Alături de alte oraşe din România şi Cugirul a sărbătorit miercuri, 6 februarie, începând cu ora 18.00, Ziua Roşiei Montane, localitate atestată documentar de peste 1880 de ani, fiind considerată cea mai veche localitate minieră din ţară. Evenimentul s-a desfăşurat la casa de Cultură din Cugir, şi a reunit cca 100 de participanţi, mulţi dintre ei tineri, dar şi destule persoane trecute de prima tinereţe.
Manifestarea, organizată de activişti şi membri ai Asociaţiei de Ecologie şi Turism ,,Nasipiste” a fost, de altfel, un nou semn de opoziţie faţă de exploatarea cu cianură a aurului din Roşia Montană pe care Compania Gold Corporation doreşte să o înceapă de ani de zile. Programul serii a constat în dezbateri, vizionarea unor filme documentare, scurtmetraje, expoziţii organizate de Asociaţia de Ecologie şi Turism ,,Nasipiste”, precum şi activităţi organizate de elevi ai Şcolii Gimnaziale „Singidava”, care în cadrul unui colţ al copiilor au executat desene cu caracter ecologist.
În intervenţiile lor, prof. Nicolae florea, Cristea Oneţ, Nicolae Faur au adus în discuţie faptul că peisajul cultural de la Roşia Montană este compus din vestigii care atestă evoluţia exploatărilor miniere într-un interval de timp de 2000 de ani-din epoca pre-modernă până în perioada contemporană.
Dintre cei prezenţi, unii au vorbit despre faptul că mii de oameni din întreaga ţară şi din lume s-au alăturat campaniei din întreaga ţară reuşindu-se că prin sprijinul fiecăruia să se dezvolte cea mai mare campanie de mediu şi socială din România. În campania de conştientizare publică s-a făcut apel la aceea că ,,un om valorează mai mult decât aurul pe care îl poartă. La fel şi o tara”, ,,România nu gusta cianura”, fără cianură la Roşia Montană, ,,Implică-te! E rândul tău!” şi nu în ultimul rând, sloganul ,,Salvaţi Roşia Montana”.
La eveniment au luat parte viceprimarul Cugirului, prof. Horia Rotche şi preşedintele Asociaţiei PRO Cugir ing. Aurel Voicu. (C.P.)
5 Comentarii
nu vad ce ar fi fost de sarbatorit cand zeci de familii traiesc de pe o zi pe alta si Rosia Montana e inecata in poluarea. Sa speram ca la anul, motii chiar vor avea ce sarbatori. Doamne ajuta ca mineritul sa se intoarca in Apuseni!
e din ce in ce mai clar ca activistilor care fac aceste evenimente nu le pasa de oamenii din Rosia Montana, sau de zona. daca le-ar pasa atunci ar cere pornirea proiectului minier!
nu inteleg de ce ignora faptul ca oamenii din Rosia Montana CER de ani de zile pornirea proiectului minier! cu ce drept incearca sa le spuna ce sa faca sau sa nu faca? si nu inteleg de ce ignora faptul ca RMGC sunt singurii care au investit in localitate, inclusiv in reabilitarea patrimoniului si in reecologizare!
ar trebui sa sarbatoreasca prosperitatea zonei, traditia, dar nu e cazul pentru ca zona o duce cat se poate de rau de cand minele stau blocate
Cu ce-i ajuta pe locuitorii din Rosia ca la Cugir a avut loc aceasta manifestare? Eu nu gasesc un raspuns pertinent!! Stim, avem darul asta de a face orice, numai ce trebuie nu!!!!l Daca ne uitam bine la noi totul se intampla pe scena, pe televizor, la radio, in presa numai in realitate nu se intampla nimic, pentru noi cei multi si P….., cum ne cataloga domnul Brucan!!!! Se intampla insa multe lucruri bune pentru cei de la putere, indiferent de culoare, pentru cei care stiu sa ocoleasca legile tarii si sa le interpreteze conform dorintelor individuale sau de grup.
Comentariile sunt oprite