Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| Sărbătoarea Francofoniei, marcată la Colegiul “IM Clain” Blaj: Concursuri de creaţie literară şi cunoştinţe generale, recitaluri, vizionare de filme, expoziţii şi dansuri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sarbatoarea Francofoniei la IM Clain Blaj005În mod tradiţional, perioada de mijloc a lunii martie este consacrată celebrării francofoniei şi limbii franceze în ţările francofone de pe întreg mapamondul, ocazie cu care sunt organizate în şcoli, şi nu numai, diferite manifestări socio-culturale, artistice, educative, sportive sau literare. România, ţară membră a O.I.F. şi gazdă istorică a celui de-al XI-lea Sommet al Francofoniei (în anul 2006) nu face excepţie de la această “regulă”, remarcându-se prin desfăşurarea, în insituţiile de învăţământ preuniversitar şi universitar, de acţiuni menite să valorifice atracţia elevilor şi studenţilor pentru această limbă vorbită şi studiată (încă) pe scară largă în ţara noastră.           

 La Colegiul Naţional “Inochentie Micu Clain” Blaj, Săptămâna francofoniei şi a Limbii franceze (15-23 martie) este marcată deja de câţiva ani de diverse evenimente specifice centrate în jurul zilei de 20 martie, dată la care se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Francofoniei. Cadrele didactice de la catedra de limba franceză, prof. Leontina Dulău, prof. Alina Bircea şi prof. Florin Oltean au realizat şi au pus în Sarbatoarea Francofoniei la IM Clain Blaj001scenă un amplu program de manifestări care a atras un deosebit interes din partea elevilor din clasele gimnaziale şi cele de liceu. Printre cele mai importante se numără concursul de creaţie literară “Vivez la francophonie; L`amour, le printemps et la jeunesse dans la poésie francophone” – sesiune de recitări din diverşi poeţi francezi/ francofoni; “Une promenade à travers les pays francophones” – prezentări şi eseuri despre cele mai importante ţări francofone; “la Francophonie en images” – realizarea unui panou cu diferite imagini sugestive despre francofonie şi a unei expoziţii cu desene sau fotografii ale elevilor; “Je fête la francophonie avec mes collègues” – dansuri, audiţie de muzică şi vizionare de film francofon, adresat elevilor de gimnaziu.

Punctul de atracţie al programului l-a constituit concursul de cunoştinţe generale despre Franţa, limba franceză şi francofonie Le français, mon fort, aflat la cea de-a VI-a ediţie şi desfăşurat în CDI-ul colegiului, joi, începând cu ora 12.00. Competiţia a reunit la start 9 echipe a câte 3 elevi (de liceu), care s-au întrecut în cunoştinţe din cele mai variate domenii: de la istoria şi geografia Franţei, trecând prin gastronomie, stil de viaţă, religie, actualitate, arte, ştiinţe, sport şi terminând cu limbă şi literatură franceză. La capătul unei dispute extrem de strânse (cu ocazia căreia toţi elevii participanţi au impresionat în mod plăcut asistenţa şi juriul prin cunoştinţele lor), s-au desprins în câştigători elevii reprezentând clasa a XII-a B (Nicolae Popa, Răzvan Răcuci şi Sabău Călin), urmaţi la mică distanţă de reprezentantele clasei a XII-a D (Lazăr Anda, Zereş Anamaria şi Moşneag Mihaela), podiumul fiind completat de Puşcă Priscila, Stanciu Giorgiana şi Dulău Adelina (clasa a XI-a B). Toţi elevii participanţi au fost recompensaţi cu diplome şi cărţi.

Manifestările dedicate Săptămânii francofoniei 2014 vor continua vineri şi luni cu organizarea unor concursuri în clase, lecţii demonstrative, vizionări de filme şi documentare. Cei mai talentaţi dintre elevii colegiului (la nivel de creaţie artistică – desene, fotografii, dar şi literară – eseuri) vor participa cu lucrările lor la concursuri naţionale de profil (La Francophonie avant toute chose – Miercurea Ciuc şi Les Olympiades de la Francophonie – Piatra Neamţ).

Pentru viitorul mai mult sau mai puţin apropiat, principalul obiectiv urmărit de colectivul cadrelor didactice de la catedra de limba franceză a colegiului este acela de a organiza, coordona şi găzdui, cu sprijinul conducerii şcolii, o competiţie de cunoştinţe generale în limba franceză de mare anvergură, care să reunească echipaje de la toate liceele reprezentative din judeţul Alba.

Nu încheiem fără a readuce în prim-plan destinatarii şi beneficiarii direcţi ai tuturor acestor manifestări, elevii, şi fără a remarca deosebita dorinţă de implicare a acestora în acţiunile derulate, disponibilitatea pe care au manifestat-o în toată această perioadă, tot atâtea garanţii că următoarele evenimente de acest fel vor suscita un interes cel puţin la fel de mare ca şi până acum şi că limba franceză ocupă un loc de onoare între disciplinele studiate în şcolile noastre.

[nggallery id=1315]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas

Bogdan Ilea

Publicat

în

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas Timp de două zile, Alba Iulia urmează să fie capitala patrimoniului românesc. Ministerul Culturii organizează Conferinta Rohaereditas la care participă și primăria Alba Iulia. „Alba Iulia este, pentru două zile, capitala patrimoniului românesc, aici desfășurându-se Conferința ROHAEREDITAS, organizată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea