FOTO: Roşia Montană, sărbătorită la Cugir
Alături de alte oraşe din România şi Cugirul a sărbătorit miercuri, 6 februarie, începând cu ora 18.00, Ziua Roşiei Montane, localitate atestată documentar de peste 1880 de ani, fiind considerată cea mai veche localitate minieră din ţară. Evenimentul s-a desfăşurat la casa de Cultură din Cugir, şi a reunit cca 100 de participanţi, mulţi dintre ei tineri, dar şi destule persoane trecute de prima tinereţe.
Manifestarea, organizată de activişti şi membri ai Asociaţiei de Ecologie şi Turism ,,Nasipiste” a fost, de altfel, un nou semn de opoziţie faţă de exploatarea cu cianură a aurului din Roşia Montană pe care Compania Gold Corporation doreşte să o înceapă de ani de zile. Programul serii a constat în dezbateri, vizionarea unor filme documentare, scurtmetraje, expoziţii organizate de Asociaţia de Ecologie şi Turism ,,Nasipiste”, precum şi activităţi organizate de elevi ai Şcolii Gimnaziale „Singidava”, care în cadrul unui colţ al copiilor au executat desene cu caracter ecologist.
În intervenţiile lor, prof. Nicolae florea, Cristea Oneţ, Nicolae Faur au adus în discuţie faptul că peisajul cultural de la Roşia Montană este compus din vestigii care atestă evoluţia exploatărilor miniere într-un interval de timp de 2000 de ani-din epoca pre-modernă până în perioada contemporană.
Dintre cei prezenţi, unii au vorbit despre faptul că mii de oameni din întreaga ţară şi din lume s-au alăturat campaniei din întreaga ţară reuşindu-se că prin sprijinul fiecăruia să se dezvolte cea mai mare campanie de mediu şi socială din România. În campania de conştientizare publică s-a făcut apel la aceea că ,,un om valorează mai mult decât aurul pe care îl poartă. La fel şi o tara”, ,,România nu gusta cianura”, fără cianură la Roşia Montană, ,,Implică-te! E rândul tău!” şi nu în ultimul rând, sloganul ,,Salvaţi Roşia Montana”.
La eveniment au luat parte viceprimarul Cugirului, prof. Horia Rotche şi preşedintele Asociaţiei PRO Cugir ing. Aurel Voicu. (C.P.)
[nggallery id=1112]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Finanțare nerambursabilă pentru proiectul „Restaurarea clădirii Cancelariei Mitropolitane Greco-Catolice şi amenajare Muzeul Bisericii Greco-Catolice din Blaj”
FOTO | Finanțare nerambursabilă pentru proiectul „Restaurarea clădirii Cancelariei Mitropolitane Greco-Catolice şi amenajare Muzeul Bisericii Greco-Catolice din Blaj” Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică a obţinut o finanţare nerambursabilă acordată de către Institutul Naţional al Patrimoniului prin programul Timbrul Monumentelor Istorice 2024 – sesiunea IV, subprogramul ‘Edificii de cult – Proiectare’, pentru Cancelaria Mitropolitană Greco-Catolică […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun