rând vreau să subliniez că acest important eveniment, la care au fost prezenți un număr impresionant de participanți,de peste 240 de persoane, dar și de o consistentă și valoare importantă, constituie deja o pagină de istorie în viață tuturor celor implicați în această nobilă și responsabilă activitate de management cinegetic. Regretăm că la acest Simpozion, nu a putut particpa domnul Ministru al Mediului Barna Tanczos, din motive obiective, forțat de participarea la alte activități de prioritate națională. Toți participanții au transmis la unison domnului Ministru, toată stimă, aprecierea, respectul și sprijinul necondiționat în ducerea până la capăt a obiectivelor de restructurate a activității complexe a Ministerului Mediului și punerea lui pe un loc onorant și responsabil în activitatea guvernamentală.
Au participat invitați de marca-domnul Tamas Ioszef Fodor-Consilierul Ministrului Mediului, doamna deputat Simona Bucură Oprescu-președinta comisiei de administrație și planificare teritorială din Camera Deputaților, doamna deputat Dumitrița Gliga-secretar în comisia juridică a Camerei Deputaților, domnul deputat Gheorghe Nacov, inițiatorul legislativ a noii legi privind vânătoarea la păsările migratoare și Consulul onorific al Bulgariei În România, prof.Ovidiu Ionescu-președintele AGVPS România, Mugurel Drăgănescu- directorul AGVPS România, Halalaie Dănuț- comisarul șef al Gărzii de Mediu Albă, Mărioara Popescu- director al APM Alba, Comisar Șef Dunca Cristian- șeful serv.arme și muniții din cadrul IPJ Alba, Drasovean Mihai-director ANSVSA Alba, Adrian Lică președintele- AVBAV, Morutan Horea-președintele Asociației de creștere a ovinelor din județul Alba, Moldovan Radu-președintele Asociației de creștere a taurinelor din județul Albă, președinți, directori și membri ai asociațiilor de vânătoare din țară, vânători, simpatizanți. Organizatorul acestui important eveniment a fost AJVPS Alba, o asociație de renume pe profil de vânătoare și pescuit din țară, devenită deja o asociație etalon național.
Temele abordate au fost următoarele:
- Trecerea în revista a problemelor iminente în gestionarea fondurilor cinegetice și stadiul de implementare actual.
- Prezentarea viziunii M.M.A.P. pe termen mediu și lung pentru schimbarea radicală a întregului sistem de management al faunei sălbatice.
- Prezentarea misiunii M.M.A.P. referitor la evaluarea și compensarea pagubelor, parte din schimbarea sistemului.
- Stabilirea unei strategii comune în lupta pentru apărarea drepturilor vânătorilor în relația cu autoritățile.
-Prezentarea în premiere națională de fotografie veche și documentară cu surprinderea vânătorului român de la 1840 încoace, prezentată de marele erudit Radu Mija. - Lansarea de carte a scriitorului Gabriel Cheroiu-Istoria literaturii cinegetice române.
A fost o ședința de lucru interactivă, cu un dialog constructiv de strictă specialitate, la care cei care au luat cuvântul și-au exprimat dorința și necesitatea restructurării în totalitate a întregului sistem al managementului cinegetic din România, o reformare legislativă a actelor nomative speciale care definesc și stabilesc direcțiile prioritare în derularea acestei activități, schimbarea mentalității funcționarilor din Ministerul Mediului- serviciul biodiversitate privind implicarea lor responsabilă și traspunerea în practică a tuturor obligațiilor privind politică de management al faunei sălbatice, așezarea la masă tratativelor și crearea unor punți comune de comunicare și asumare a tuturor acestor obligații, atât a celor din Ministerul Mediului, administratorul faunei cinegetice, cât și a tuturor organismelor de reprezentare , a asociațiilor de vânătoare din țară, a ONG-urilor care abordează subiecte de management cinegetic, a instituțiilor de cercetare și a instituțiilor de învățământ superior specializate în abordarea unor subiecte de manegement cinegetic și biodiversitate, a societății civile și a mass mediei.
Trebuie schimbată mentalitatea tuturor acestor entități, a societății civile privind modul în care se realizează managementul faunei sălbatice și a biodiversității în România și mai ales schimbarea mentalității tuturor celor care pun gestionării fondurilor cinegetice într-o postura umilitoare, iar vânătorii români, cei care pe banii lor, gestionează de zeci și sute de ani, acest bun național, cu foarte bune rezultate, să nu mai fie catalogați că ucigași, criminali și psihopați, pentru că vânătoarea, în special vânătoarea selectivă de strictă necesitate este o măsură științifică de intervenție pentru reglarea populației principalelor specii de vânat și menținerea unui echilibru ecologic. Tuturor celor participanți le mulțumesc mult. Voi reveni în curând cu mai multe amănunte” a scris președintele Asociației Județeane a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Alba, Vasile Bucur, pe Facebook
Curier Județean
Capela cimitirului municipal din Sebeș va fi închisă din 29 mai 2023 pentru lucrări de reparații
Capela cimitirului municipal din Sebeș va fi închisă din 29 mai 2023 pentru lucrări de reparații
Capela cimitirului municipal din Sebeș va fi închisă pentru o perioadă de circa două săptămâni, începând cu data de 29 mai 2023, pentru efectuarea unor lucrări de reparații.
Municipalitatea din Sebeș a demarat un proiect mai amplu destinat cimitirului municipal, situat pe strada Augustin Bena (ieșirea din Sebeș spre Vințu de Jos).
Astfel, va fi construit un gard de împrejmuire și vor fi efectuate intervenții la capelă.
Curier Județean
Peste 9 milioane de lei pentru modernizarea unor drumuri din comuna Horea: Primăria a primit aviz de mediu
Peste 9 milioane de lei pentru modernizarea unor drumuri din comuna Horea: Primăria a primit aviz de mediu
Primăria Comunei Horea a primit aviz de mediu din partea APM Alba pentru proiectul „Modernizare drumuri locale în comuna Horea”.
Prin acest obiectiv de investiții se urmărește modernizarea a două sectoare de drumuri de interes local, Strada Bisericii, cu o lungime de circa 500 de metri, și Drumul vicinal Horea – Teiu – Preluca, în lungime de 4.500 de metri.
Investiția ce urmează a fi realizată este localizată în extravilanul localităților Horea, Preluca și Teiu. Modernizarea celor două sectoare de drum constă în realizarea de lucrări de terasamente, lucrări de consolidare, lucrări la sistemul rutier și dispozitivele pentru colectarea și evacuarea apelor de suprafață, respectiv lucrări pentru asigurarea siguranței rutiere.
Valoarea totala a obiectivului de investitie cu TVA este 9.448.555,00 lei inclusiv TVA, din care valoarea C+M este 8.630.383,35 lei inclusiv TVA.
Durata de realizare a investiției este estimată la 32 de luni, din care 24 luni pentru lucrările de construcții-montaj.
Neajunsurile de ordin general constatate sunt:
-o lipsa amenajarii traseului drumului in plan si spatiu;
-sistemul rutier actual este reprezentat de pietruire recentă cu piatră spartă mare de carieră, ca urmare a lucrărilor de întreținere / pietruire veche cu balast amestecat cu șisturi din deluviu / deluviu nisipos-argilos cu fragmente și blocuri mari de șisturi / pietruire cu balast și piatră spartă;
-partea carosabilă prezintă o serie de defecţiuni specifice drumurilor pietruite sau de pământ, de tipul gropilor, denivelărilor si făgaşelor, fapt care împiedică desfăşurarea normală a circulaţiei si conduce la generarea de praf pe timp uscat, respectiv de noroi pe timp umed;
-existenta fagaselor longitudinale si transversale;
-lipsa unei imbracaminti rutiere moderne, care sa impermeabilizeze platforma drumului;
-partea carosabila si respectiv platforma drumului studiat sunt variabile. Latimea platformei drumului este cuprinsa intre 2,50 – 5,00 m.
-lipsa dispozitivelor pentru colectarea si scurgerea apelor pluviale;
-stagnarea apei provenite din precipitatii pe calea de rulare;
Obiectivele urmarite prin realizarea investitiei, respectiv obiectivele tehnice si obiectivele financiare, raspund obiectivului major care il reprezinta imbunatatirea conditiilor de circulatie (siguranta, viteza si confort) actuale pe drumurile existente pe teritoriul comunei Horea, conditie necesara pentru dezvoltarea socioeconomica a zonei.
Curier Județean
RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră în perioada 27-28 mai 2023
RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră în perioada 27-28 mai 2023
Inspectoratul de Poliție Județean Alba a comunicat amplasarea radarelor pe drumurile din județ, în perioada 27-28 mai 2023. Conducătorii auto sunt sfătuiți să circule cu atenție și în limitele vitezei legale, dacă este neaparat nevoie să o facă, dacă nu, sunt rugați să respecte restricțiile de circulație impuse de autorități.
Amplasarea radarelor în perioada 27 -28 mai 2023
Drumul Naţional 1- Alba Iulia – Sântimbru –– Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj
Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa – limită judeţul Sibiu
Drumul Naţional 7 Săliştea –– Șibot – limită cu judeţul Hunedoara
Drumul Naţional 67C – Sebeş –Petreşti – Săsciori
Drumul Naţional 74 – Ighiu – Zlatna – Feneş – Abrud –– Bucium Cerbu
Drumul Naţional 75 – Câmpeni – Gârda – Arieşeni
Drumul Naţional 75 – Baia de Arieş – Lupşa
Alba Iulia – Bulevardul Încoronării – Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor
Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian
Cugir – strada Victoriei
Ocna Mureş – Războieni – Noşlac
-
Sănătatea și naturăacum 23 de ore
CEAPA – proprietăţi. Cea mai umilă dintre legume are o forţă de vindecare uriaşă
-
Opinii - Comentariiacum 21 de minute
28 mai: Memorandumul Transilvaniei. Liderii românilor din Transilvania prezintă petiția împăratului Austro-Ungariei Franz Josef
-
Sportacum 20 de ore
VIDEO: GT Sport Alba Iulia, campioană județeană și la Under 14! Săptămână de vis pentru gruparea albaiuliană
-
Actualitateacum 22 de ore
FOTO| Dezastru într-un cimitir din Alba Iulia: Accesorii furate de pe morminte și munți de deșeuri care înconjură locurile de veci
-
Ştirea zileiacum 11 ore
FOTO| Mănăstirea Dumbrava, din Alba, casă pentru 120 de copii orfani și zeci de bătrâni ai nimănui. Cum decurge o zi din viața lor
-
Ştirea zileiacum 13 ore
Pas important pentru realizarea centurii ocolitoare pe partea de vest a municipiului Sebeș: A fost aprobat Studiul de fezabilitate