FOTO| Șezătoare la poartă, într-o comună din Alba: ”Mașinile se opresc și lumea vine să se intereseze și să aprecieze ceea ce facem”
Artista populară Maria Anca a organizat sâmbătă, 23 septembrie, începând cu ora 11, în comuna Livezile din județul Alba, o șezătoare – REÎNTOARCERE LA ORIGINI – ȘEZĂTOARE LA POARTĂ.
A fost o șezătoare altfel de cum vedem pe grupuri, o întâlnire cu lucrul la poartă, așa ca odinioară!
Îmbrăcate cu ii și cu lucrul la alegerea fiecăruia, doamnele care au luat parte la întânire au readus la viață o tradiție de demult, din care nu au lipsit elemente de odinioară, spre reîmprospătarea memoriei și ca un stimulent pentru viitor.
”Și-a fost o șezătoare la poartă! Una foarte reușită, cu fete harnice, pricepute, iubitoare de neam și tot ceea ce înseamnă traditie si trecutul poporului nostru!!
Mulțumesc tanti Mărioruța, prietena mamei mele, pentru că ne-ai onorat cu prezența! Mulțumesc fetelor din Șezătoare Cluj, care au avut disponibilitatea să fie alături de mine, mulțumesc grupului de croșet/tricot Cluj, prietenilor și prietenelor care au venit de la Aiud, Alba-Iulia și Turda!
Ce este mai onorant decât să vezi cum se opresc mașinile și lumea vine să se intereseze și să aprecieze ceea ce facem! Și vremea a ținut cu noi, pentru că și Dumnezeu ne iubește! Și totul se rezumă la ,,A FOST MINUNAT”, a transmis organizatoarea.
Șezătoarea a fost oglindirea lumea satului actual, într-o oarecare paralelă cu lumea satului de odinioară! O diferență mare, dar este evoluția și trebuie să o acceptăm.
Artista populară colaborează cu Centrul ”Academia doamnelor” din Alba Iulia de mai mulți ani, dar face parte și din grupul ”Șezătoare Cluj”.
În anul 2021, Maria Anca a primit titlul de Tezaur Uman Viu al județului Alba și a fost singurul reprezentant al județului Alba în grupul de lucru care a documentat dosarul UNESCO pentru ia cu altiță, intrată în Lista Patrimoniului Imaterial al Umanității, la 1 decembrie 2022. Ca urmare a acestei activități a dobândit titulatura de purtător de competențe, fiindu-i astfel recunoscută calitatea de persoană care descoperă, studiază și reface cusătura tradițională, dând-o apoi mai departe, prin a-i învăța și pe alții.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cum își bate joc statul de persoanele cu dizabilități: „Dragă sistem, îmi cer scuze că exist!”
Cum își bate joc statul de persoanele cu dizabilități: „Dragă sistem, îmi cer scuze că exist!” Statul continuă să umilească persoanele cu dizabilități, oferindu-le indemnizații rușinos de mici, care nu acoperă nici măcar nevoile de bază. Levente Polgar, sportivul din Aiud, intrat în istorie drept singura persoană din lume cu dizabilități care a reușit să […]