FOTO| Șezătoare la poartă, într-o comună din Alba: ”Mașinile se opresc și lumea vine să se intereseze și să aprecieze ceea ce facem”
Artista populară Maria Anca a organizat sâmbătă, 23 septembrie, începând cu ora 11, în comuna Livezile din județul Alba, o șezătoare – REÎNTOARCERE LA ORIGINI – ȘEZĂTOARE LA POARTĂ.
A fost o șezătoare altfel de cum vedem pe grupuri, o întâlnire cu lucrul la poartă, așa ca odinioară!
Îmbrăcate cu ii și cu lucrul la alegerea fiecăruia, doamnele care au luat parte la întânire au readus la viață o tradiție de demult, din care nu au lipsit elemente de odinioară, spre reîmprospătarea memoriei și ca un stimulent pentru viitor.
”Și-a fost o șezătoare la poartă! Una foarte reușită, cu fete harnice, pricepute, iubitoare de neam și tot ceea ce înseamnă traditie si trecutul poporului nostru!!
Mulțumesc tanti Mărioruța, prietena mamei mele, pentru că ne-ai onorat cu prezența! Mulțumesc fetelor din Șezătoare Cluj, care au avut disponibilitatea să fie alături de mine, mulțumesc grupului de croșet/tricot Cluj, prietenilor și prietenelor care au venit de la Aiud, Alba-Iulia și Turda!
Ce este mai onorant decât să vezi cum se opresc mașinile și lumea vine să se intereseze și să aprecieze ceea ce facem! Și vremea a ținut cu noi, pentru că și Dumnezeu ne iubește! Și totul se rezumă la ,,A FOST MINUNAT”, a transmis organizatoarea.
Șezătoarea a fost oglindirea lumea satului actual, într-o oarecare paralelă cu lumea satului de odinioară! O diferență mare, dar este evoluția și trebuie să o acceptăm.
Artista populară colaborează cu Centrul ”Academia doamnelor” din Alba Iulia de mai mulți ani, dar face parte și din grupul ”Șezătoare Cluj”.
În anul 2021, Maria Anca a primit titlul de Tezaur Uman Viu al județului Alba și a fost singurul reprezentant al județului Alba în grupul de lucru care a documentat dosarul UNESCO pentru ia cu altiță, intrată în Lista Patrimoniului Imaterial al Umanității, la 1 decembrie 2022. Ca urmare a acestei activități a dobândit titulatura de purtător de competențe, fiindu-i astfel recunoscută calitatea de persoană care descoperă, studiază și reface cusătura tradițională, dând-o apoi mai departe, prin a-i învăța și pe alții.
Știri recente din categoria Ştirea zilei
INCENDIU în Apuseni: O anexă gospodărească din Vadu Moților a luat foc. Intervin pompierii
INCENDIU în Apuseni: O anexă gospodărească din Vadu Moților a luat foc. Intervin pompierii Un incendiu a izbucnit mați dimineața, în jurul orei 7.00, în localitatea Răzești din comuna Vadu Moților. Au intervenit pompierii cu trei autospeciale. Citește și: FOTO VIDEO ȘTIREA TA| Locatarii de pe Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia au chemat pompierii în […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 12 ore
Mesaje de dragoste frumoase. Scurte declarații de iubire pentru ea și pentru el
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
MESAJE de SFÂNTUL ANDREI 2023. SMS-uri, urări, felicitări pe care le poţi trimite celor care îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2023. Ce SMS-uri, urări, felicitări, mesaje poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2024. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor
-
Opinii - Comentariiacum 10 ore
MESAJE de MOS NICOLAE 2023. SMS-uri, urări și felicitări pe care le poți trimite de Sfântul Nicolae
-
Opinii - Comentariiacum 9 ore
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Nicolae 2023. Câți români își serbează onomastica în 6 decembrie
-
Sportacum 5 zile
Ultimele dispute ale anului în eșalonul terț: Metalurgistul, confruntare cu liderul, derby “de Alba” la Galda, CSU Alba Iulia, test cu ACS Tg. Mureș
-
Opinii - Comentariiacum 11 ore
Povestea lui Moș Nicolae: Legenda lui Moș Nicolae cu nobilul sărac și fetele pe care nu le putea mărita
-
Opinii - Comentariiacum o zi
Tradiții și obiceiuri de Mos Nicolae, cel care și-a dat moștenirea pentru a-i ajuta pe nevoiași