FOTO: „Şcolar pentru o zi” – proiect derulat la Şcoala Gimnazială ,,Singidava” Cugir
„Copilăria este șuvoiul de apă care izvorăște limpede și curat din adâncurile ființei și la care omenirea aleargă fără încetare să-și potolească setea idealurilor sale de dragoste, de bunătate, de frumusețe, de perfecțiune” Francesco Orestano
Din dorința comună de a promova activități specifice formării armonioase a copilului, conducerea Școlii Gimnaziale ,,Singidava” Cugir a lansat în această săptămână proiectul de parteneriat „Pas cu pas spre viaţa de şcolar” alături de grădiniţele arondate: Grădinița cu Program Prelungit ,,Prichindel” şi Grădinița cu Program Normal ,,Voinicel”.
„Şcolar pentru o zi” este una dintre activitățile proiectului și se desfășoară în perioada 19.02.2018- 2.03.2018, cu acordul părinților preșcolarilor care frecventează cele două grădinițe.
Zilnic, un grup de opt preşcolari de la cele două grădiniţe participă între orele 900 – 1100, la programul desfăşurat de clasele a IV-a, în şcoală, atât la programul tradiţional, cât şi la cel de ,,Step by step”. În acest sens, învăţătoarele Dumitriţa Radu de la clasa a – IV- a tradiţional, Cristina Ivan și Mariana Negoiţescu, de la clasa a –IV – a de ,,step by step”, îi aşteaptă zilnic pe copii cu căldură şi activităţi interesante, adaptate vârstei preşcolarilor. Alături de școlari, în viitoarele săli ale claselor pregătitoare, ei au participat la activităţi de lucru manual, aritmetică, educație fizică, citire, etc. Au trăit emoții puternice și pe perioada pauzelor școlare, când au învățat jocuri noi și au alergat pentru prima dată în curtea școlii.
Ei sunt conduși spre scoală de către educatoarele de la grupa mare: Bîrsan Ilona, Urieşu Eugenia, Ţigan Elena, Durduc Delia, Lupu Ana, Vinceler Anca, Ţenea Eleonora, Budereş Emilia şi Căluşer Berta, prin sprijinul acordat de Primăria orașului Cugir pentru transportul copiilor.
,,În urma discuţiilor purtate cu copiii şi părinţii acestora, activitatea menționată este binevenită pentru viitorii școlari și conduce la cunoaşterea programului şi activităţii şcolare. Aici, au posibilitatea să cunoască pe posibila lor învăţătoare sau chiar pe viitorii lor colegi din clasele mai mari.
Tot cu acest prilej, preșcolarii au observat sala de clasă, cum sunt așezate băncile, conținutul ghiozdanelor, manualele, penarul, tabla, au intrat în contact cu elevii și învățătoarea și s-au familiarizat puțin cu orarul și cu regulile clasei, ne-a împărtăși directorul școlii, prof. Floare Vlasea”.
După cum ținea să precizeze directorul adjunct al școlii, prof. Stela Predescu, în această perioadă vor fi organizate și vizite ale școlarilor la grădinițe, prilej pentru aceștia de a rememora clipele petrecute aici, de a se recrea împreună cu cei mici, luând în acest fel, contact cu școala fără a ieși din mediul familiar al grădiniței.
În opinia conducerii instituției de învățământ, integrarea copilului în şcoală presupune mai întâi formarea unor reprezentări corecte care să le permită preşcolarilor o adaptare afectiv – motivaţională la mediul şcolar.
Răspunsurile la aceste întrebări nu trebuie căutate doar în cunoaşterea particularităţilor de vârstă şi individuale a copiilor sau în stilul de activitate al învăţătorului, ci se impune o cunoaştere şi o analiză atentă a activităţii din grădiniţă şi familie – medii care asigură integrarea optimă a copiilor în clasa pregătitoare.
(C.P.)
[nggallery id=5232]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Scriitorul și eseistul aiudean Ioan Hădărig distins cu premiul „Cartea Anului” acordat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara
FOTO | Scriitorul și eseistul aiudean Ioan Hădărig distins cu premiul „Cartea Anului” acordat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara Ioan Hădărig, scriitor și eseist originar din municipiul Aiud, județul Alba, a fost distins miercuri, 20 noiembrie 2024, cu premiul „Cartea Anului” acordat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara, pentru volumul „ASTĂZI CERUL […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan