Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO. Rubix, echipa de robotică a Colegiului ”I. M. Clain” Blaj, înscrisă în competiția BRD First Tech Challenge România. A obținut 5.000 de euro, iar în cinci luni trebuie construit robotul

Publicat

în

În societatea contemporană este necesar să se investească în capitalul uman prin educație STEM (un acronim care vine de la cuvintele englezeşti Science, Technology, Engineering and Mathematics, adică: Ştiinţă, Tehnologie, Inginerie şi Matematică), urmărindu-se astfel dezvoltarea la elevi a competenţelor necesare evoluției tehnologice actuale.

Asociația Nație Prin Educație este o forță activă în domeniul educației STEM, care are ca scop să creeze o legătură puternică între liceele și universitățile cu profil STEM și mediul de afaceri din România. Conceptul proiectului FIRST Tech Challenge presupune mai mult decât construirea unui robot. El include munca în echipă, lucrul pe proiect, spiritul și abilitățile antreprenoriale, inițiativa și rezolvarea de probleme, voluntariatul. Se propun activități pentru dezvoltarea atât a competențelor tehnice, cât și a celor non-tehnice.

RUBIX este echipa de robotică a Colegiului Național „Inochentie Micu Clain”, înscrisă în competiția BRD First Tech Challenge România – prima competiție națională de robotică din România dedicată liceenilor. Înscrierea a presupus realizarea unui film de prezentare, redactarea unui articol pe temă dată, crearea unei identități pentru echipă: nume, logo, slogan. Echipa, la început, compusă din opt elevi și un mentor: Paul Aldea, Moldovan Cristian, Voina Cătălina, Dehelean Alexandru, Avram Nicolae, Vintilă Cristian, Morar Brian, Pădurean Paul și prof. Romanța Ghiță a aplicat pentru obținerea unui Grant care se acordă echipelor a căror aplicație este remarcabilă. RUBIX a obținut acest Grant, constând în: kit de robotică, o imprimantă 3D, trusă de scule, elemente de joc și suprafață de teren (kit de bază în valoare de 5000 euro).

Electrica Furnizare Discount

Prin câștigarea Grantului, echipa s-a extins și este formată din 15 tineri ambițioși din clasele IX-XII de la profilul matematică-informatică intensiv informatică, fiecare având un rol bine stabilit în asamblare, programare ș.a.: Moldovan Cristian Ioan (team leader), Aldea Paul, Voina Cătălina, Vintilă Cristian, Avram Nicolae, Dehelean Alexandru, Bogdan Vasile, Puia Gabriel, Comșa Dorin, Boitor Diana, Morar Brian, Străjan Diana, Geogean Anca, Vrenghea Maria, Cădar Șerban, mentorii lor fiind: prof. Romanța Ghiță și prof. Anca Marian. Pe lângă echipa de bază, un rol important îl au Pădurean Paul și Decean Alexandru, care asigură partea media, dar și voluntarii, elevi ce manifestă interes față de acest proiect și sprijină echipa.

În aproximativ cinci luni de zile, RUBIX trebuie să conceapă și să programeze un robot. Organizatorii țin legătura cu echipele admise și prin intermediul unor seminarii și workshop-uri îi ajută pe tinerii participanți să se familiarizeze cu conceptele STEM. Roboții realizați de echipe creează alianțe și se „războiesc” în arenă. Scopul jocului este ca echipele să acumuleze cât mai multe puncte, folosind strategii de joc pentru a realiza acest lucru în cele două minute și jumătate, cât durează un meci. Jocul se desfășoară după reguli bine stabilite și cunoscute de către participanți, iar încălcarea uneia dintre acestea atrage descalificarea echipei. În arenă concurează patru echipe care alcătuiesc două alianțe, iar fiecăreia îi corespunde o culoare (roșu sau albastru).

Echipa RUBIX pregătește pentru viitor: materialele de prezentare (print, video, materiale promoționale, mascota); un caiet tehnic al echipei conform cerințelor obligatorii: standul de prezentare al echipei– conform cerințelor organizatorilor; interviul cu JUDGES și cele două inspecții tehnice ce vor avea loc înaintea meciurilor de calificare și actualizează permanent  suporturile de informare (facebook, instagram). RUBIX va trebui să-și susțină cheltuielile pentru cele două zile de meciuri demo și trei zile de Campionat Regional (cazare, transport, masă, costuri producție materiale etc.) cu ajutorul sponsorilor. Pentru a ajunge la Campionatul Național este obligatoriu ca echipa de robotică a colegiului blăjean să promoveze la faza regională, organizată la Cluj-Napoca, în 1-3 martie 2019, unde vor concura 32 de echipe din Transilvania, unele cu experiență deosebită în acest domeniu.

În 5 decembrie a.c., RUBIX a realizat primul eveniment la nivelul colegiului, la care au participat cu interes numeroși elevi și profesori. Cu această ocazie, echipa a prezentat roboțelul ABi care se mișcă, se ridică și coboară de pe lander. Cei prezenți au aflat că până în ianuarie, roboțelul o să fie completat cu încă un brat, necesar pentru colectarea unor obiecte, conform regulilor competiției.

Echipa de robotică RUBIX a fost sprijinită, de la început, de conducerea colegiului, domnul director Ioan Tomoiagă – profesor de fizică, afirmând că noul mod de învățare a științelor exacte. prin abordare multidisciplinară și aplicată, va genera un mai mare interes al elevilor pentru școală și pentru curricula teoretică.

Dorim mult succes echipei de robotică a Colegiului Național „Inochentie Micu Clain” și sperăm să se califice la Campionatul Național!

Publicitate

Ştirea zilei

Seminar online susținut de sociologul albaiulian Alin Tomuș de la UAB pentru studenții de la o prestigioasă universitate din Kazakhstan

Publicat

în

Seminar online susținut de sociologul albaiulian Alin Tomuș de la UAB pentru studenții de la o prestigioasă universitate din Kazakhstan

„În cursul zilei de azi, am avut onoarea să susțin un seminar pentru studenții universității L.N. Gumilyov Eurasian National University (Kazakhstan) interesați de problemele metodologiei de cercetare în domeniul științelor sociale. Tema pe care am dezbătut-o în cadrul întâlnirii virtuale a fost legată de utilizarea chestionarului ca instrument de cercetare standardizat.

Temele dezbătute au ca fundament implementarea unui program de visiting professor susținut de Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia prin intermediul unui proiect CNFIS- FDI care își propune creșterea numărului de studenți internaționali și a schimburilor academice pentru personalul universitar.

Profunzimea preocupărilor studenților, capacitatea de interacțiune într-un context dificil, problematizarea construcției relevante a instrumentelor de cercetare au convins odată în plus că L.N. Gumilyov Eurasian National University (Kazakhstan), este o instituție de învățământ care își merită locul pe care îl ocupă în clasamentele internaționale.

Electrica Furnizare Discount

Ceea ce m-a impresionat dincolo de profunzimea acestor oameni este legat de capacitatea permanetă a sociologiei, ca știință, de a conecta oameni din spații culturale diverse, de a pune împreună eforturile de a înțelege mai bine încotro se îndreaptă societatea globală, de a găsi moduri inedite de interpretare a realității sociale pe care o trăim. Mulțumesc colegilor mei pentru susținere și încredere. Am fost onorat…Ne vedem curând!”, a transmis profesorul sociolog Alin Tomuș prin intermediul mediului de socializare.

Citește mai mult

Ştirea zilei

Guvernul lui Ciucă: Florin Roman posibil ministru al Economiei și Rareș Bogdan propus pentru Ministerul Apărării Naționale. Alte nume vehiculate

Publicat

în

Guvernul lui Ciucă: Florin Roman posibil ministru al Economiei și Rareș Bogdan propus pentru Ministerul Apărării Naționale. Alte nume vehiculate

În cursul serii de joi, 21.10.2021, Antena 3 a publicat o schiță cu posibile nume de miniștrii ce vor face partea din Guvernul lui Nicolae Ciucă, general în retragere și ministru interimar al Apărării, desemnat de către Klaus Iohannis pentru funcția de premier.

Lista guvernului Nicolae Ciucă, schițată de Antena 3 și propusă ca ipoteză de lucru, este următoarea:

Premier: Nicolae Ciucă

Electrica Furnizare Discount

Vicepremier: Kelemen Hunor

Sănătate: Nelu Tătaru

Finanțe: Dan Vîlceanu

Educație: Sorin Cîmpeanu

Transporturi: Robert Sighiartău

Justiție: Cătălin Predoiu

Interne: Lucian Bode

Externe: Bogdan Aurescu

Apărare: Rareș Bogdan

Energie: Virgil Popescu

Muncă: Raluca Turca

Mediu: Tanczos Barna

Economie: Florin Roman

Sport: Eduard Novak

Cultură: Bogdan Gheorghiu

Dezvoltare: Cseke Attila

Citește mai mult

Ştirea zilei

DOCUMENT| Noua listă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Belgia, Austria, Grecia intră în zona roșie

Publicat

în

DOCUMENT| Noua listă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Belgia, Austria, Grecia intră în zona roșie

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a actualizat joi seară lista statelor cu risc epidemiologic ridicat de COVID-19, conform căreia Belgia, Austria, Grecia intră în zona roșie. Noua listă va în vigoare începând cu 24 octombrie.

Principalele modificări sunt:

-în zona roșie au intrat: Belgia, Austria, Grecia, Belarus și Jersey;
-în zona galbenă au intrat:
•din zona roșie, în urma scăderii incidenței: Israel, Palestina, Insulele Feroe, Guyana, Bermuda, Saint Lucia și Saint Maarten;
•din zona verde, în urma creșterii incidenței: Islanda și Azerbaidjan;

Electrica Furnizare Discount

-în zona verde au intrat: Gabon, Guatemala, Botswana, Filipine și Leshoto”, informează Grupul de Comunicare Strategică.

Statele din zona roșie:

Anguilla 19,3 (rată de infectare)
Barbados 13,8
Serbia 12,7
Letonia 12,6
Lituania 11,6
Georgia 11,6
Insula Man 11,2
Saint Kitts și Nevis 10,9
Estonia 10,9
România 10,0
Guam 9,1
Belize 8,4
Dominica 8,3
Muntenegru 8,2
Marea Britanie** 8,1
Saint Vincent și Grenadine 7,6
Singapore 7,6
Suriname 7,3
Bonaire, Saint Eustatius și Saba 7,0
Noua Caledonie 6,8
Slovenia 6,2
Armenia 6,0
Mongolia 6,0
Gibraltar 5,5
Brunei Darussalam 5,2
Turcia 5,0
Bulgaria 5,0
Grenada 4,9
Croația 4,8
Republica Moldova 4,8
Slovacia 4,8
Irlanda 4,3
Antigua și Barbuda 4,2
Ucraina 4,2
Statele Unite ale Americii 4,0
Seychelles 4,0
Cuba 3,6
Jersey 3,6
Malaysia 3,5
Belgia 3,3
Belarus 3,2
Austria 3,1
Grecia 3,0
Costa Rica 3,0
Brazilia** 0,8
Nepal** 0,3
Africa de Sud** 0,2
India** 0,2

Statele din zona galbenă:

Saint Lucia 2,9
Insulele Cayman 2,9
Israel 2,9
Bermuda 2,8
Insulele Feroe 2,7
Guernsey 2,6
Federația Rusă 2,6
Guyana 2,5
Bosnia și Herțegovina 2,5
Sint Maarten 2,5
Insulele Virgine ale Statelor Unite 2,3
Olanda 2,3
Palestina 2,2
Macedonia de Nord 2,2
Luxemburg 2,2
Albania 2,2
Maldive 2,1
Thailanda 2,1
Cipru 2,1
Insulele Turks și Caicos 2,1
Curaçao 1,9
Iran 1,9
Trinidad și Tobago 1,9
Bahamas 1,9
Aruba 1,8
Islanda 1,8
Montserrat 1,6
Insulele Virgine Britanice 1,6
Azerbaidjan 1,6

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare