Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO. Școlile ”părăsite” ale județului Alba: Unii elevi învață în clădiri degradate, cu toalete în curte, iar apa curentă este un lux

Publicat

în

Dreptul la educație este garantat prin Constituție, iar toți elevii ar trebui să beneficieze de șanse egale și, implicit, de aceleași condiții asigurate de stat. În practică este însă diferit. Alba este un județ care stă bine la capitolul condiții de învățământ, având în vedere că doar 3,26% dintre elevi, toți din mediul rural, vor învăța în unități neautorizate sanitar, adică 1.700 din 52.000, majoritatea fiind în zone de munte.

scoala-ghirbom01Însă, cu toate acestea, nu putem să nu ne gândim, puțin, cu o zi înainte de începerea noului an școlar, că există elevi care învață în școli cu toalete în curte, din lemn, iar in instituție nu există apă curentă. Nu toate cele 107 unități de învățământ, neautorizate sanitar, întâmpină aceste probleme grave. Altele nu au primit autorizația sanitară din cauza iluminării artificiale a claselor sau a stării degradate a pavimentelor, pardoselilor și interioarelor, precum și funcționarea în spații comune a unităților de învățământ diferite.

Majoritatea unităților de învățământ neautorizate se află în zonele de montane, cu preponderență în Munții Apuseni, dar există școli și grădinițe cu deficiențe majore și în satele din apropierea municipiului Alba Iulia.

Electrica Furnizare Discount

Una dintre ele este școala și grădinița din satul Ghirbom, pe care nu vrem să o facem ”praf” sau să o dăm ca exemplu negativ exclusiv, pentru că în această stare se află și altele, însă la ea am putut să ajungem mai ușor, fiind situată la doar 20 de kilometri de municipiul Alba Iulia.

scoala-ghirbom30Am ajuns aici cu 12 zile înainte de începerea școlii, într-o după-masă cu soare, și, în loc să vedem oameni harnici care să aducă mici îmbunătățiri, am găsit un cal, aflat la păscut în curte.

Ca și alte instituții, și aici grupurile sanitare sunt din lemn, de tip latrine, în curte, aspect asupra căruia nu mai are sens să nu oprim, sau să menționăm că iarna nu sunt încălzite ori că apa curentă lipsește din instituție.

În mod normal, primăria este cea care trebuie să poarte grija unității de învățământ, însă și acest aspect trebuie ”judecat” cu grijă. Având în vedere că există sate care nu au canalizare, apă sau chiar curent, e greu de crezut că școala va avea, mai ales că sunt unități în care învață până în 10 elevi.

scoala-ghirbom51Potrivit primarului comunei Berghin, Vasile Bica, de care aparține satul Ghirbom, lucrările la grupurile sanitare din interiorul instituției lucrările au început, însă au fost stopate, din cauza că nu au existat fonduri. Acesta susține că unitatea nu este în pericol să se închidă, cu toate că prezintă deficiențe majore, iar exteriorul ei este vizibil degradat. Aici învață circa 25 de copii, atât de grădiniță, cât și de clasele I-IV, iar elevii de clasele V-VIII merg într-un sat vecin, aflat la patru kilometri.

Primarul spune că s-au început lucrări în această vară din ”forțe proprii”, însă se așteaptă și fonduri de la Guvern. Acesta susținea, în 1 septembrie, că până la începerea anului școlar, interioarele vor fi zugrăvite, iar clasele vor fi igienizate.

”Noi am demarat lucrări din 2008-2009 de reabilitare și de a aduce clădirea într-un stadiu normal, corespunzător, să primească autorizație de funcționare sanitară și ceea ce s-a investit în clădire a fost: șarpanta, o centrală pentru încălzire, uși, geamuri termopan, s-au început lucrările la grupurile sanitare, însă din lipsă de fonduri am stopat lucrarea. La final de 2014 am semnat pe POR un contract cu ADR Centru pentru continuarea lucrărilor, iar anul trecut am dat de patru ori pe SEAP lucrarea, dar nu a fost de interes pentru constructori din nefericire”, a explicat primarul satului Ghirbom, starea degradantă a școlii.

