FOTO. Rubix, echipa de robotică a Colegiului ”I. M. Clain” Blaj, înscrisă în competiția BRD First Tech Challenge România. A obținut 5.000 de euro, iar în cinci luni trebuie construit robotul
În societatea contemporană este necesar să se investească în capitalul uman prin educație STEM (un acronim care vine de la cuvintele englezeşti Science, Technology, Engineering and Mathematics, adică: Ştiinţă, Tehnologie, Inginerie şi Matematică), urmărindu-se astfel dezvoltarea la elevi a competenţelor necesare evoluției tehnologice actuale.
Asociația Nație Prin Educație este o forță activă în domeniul educației STEM, care are ca scop să creeze o legătură puternică între liceele și universitățile cu profil STEM și mediul de afaceri din România. Conceptul proiectului FIRST Tech Challenge presupune mai mult decât construirea unui robot. El include munca în echipă, lucrul pe proiect, spiritul și abilitățile antreprenoriale, inițiativa și rezolvarea de probleme, voluntariatul. Se propun activități pentru dezvoltarea atât a competențelor tehnice, cât și a celor non-tehnice.
RUBIX este echipa de robotică a Colegiului Național „Inochentie Micu Clain”, înscrisă în competiția BRD First Tech Challenge România – prima competiție națională de robotică din România dedicată liceenilor. Înscrierea a presupus realizarea unui film de prezentare, redactarea unui articol pe temă dată, crearea unei identități pentru echipă: nume, logo, slogan. Echipa, la început, compusă din opt elevi și un mentor: Paul Aldea, Moldovan Cristian, Voina Cătălina, Dehelean Alexandru, Avram Nicolae, Vintilă Cristian, Morar Brian, Pădurean Paul și prof. Romanța Ghiță a aplicat pentru obținerea unui Grant care se acordă echipelor a căror aplicație este remarcabilă. RUBIX a obținut acest Grant, constând în: kit de robotică, o imprimantă 3D, trusă de scule, elemente de joc și suprafață de teren (kit de bază în valoare de 5000 euro).
Prin câștigarea Grantului, echipa s-a extins și este formată din 15 tineri ambițioși din clasele IX-XII de la profilul matematică-informatică intensiv informatică, fiecare având un rol bine stabilit în asamblare, programare ș.a.: Moldovan Cristian Ioan (team leader), Aldea Paul, Voina Cătălina, Vintilă Cristian, Avram Nicolae, Dehelean Alexandru, Bogdan Vasile, Puia Gabriel, Comșa Dorin, Boitor Diana, Morar Brian, Străjan Diana, Geogean Anca, Vrenghea Maria, Cădar Șerban, mentorii lor fiind: prof. Romanța Ghiță și prof. Anca Marian. Pe lângă echipa de bază, un rol important îl au Pădurean Paul și Decean Alexandru, care asigură partea media, dar și voluntarii, elevi ce manifestă interes față de acest proiect și sprijină echipa.
În aproximativ cinci luni de zile, RUBIX trebuie să conceapă și să programeze un robot. Organizatorii țin legătura cu echipele admise și prin intermediul unor seminarii și workshop-uri îi ajută pe tinerii participanți să se familiarizeze cu conceptele STEM. Roboții realizați de echipe creează alianțe și se „războiesc” în arenă. Scopul jocului este ca echipele să acumuleze cât mai multe puncte, folosind strategii de joc pentru a realiza acest lucru în cele două minute și jumătate, cât durează un meci. Jocul se desfășoară după reguli bine stabilite și cunoscute de către participanți, iar încălcarea uneia dintre acestea atrage descalificarea echipei. În arenă concurează patru echipe care alcătuiesc două alianțe, iar fiecăreia îi corespunde o culoare (roșu sau albastru).
Echipa RUBIX pregătește pentru viitor: materialele de prezentare (print, video, materiale promoționale, mascota); un caiet tehnic al echipei conform cerințelor obligatorii: standul de prezentare al echipei– conform cerințelor organizatorilor; interviul cu JUDGES și cele două inspecții tehnice ce vor avea loc înaintea meciurilor de calificare și actualizează permanent suporturile de informare (facebook, instagram). RUBIX va trebui să-și susțină cheltuielile pentru cele două zile de meciuri demo și trei zile de Campionat Regional (cazare, transport, masă, costuri producție materiale etc.) cu ajutorul sponsorilor. Pentru a ajunge la Campionatul Național este obligatoriu ca echipa de robotică a colegiului blăjean să promoveze la faza regională, organizată la Cluj-Napoca, în 1-3 martie 2019, unde vor concura 32 de echipe din Transilvania, unele cu experiență deosebită în acest domeniu.
În 5 decembrie a.c., RUBIX a realizat primul eveniment la nivelul colegiului, la care au participat cu interes numeroși elevi și profesori. Cu această ocazie, echipa a prezentat roboțelul ABi care se mișcă, se ridică și coboară de pe lander. Cei prezenți au aflat că până în ianuarie, roboțelul o să fie completat cu încă un brat, necesar pentru colectarea unor obiecte, conform regulilor competiției.
Echipa de robotică RUBIX a fost sprijinită, de la început, de conducerea colegiului, domnul director Ioan Tomoiagă – profesor de fizică, afirmând că noul mod de învățare a științelor exacte. prin abordare multidisciplinară și aplicată, va genera un mai mare interes al elevilor pentru școală și pentru curricula teoretică.
Dorim mult succes echipei de robotică a Colegiului Național „Inochentie Micu Clain” și sperăm să se califice la Campionatul Național!
[nggallery id=6547]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
ACCIDENT rutier pe o stradă din Aiud: Un pieton a fost surprins și accidentat de un autoturism. Trafic îngreunat
ACCIDENT rutier pe o stradă din Aiud: Un pieton a fost surprins și accidentat de un autoturism. Trafic îngreunat Un accident rutier a avut vineri, 20 decembrie 2024, pe o stradă din municipiul Aiud, în jurul orei 19:30. Potrivit primelor informații transmise de IPJ Alba un pieton a fost surprins și accidentat de un autoturism. […]
Secțiune Articole Similare
-
Curier Județeanacum 22 de ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 14 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor