FOTO | Restauratorii din România s-au reunit la Alba Iulia: Expoziţia “Trienala de Restaurare 2013″, la Sala Unirii – Vezi distincţiile oferite

Astăzi, 4 octombrie, la Alba Iulia a început Adunarea Generală a membrilor Uniunii Naţionale a Restauratorilor de Monumente Istorice din România. De la ora 11.00, în Sala Unirii, a avut loc vernisajul expoziţiei “Trienala de Restaurare 2013″, expoziţie care a prezentat lucrări  cu care restauratori din toate oraşele ţării, membrii UNRMI, s-au înscris într-un concurs menit să le scoată în faţă pe cele mai reuşite.

La eveniment au participat actualul preşedinte UNRMI, arh. Călin Hoinărescu, Sergiu Nistor- preşedintele ICOMOS România şi totodată preşedintele juriului, alături de membri ai UNRMI. De asemenea, la vernisajul expoziţiei a fost prezent şi primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava şi restauratorul Daniel Sabău, director general al SC Grup Corint SRL Alba Iulia.

“Complexitatea şi dimensiunea lucrărilor de consolidare, restaurare, conservare şi punere în valoare a monumentelor din ansamblul Cetăţii Alba Carolina au dus la alegerea acestui spaţiu ca loc de prezentare a expoziţiei”, au spus organizatorii.

Actualul preşedinte UNRMI Călin Hoinărescu a spus că se bucură că, cu toate aceste vremuri de criză, încă restauratorii lucrează din plin, exprimându-şi totodată speranţa că “viitoarea conducere va şti să cântărească şi să dezvolte acest domeniu atât de valoros”.

Mâine la Alba Iulia se va alege un nou preşedinte al Uniunii Naţionale a Restauratorilor de Monumente Istorice din România, iar din surse ale Ziarului Unirea, Daniel Sabău ar fi singurul candidat pentru această funcţie.

Juriul expoziţiei-concurs “Trienala de Restaurare 2013” a fost format din specialişti independenţi, iar în concurs au fost înscrise 50 de lucrări de restaurare, dintre care 15 au fost numai pentru biserici de lemn.

Vă prezentăm mai jos premiile acordate:

Premii:
Premiul I – Biserica Sfântul Nicolae a Mănăstirii Aninoasa, SC Remon Proiect SRL, Bucureşti
Premiul II – Bastionul Măcelarilor, Baia Mare, judeţul Maramureş, SC Rustic SRL
Premiul II – Fragmente extrase de la Bis erica Episcopală Curtea de Argeş, restaurare, SC CERECS-ART SRL, Bucureşti
Premiul III – Biserica Sf. Împăraţi, Târgovişte, judeţul Dâmboviţa B.I.A, Sorin Minghiat

Menţiuni:
M1) Ansamblul fostei Mănăstiri Vărbila, judeţul Prahova, SC Restituţio SRL Ploieşti
M2) Muzeul de Artă, judeţul Tulcea,  SC Abral Art Product SRL, Bucureşti
M3) Biserica Naşterea Maicii Domnului a fostului Schit Ţigănia (schitul Par), Bistriţa, judeţul Vâlcea, SC Abral Art Product SRL, Bucureşti
M4) Biserica Fortificată Valchid, judeţul Sibiu, SC Euras SRL, Satu Mare
M5) Biserica de lemn din Ieud,  restaurare componente artistice, judeţul Maramureş, S.C. Danart SRL, Bucureşti

Nominalizări:
N1) Biserica de lemn “Cuvioasa Paraschiva” din Rugineşti, judeţul Vrancea. S.C. Taina Lemnului SRL, Sighetul Marmaţiei
N2) Biserica de lemn “Adormirea Maicii Domnului” Lărgaşani, Corbiţa, judeţul Vrancea, S.C. Axa Reconst. SRL., Sighetul Marmaţiei
N3) Sala festivă a palatului administrativ, restaurare componente artistice, Arad, judeţul Arad, S.C. Danart SRL, Bucureşti

Uniunea Naţională a Restauratorilor de Monumente Istorice, înfinţată în anul 1991, este o organizaţie profesională a specialiştilor cu experienţă în domeniu. Ca expresie a societăţii civile, Uniunea reprezintă interesele a 72 de firme cu peste 3000 de specialişti în domeniul restaurării monumentelor istorice şi a peste 30 de membri asociaţi, specialişti recunoscuţi pe plan naţional şi internaţional, care activează pe întreg teritoriu ţării. UNRMI România contribuie la ocrotirea şi restaurarea monumentelor istorice din România, prin organizarea şi coordonarea activităţilor desfăşurate nemijlocit de membrii săi. Are ca principală obligaţie statutară protejarea monumentelor istorice, iar în acest sens ea militează şi sprijină crearea structurilor adecvate şi a cadrului legal necesar protecţiei patrimoniului naţional.

[Gallery not found]

Alexandra MATEȘ

Email: ale_mates@yahoo.com
Tel: 0722.661.325

1 comentariu

matahala 4 octombrie 2013 at 15:52

ce cauta grup corint printre restauratori? ma asteptam sa ii vad in uniunea macelarilor

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...