Această instituție are nevoie de mai multe investiții, inclusiv gardurile trebuind refăcute, deoarece pe alocuri sunt distruse. (vezi mai multe imagini, în galeria de mai jos)

Localnicii din Ghirbom nu s-au arătat foarte îngrijorați de starea unității, iar pentru ei proverbul ”Ai carte, ai parte” este literă de lege. O femeie între două vârste a spus că școala ar putea să arate mult mai bine, însă cel mai important este să învețe elevii și preșcolarii, ”să pună mâna pe carte”, în caz contrar ”e vai de ei”.

Din cele peste 510 unități de învățământ, 107 (21%) nu au primit autorizație sanitară de funcționare, de la Direcția de Sănătate Publică Alba, deoarece nu îndeplinesc condițiile igienico-sanitare. DSP Alba derulează, din 12 septembrie, alte acțiuni de control.

În județul Alba, din cele 246 de grădinițe, peste 190 sunt autorizate sanitar; din cele 238 de școli primare și generale, aproape 180 sunt autorizate, în vreme ce toate liceele și colegiile, 33 la număr, sunt autorizate. În județ funcționează și o școală postliceală sanitară care este autorizată din punct de vedere sanitar.

Lista unităților neautorizate sanitar, localitățile de care aparțin și problemele existente. Câteva sunt în curs de autorizare, iar una se va desființa, copiii urmând să învețe în altă unitate:

ZONA ALBA IULIA

1                    GPN BERGHIN                     Berghin         Se poate autoriza cu clauza(suplimentare obiecte sanitare)

2               SC.CLS.I-IV GHIRBOM             Berghin         Lipsa apei curente si a grupurilor sanitare cu apa curenta, iluminat artificial si curte necorespunzatoare, sali de clasa neigienizate, exterioare si pavimente degradate

3                    GPN GHIRBOM                    Berghin         Lipsa apei curente si a grupurilor sanitare cu apa curenta, iluminat artificial si curte necorespunzatoare,sali de clasa neigienizate, exterioare si pavimente degradate

4                    GPN BLANDIANA                Blandiana     Lipsa apa curenta si grupuri sanitare necorespunzatoare

5                SC.CLS.I-IV ACMARIU                       Blandiana     Cladire degradata, iluminat arti. Necorespunzator, lipsa apa curenta, grupuri sanitare necores. Unitatea se afla in proces de reabilitare.

6                    GPN BUCERDEA VINOASA                     Ighiu   Lipsa grup sanitar; deficiente majore in aprovizionarea cu apa curenta.

7          SC.CLS.I-VIII IGHIEL                     Ighiu   Corp de cladire cu cls. I-IV s-a autorizat septembrie 2014 ; cladirea cls. V-VIII nu poate fi autorizata: lipsa grup sanitar propiu, consolidari exterioare.

8               SC.CLS.I-IV SALISTEA DEAL                       Salistea         Depunerea documentatiei prt. Autorizare; s-a pornit apa potabila

9                    GPN SALISTEA DEAL                    Salistea         Lipsa grup sanitar propiu ( in prezent se foloseste cel de la scoala)

10            SC.CLS.I-IV MARGINENI                    Salistea         In scoal exista apa curenta la ghiuvete; grupurile sanitare sunt necorespunzatore

11                GPN COSLARIU                   Santimbru     Lipsa apa curenta, iluminat artificial si grupuri sanitare necores.

12                 GPN GALTIU             Santimbru     Cladire degradata, lipsa apa curenta, iluminat artificial si grupuri sanitare necores.

13             SC.CLS.I-IV TOTOI                   Santimbru     Cladire partial degradata, lipsa apa curenta, iluminat artificial, curte si grupuri saniatre necorspunzatoare, salile au fost igienizate.

14                 GPN TOTOI                Santimbru     Cladire partial degradata, lipsa apa curenta, iluminat artificial, curte si grupuri saniatre necorspunzatoare, salile de clasa au fost igienizate.

ZONA      TEIUS

15             SC.CLS.I-IV CAPUD                Teius  Exista apa curenta in curte; grupuri sanitare si iluminat artificial necores.

16                GPN CAPUD              Teius  Exista apa curenta in curte; grupuri sanitare si iluminat artificial necores.

ZONA  ZLATNA

17             SC.CLS.I-IV VALEA MICA                  Zlatna Exista apa curenta in scoala; grupurile sanitare necoresp.

18                 GPN VALEA MICA               Zlatna Exista apa curenta in unitate; grupurile sanitare necoresp.

19             SC.CLS.I-IV NR. 1 TRIMPOIELE                   Zlatna Lipsa apa curenta, grupuri sanitare, iluminat artificial,curte si igienizari necoresp.

20                 GPN TRIMPOIELE               Zlatna Lipsa apa curenta, grupuri sanitare, iluminat artificial,curte si igienizari necoresp.

21                 GPN FENES  u         Zlatna Local, circuite functionale si grupuri sanitare comune cu scoala cls. V-VIII

22                 GPN ALMASU MARE                      Almasu Mare            Structura comuna cu cls. V-VIII, grupuri sanitare necoresp.

23             SC.CLS.I-IV ALMASU DE MIJLOC               Almasu Mare            Lipsa apa curenta, grupuri sanitare, igienizari, instalatii electrice necorespunzatoare; exista fantana dar ne folosita.

24             SC.CLS.I-IV CIB                        Almasu Mare            Cladire in curs de reabilitare:  iluminat artificial si pavimente hol necorespunzatoare; necesita racord la apa existenta.

25                  GPN CIB                    Almasu Mare            Cladire in curs de reabilitare: iluminat artificial si pavimente hol necorespunzatoare; necesita racord la apa existenta.

26             SC.CLS.I-IV GLOD                   Almasu Mare            Lipsa apa curenta si canalizare, grupuri sanitare,  iluminat artificial si curte necoresp; exista fantana.

27                 GPN  GLOD               Almasu Mare            Lipsa apa curenta si canalizare, grupuri sanitare,  iluminat artificial si curte necoresp; exista fantana.

28             SC.CLS.I-IV ALMAS NR.2                  Almasu Mare            Unitate in curs de reabilitare( grupuri sanitare – lucrari nefinalizate)

ZONA           AIUD

29             SC.CLS.I-IV GEOGEL              Ponor Lipsa apa curenta, grupuri sanitare necorespunzatore.

ZONA   OCNA MURES

30            SC.CLS.I-IV CISTEIU DE M.              Ocna Mures  Cladire degradata; lipsa apa curenta;. grupuri saniatre, pavimente si canalinare necorespunzatore. Au fost igienizate 2 sali de clasa.

31                GPN CISTEIU DE MURES              Ocna Mures  Lpisa apa curenta, grupuri sanitare si canalizare necorespunzatoare. S-a igienizat interioru.

32            SC.CLS.I-IV UIOARA DE SUS                       Ocna Mures  Cladire degradata; apa curenta trasa  in holul unitatii; grupuri sanitare si iluminat necorespunzator.

33             GPN RAZBOIENI-CETATE                Ocna Mures  Se poate obtine ASF cu clauza. S-a mutat in scoala( la parter).

34             SC.CLS.I-IV STANA DE MURES                 Noslac          Se va desfiinta( copiii transferati la Noslag din an sc 2016-2017)    

35                 GPN STINA DE MURES                 Noslac           Se poate autoriza cu plan de conformare.

36             SC.CLS.I-IV CIUGUDU DE JOS                   Unirea           Pardoseli, iluminat artificial, curte, incalzire, tencuieli si zugraveli  necorespunzatoare; grupuri sanitare nefunctionale.

37                 GPN CIUGUDU DE JOS                 Unirea           Pardoseli, iluminat artificial, curte, incalzire, tencuieli si zugraveli  necorespunzatoare; grupuri sanitare nefunctionale.

ZONA BLAJ

38                 GPN TAU                    Rosia de Secas       Lipsa apa curenta si canalizare; grupuri sanitare si curte necorespunzatore(exista grup sanitar la exterior cu apa curenta si dotare corespunzatoare – necesita faiantare si gresiere).

39                 GPN ICLOD               Sancel           Grupuri sanitare tip latrina, curte necorespunzatoare, exista apa curenta in cladire(retea stradala -o chiuveta).

40                GPP SINMICLAUS                Sona  Alimentatia colectiva in sistem catering( mancare si vesela); spalare lenjerie(contract externalizat); grupuri sanitare degradate cu 3 WC-uri pentru copii si un WC cadre(necesita modernizare) .

ZONA JIDVEI

41                 GPP BALCACIU                   Jidvei Alimentatia colectiva in sistem catering( mancare si vesela); spalare lenjerie(contract externalizat); exista apa curenta in holul unitatii ( 3 chiuvete) si in oficiu portionare mancare; grupuri sanitare in curte(necorespunzatoare). Locatia va fi reabilitata

42       SC.CLS.I-VIII TATIRLAUA             Cetatea de Balta      Cladire reabilitata (sursa de apa nerezolvata).

43                 GPN TATIRLAUA                 Cetatea de Balta      Cladire reabilitata (sursa de apa nerezolvata).

ZONA  SEBES

44       SC.CLS.I-VIII RAHAU                    Sebes Exista lavoar cu  apa curenta( debit insuficient); grupuri sanitare, pavimente si iluminat artificial necorespunzatoare

45             SC.CLS.I-IV DEAL                    Calnic            Exista apa curenta si chiuvete in sali de calasa; grupuri sanitare, curte, pavimente, pardoseli, iluminat artificial si igienizari necorespunzatore.

46                 GPN DEAL                 Calnic            Exista apa curenta si chiuvete in sali de calasa; grupuri sanitare, curte, pavimente, pardoseli, iluminat artificial si igienizari necorespunzatore.

47              SC.CLS.I-IV CARPINIS                      Garbova        Lipsa apa curenta si canalizare; curte si grupuri sanitare necorespunzatoare.

48             SC.CLS.I-IV RECIU                  Garbova        Lipsa apa curenta si canalizare;  grupuri sanitare, pavimente, pardoseli si lemnarie necorespunzatoare.

49                  GPN CARPINIS                   Garbova        Lipsa apa curenta si canalizare; curte si grupuri sanitare necorespunzatoare.

50                  GPN RECIU              Garbova        Lipsa apa curenta si canalizare;  grupuri sanitare, pavimente, pardoseli si lemnarie necorespunzatoare.

51                 GPN LOMAN             Sasciori         Cladire degradata, lipsa apa curenta, curte cu spatii de joaca si grupuri sanitare necorespunzatoare.

52       SC.CLS.I-VIII RACHITA                 Sasciori         Lipsa apa curenta; grupuri sanitare, iluminat artificial si curte necorespunzatoare.

53                   GPN  RACHITA                   Sasciori         Lipsa apa curenta; grupuri sanitare, iluminat artificial si curte necorespunzatoare.

54                GPN SPRING             Spring            Lipsa grup sanitar propriu, apa cu intermitente.

55            SC.CLS.I-IV DRASOV              Spring            Lipsa apa curenta; iluminat artificial si  grupuri sanitare necorespunzatoare.

56             GPN DRASOV              Spring            Lipsa apa curenta; iluminat artificial si grupuri sanitare necorespunzatoare.

57       SC.CLS.I-VIII VINGARD                Spring            Lipsa apa curenta si canalizare; iluminat artificial si grupuri sanitare necorespunzatore; pardoseli, pavimente si interioare degradate.

58                 GPN VINGARD                     Spring            Lipsa apa curenta si canalizare; iluminat artificial si grupuri sanitare necorespunzatore; pardoseli, pavimente si interioare degradate.

59                 GPN CUNTA              Spring            Mutata in scoala gimnaziala, la demisol cu grup sanitar corespunzator amplasat in curte.

60             SC.CLS.I-IV ARTI                     Sugag            Cladire reabilitata fara apa curenta; grupuri sanitare necorespunzatore.

61             SC.CLS.I-IV BIRZANA 1                     Sugag            Cladire reabilitata fara apa curenta; grupuri sanitare necorespunzatore.

ZONA CUGIR

62             SC.CLS.I-IV MUGESTI             Cugir  Local corespunzator, lipsa apa curenta si grupuri sanitare necorespunzatoare

63             SC.CLS.I-IV BACAINTI                        Sibot   Se poate autoriza cu clauza ( curte, pavimente, holuri).

64       GPN BACAINTI                   Sibot   Se poate autoriza cu clauza ( curte, pavimente, holuri).

ZONA  ABRUD

65             SC.CLS.I-IV GURA MINEI                  Rosia Montana        Exista apa curenta in scoala; grupurile sanitare necoresp.

ZONA CIMPENI

66             SC.CLS.I-IV CERTEGE                       Campeni       Lipsa apa curenta; grupuri sanitare necorespunzatoare.

67                   GPN CERTEGE                  Campeni       Lipsa apa curenta; grupuri sanitare necorespunzatoare.

68             SC.CLS.I-IV MIHOIESTI                      Campeni       Grupuri sanitare necorespunzatore.

69                    GPN MIHOIESTI                Campeni       Lipsa grup sanitar propiu.

70                 GPN VIRSI                 Campeni       Lipsa grup sanitar propiu; exista apa curenta si spalator pentru igiena mainilor.

71             SC.CLS.I-IV DEALU CAPSEI u         Campeni       Lipsa apa curenta; grup sanitar necorespunzator.

72            SC.CLS.I-IV VALEA BISTREI             Campeni       Grup sanitar necorespunzator.

73                 GPN VALEA BISTRII                       Campeni       Lipsa grup sanitar propiu.

74             SC.CLS.I-IV COSTESTI                      Albac  Lipsa apa curenta; grupuri sanitare necorespunzatoare.

75             SC.CLS.I-IV DEALU LAMASOAIA                Albac  Lipsa apa curenta; grupuri sanitare necorespunzatoare.

76             SC.CLS.I-IV ROGOZ                Albac  Exista apa curenta in scoala( o chiuveta); grupuri sanitare necorespunzatoare.

77             SC CLS.I-IV DUPA PLESE                Albac  Lipsa apa curenta; grupuri sanitare necorespunzatoare.

78                GPN BUBESTI                       Arieseni         Unitate renovata; apa adusa langa scoala; grup sanitar necorespunzator.

79             SC.CLS.I-IV COBLES              Arieseni         Apa adusa linga scoala; grupuri sanitare necorespunzatoare( grup sanitar nou in constructie).

80                 GPN TIRSA                Avram Iancu Se poate autoriza cu clauza.

81                 GPN BALESTI                       Bistra  Lipsa grup sanitar propiu.

82             SC.CLS.I-IV OCOALE              Garda de Sus           Nu exista apa in unitate; grup sanitar necorespunzator.

83                 GPN OCOALE                       Garda de Sus           Nu exista apa in unitate; grup sanitar necorespunzator

84             SC.CLS.I-IV FERICET             Horea Lipsa apa curenta; grup sanitar necorespunzator.

85             SC.CLS.I-IV GIURGIUT                       Horea Lipsa apa curenta; grup sanitar necorespunzator.

86            SC.CLS.I-IV PRELUCA                       Horea Lipsa apa curenta; grup sanitar necorespunzator.

87                GPN MATISESTI                    Horea Grupuri sanitare in curte, neincalzite, cu WC turcesti.

88             SC.CLS.I-IV COSTESTI                      Poiana Vadului       Grup sanitar necorespunzator.Exista apa curenta(una chiuveta).

89                  GPN COSTESTI                   Poiana Vadului       Lipsa grup sanitar propiu.Exista apa curenta (una chiuveta).

90             SC.CLS.I-IV PASTESTI                       Poiana Vadului       Lipsa apa curenta; grup sanitar necorespunzator.

91             SC.CLS.I-IV FAGETUL DE SUS                   Poiana Vadului       Grup sanitar necorespunzator. Exista apa curenta(una chiuveta).

92                   GPN FAGETUL DE SUS              Poiana Vadului       Grup sanitar necorespunzator. Exista apa curenta(una chiuveta).

93             SC.CLS.I-IV TOMUTESTI                    Vadu Motilor Grup sanitar necorespunzator.

94             SC.CLS.I-IV DEALU FRUMOS                      Vadu Motilor Lipsa apa curenta; grup sanitar necorespunzator.

95             SC.CLS.I-IV NEGESTI             Scarisoara    Lipsa apa curenta; grup sanitar necorespunzator.

96             SC.CLS.I-IV RUNC                  Scarisoara    Lipsa apa curenta; grup sanitar necorespunzator.

97             SC.CLS.I-IV SFOARTEA                    Scarisoara    Lipsa apa curenta; grup sanitar necorespunzator.

98             SC.CLS.I-IV FATA LAZESTI               Scarisoara    Lipsa apa curenta; grup sanitar necorespunzator.

99             SC.CLS.I-IV LUMINESTI                     Sohodol        Lipsa apa curenta; grup sanitar necorespunzator.

100           SC.CLS.I-IV PELES                 Sohodol        Lipsa apa curenta; grup sanitar necorespunzator.

101          SC.CLS.I-IV DEALU GOIESTI                       Vidra  Lipsa apa curenta; grup sanitar necorespunzator.

102               GPN PONOREL                    Vidra  Lipsa grup sanitar propiu.

103           SC.CLS.I-IV BOBARASTI                   Vidra  Lipsa apa curenta; grup sanitar necorespunzator.

104           SC.CLS.I-IV VALEA MORII                 Vidra  Lipsa apa curenta; grup sanitar necorespunzator.

ZONA BAIA DE ARIES

105           SC.CLS.I-IV SARTAS              Baia de Aries           Exista apa curenta; grup sanitar, ilumint artificial si pavimente necorespunzatoare.

106           SC.CLS.I-IV HADARAU                      Lupsa Exista apa curenta in unitate; grupurile sanitare necoresp; spalator maini( una ghiuveta).

107               GPN HADARAU                   Lupsa Exista apa curenta in unitate; grupurile sanitare necoresp.

108           SC .CLS. I-IV SEGAGEA                    Posaga          Lipsa apa curenta; grup sanitar necorespunzator.

[nggallery id=2634]

Publicitate

Ştirea zilei

Autostrada A10 Sebeș-Turda s-a deschis, litigiile au rămas: Ce dosare au pe rol CNAIR și Pizzarotti

Publicat

în

Autostrada A10 Sebeș-Turda s-a deschis, litigiile au rămas: Ce dosare au pe rol CNAIR și Pizzarotti

Deși circulația pe autostrada A10 Sebeș-Turda s-a deschis, mai există un litigiu pe rol între italieni de la Pizzarotti, antreprenorul lotului 1, și CNAIR.

La solicitarea jurnaliștilor ziarulunirea.ro, reprezentanții CNAIR au transmis că între companie și Pizzarotti există în prezent litigiul arbitral ce formează dosarul nr. 29/2020 aflat pe rolul Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României.

Dosarul are ca obiect pretenții în cuantum de 149.661.800,00 lei plus cheltuieli de judecată și se afla în faza administrării probatoriului.

Electrica Furnizare Discount

Reprezentanții CNAIR au mai transmis că din cauza eșecului antreprenorului de a respecta prevederile legale în ce privește durata de execuție, CNAIR a emis anul acesta o factură de penalități în valoare de 81.260.870,58 lei.

„Beneficiarul a considerat, având în vedere că începând cu data de 01.05.2018 (data de finalizare a lucrărilor, stabilită conform deciziei Comisiei de Adjudecare a Disputelor), că este îndreptățit, în conformitate cu prevederile contractuale, să aplice Antreprenorului penalități de întârziere în conformitate cu Anexa la Ofertă, în valoare de 0,1% pe zi din Valoarea de Contract Acceptată, pentru fiecare zi de întârziere înregistrată între data de terminare contractuală a execuției lucrărilor și data specificată în Certificatul de Recepție la Terminarea Lucrărilor (care nu este emis nici în prezent).

Conform Anexei la Ofertă, „Penalitățile de întârziere” reprezintă 0.1% pe zi din Valoarea de Contract Acceptată, neputând depăși 150 de zile.

În acest context, de la data de 01.05.2021 până în present, au trecut mai mult de 150 de zile și drept urmare a aplicării mecanismului contractual, CNAIR a emis o factură de penalități în valoare de 81.260.870,58 lei”, se arată în răspunsul CNAIR.

Pe lotul 1 al autostrăzii A10 Sebeș-Turda, a mai fost emisă o factură de penalități în valoare de 3.250.000,00 lei, pentru întârzierile în remiterea Programului de Execuție.

„În conformitate cu prevederile contractuale ce privesc Programul de Execuție, din Condițiile Speciale de Contract se precizează: “[…] Dacă Inginerul transmite o înștiințare Antreprenorului în care se menționează că programul nu corespunde (în mod necesar) prevederilor Contractului sau evoluției Lucrărilor și intențiilor declarate ale Antreprenorului, Antreprenorul va transmite Inginerului un program actualizat în conformitate cu prevederile acestei Sub-Clauze în termen de 7 zile.”

În acest sens, în data de 19.01.2017, Antreprenorul a transmis Programul de execuție revizuit. În data de 01.02.2017, Inginerul a transmis observațiile sale cu privire la Programul de execuție revizuit, Inginerul înștiințând Antreprenorul că Programul de execuție “nu corespunde (în mod necesar) prevederilor Contractului sau evoluției Lucrărilor și intențiilor declarate ale Antreprenorului….”, solicitându-i să transmită în termen de 7 zile un program de execuție actualizat în conformitate cu prevederile contractuale.

În data de 23.06.2017, Antreprenorul a transmis Programul de Execuție revizuit conform tuturor observatiilor. Astfel, au fost stabilite de către Inginer un număr de 65 de zile de întârziere, iar în Anexa la Formularul de Depunere a Ofertei este menționată o valoare de 50.000 lei/ zi a penalitățiilor pentru transmiterea cu întârziere a Programului de Execuție și drept urmare a aplicarii mecanismului contractual, CNAIR a emis o factură de penalități în valoare de 3.250.000,00 lei”, a mai transmis CNAIR.

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Arafat anunță RELAXAREA restricțiilor de Sărbători: Sunt ELIMINATE interdicțiile de circulație și masca obligatorie pe stradă. La mall se poate intra și cu test negativ

Publicat

în

VIDEO| Arafat anunță RELAXAREA restricțiilor de Sărbători: Sunt ELIMINATE interdicțiile de circulație și masca obligatorie pe stradă. La mall se poate intra și cu test negativ

În cadrul hotărârii de prelungire a stării de alertă, CNSU a propus marți, măsuri de relaxare pentru perioada sărbătorilor. Printre acestea se numără eliminarea restricțiilor de circulație, renunțarea șl mască în spațiile publice deschise neaglomerate sau accesul la mall pe bază de test negativ. Propunerile CNSU trebuie aprobate în ședință de guvern.

Hotărârea nr. 112 a CNSU prin care se propune prelungirea stării de alertă conține următoare măsuri de relaxare:

– Eliminarea interdicțiilor de circulație a persoanelor;

Electrica Furnizare Discount

– Creșterea intervalului orar în care este permisă desfășurarea activităților cu publicul pentru toți operatorii economici, inclusiv pentru competițiile sportive și activitățile cultural artistice între 05,00 -23,00;

– Eliminarea obligativității purtării măștii de protecție pentru toate spațiile publice deschise neaglomerate;

– Eliminarea restricțiilor referitoare la programul operatorilor economici de tipul restaurantelor și cafenelelor în perioadele 24.12.2021-25.12.2021 și 31.12.2021 – 01.01.2022;

– Permiterea accesului în cadrul operatorilor care comercializează produse nealimentare, centrelor și parcurilor comerciale, și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;

– Permiterea cazării în structurile de primire turistice și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;

– Permiterea accesului tuturor persoanelor în cadrul spațiilor de comercializare a produselor nealimentare, cu suprafața mai mică sau egală de 200 mp, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană.

Măsurile propuse de Comitetul Național pentru Situații de Urgență trebuie aprobate prin hotărâre de guvern.

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Primii fulgi de zăpadă din acest sezon au început să cadă la Alba Iulia: Spiritul sărbătorilor de iarnă își face simțită prezența

Publicat

în

Primii fulgi de zăpadă din acest sezon au început să cadă la Alba Iulia: Spiritul sărbătorilor de iarnă își face simțită prezența

Primii fulgi de zăpadă din acest sezon au început să cadă, marți seara, la Alba Iulia, la câteva zile după ce am intrat în luna Sărbătorilor de Iarnă.

Dacă în zonele montane ale județului primele ninsori au căzut încă din octombrie, iar în alte zone din județ, la început de decembrie, primii fulgii timizi de zăpadă cad acum și la Alba Iulia, dând o alură de feerie.

Electrica Furnizare Discount

Reamintim că județul Alba se află sub incidența unui cod galben de vânt puternic și ninsori, valabil până miercuri seara la ora 18.00.

CITEȘTE ȘI: VREMEA de CRACIUN 2021 și Anul NOU 2022: Prognoza METEO pentru ultima lună a anului

Potrivit datelor venite de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), luna decembrie se caracterizează printr-o gamă variată de fenomene meteorologice, respectiv ninsoare, viscol şi ceaţă persistentă, în timp ce valorile termice vor marca o scădere, în medie, cu 4 – 6 grade Celsius faţă de noiembrie, conform caracterizării climatice a primei luni de iarnă.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare