FOTO| SÂMBĂTĂ: Muzeul de Științele Naturii din Aiud își redeschide porțile, după 3 ani de renovări. Program de vizitare
Muzeul de Științele Naturii din Municipiul Aiud își redeschide porțile vizitatorilor aiudeni și nu numai, după mai bine de trei ani, perioadă în care instituția a fost închisă pentru renovare.
Sâmbătă, 17 septembrie 2016, începând cu ora 14:30, aiudeni de toate vârstele sunt invitați să viziteze cea mai veche instituție de acest gen din țara noastră, transmit reprezentanții primăriei.
Potrivit sursei citate, în ziua deschiderii intrarea va fi liberă până la ora 18:00, urmând ca Muzeul de Științele Naturii să fie deschis publicului de marți până duminică, între orele 8:00 – 16:00, o plimbare prin sălile muzeului purtând vizitatorii de la cele mai primitive forme de viaţă până la marea diversitate a lumii animale din zilele noastre.
Muzeul de Științele Naturii Aiud găzduiește peste 35.000 de exponate. Înfiinţarea şi formarea colecţiilor care au dus la realizarea acestui muzeu a fost strâns legată de avântul curentului iluminist, epocă în care gândirea ştiinţifică şi studiul naturii au avut o perioadă deosebit de bună.
Se spune că primele exponate ar data din anul 1662, atunci când după mutarea la Aiud a Colegiului Bethlen Gabor au început să fie adunate diverse obiecte mineralogice, botanice şi zoologice, dar primele documente care atestă existenţa pieselor muzeale şi a colecţiilor la Aiud, datează din anul 1720, iar data oficială a înfiinţării muzeului este anul 1796, referirea putând fi citită în manuscrisul intitulat „Catalogus Raritatum et Benefactorum”, document care s-a păstrat din secolul al XVIII-lea la biblioteca documentară Bethlen Gabor.
Valoarea deosebită a patrimoniului muzeal constă în existenţa unui număr considerabil de „rarităţi” care provin din cele mai îndepărtate zone geografice de pe glob: Africa, America, Australia, Noua Zeelanda, Brazilia, Noua Guinee, Venezuela etc. Este vorba despre peste 830 exponate de geologie, peste 180 de mineralogie, peste 1.660 exponate de paleontologie, peste 5.500 de botanică şi aproape 19.000 exponate de zoologie. (C.M.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | ACCIDENT rutier la Șard: Un șofer a intrat cu mașina într-un stâlp de electricitate
ACCIDENT rutier la Șard: Un șofer a intrat cu mașina într-un stâlp de electricitate Un accident rutier a avut loc duminică noaptea, în jurul orei 22.00, în localitatea Șard. O mașină a lovit un stâlp de curent. Citește și: FOTO | ACCIDENT pe autostrada A10: Trei autoturisme s-au ciocnit pe sensul de mers Aiud-Turda Detasamentul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun