Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Regio și ADR Centru au asigurat fondurile pentru siguranța a 2,5 milioane cetățeni

Ziarul Unirea

Publicat

în

*SMURD Regiunea Centru – gata să-și respecte misiunea ”Cine salvează o viață, salvează o lume întreagă”!

smurd centruPeste 50 milioane lei fonduri nerambursabile au fost investite prin două proiecte Regio, pentru dotarea și pregătirea personalului SMURD, pentru protejarea vieții celor 2,5 milioane de cetățeni din Regiunea Centru, în caz de urgență.

Joi, 5 iunie 2014, s-a finalizat cel de-al doilea proiect finanțat din bugetul Programului Operațional Regional, gestionat la nivelul Regiunii CENTRU de către ADI ”Centrul Transilvaniei” și ADR Centru, prin care s-au achiziționat încă 44 de echipamente de intervenție în situații de urgență. Recepția acestor echipamente s-a făcut într-un cadru festiv, de către domnul Ciprian Dobre, președintele Consiliului Județean Mureș, alături de domnul Ovidiu Dancu, președintele ADI ”Centrul Transilvaniei”, și de reprezentanți ai conducerii IGSU, STS și oficialități locale.

Prin finalizarea acestui proiect, pe parcursul a 27 de luni au fost dotate echipajele SMURD, și în același timp și instruit personalul din cadrul acestor echipaje din 30 de municipii, reședință de județ, orașe și comune din Regiunea Centru. Proiectul „Echipamente pentru îmbunătățirea intervențiilor în situații de urgență”, depus de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Centrul Transilvaniei”, a fost finanțat prin domeniul 3.3 al Programului Operațional Regional și a avut o valoare totală de 20,28 milioane lei. Asociația Intercomunitară de Dezvoltare ”Centrul Transilvaniei”, este o asociație a Consiliilor Județene din Regiunea Centru, respectiv din Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, pentru dotarea Inspectoratelor județene pentru Situaţii de Urgenţă.

Din bugetul proiectului, de 20,28 milioane lei, din care 15,76 milioane lei reprezintă fondurile nerambursabile alocate, au fost achiziționate 16 ambulanţe de prim ajutor, 2 ambulanţe de terapie intensivă, 22 de autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă de capacitate mică, din care 19 de teren și 3 pe şasiu camionetă, precum și 4 auto-speciale pentru lucrul cu apă şi spumă de capacitate mare. Tot în cadrul acestui proiect au fost instruite 516 persoane pentru utilizarea corespunzătoare a acestor echipamente.

Acest proiect vine în completarea unui proiect anterior, deja finalizat cu succes tot de către ADI „Centrul Transilvaniei”, care a avut un buget în valoare de 42,65 milioane lei prin care s-au pus bazele la Tîrgu Mureș, a unui centru regional pentru situaţii de urgenţă și au fost dotate 40 unităţi mobile pentru intervenţii în astfel de situaţii. Prin primul proiect s-au achiziționat autospeciale de cercetare NBCR (nuclear, biologic, chimic, radiologic), autospeciale pentru descarcerări grele, autospeciale complexe de intervenție și descarcerare, autospeciale pentru lucrul cu apă și spumă, precum și un centru de comandă și control realizat la Târgu Mureș.

Impactul acestor două proiecte regionale devine și mai evident în momente de răscruce, în care se produc calamități naturale, accidente rutiere, montane, sau în zone greu accesibile, situații în care fiecare minut contează, în care secundele câștigate reprezintă încă o viață salvată. Începând cu anul 2009, în care deja s-au utilizat primele echipamente, prin munca depusă de echipajele de profesioniști instruiți, s-a redus timpul de intervenție rapidă și oamenii au ajuns acasă, la familii. Cel puțin din acest punct de vedere, pot spune că fiecare dintre noi, în calitate de cetăţeni ai Regiunii Centru, înţelegem relevanţa acestor proiecte şi utilitatea acestor fonduri cheltuite pentru dotarea unităților de intervenţie rapidă”, a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

Prin punerea în funcţiune a noilor echipamente, în Regiunea Centru, timpul mediu de răspuns al echipajelor de prim ajutor și asistenţă medicală la locul intervenţiei s-a redus, fiind de 13,57 minute în cazul intervențiilor în mediul rural, respectiv de 4,40 minute în zonele urbane. Echipamentele specifice achiziţionate în cadrul proiectelor se vor putea utiliza și la îmbunătăţirea acoperirii riscurilor naturale, tehnologice, biologice, de incendii şi sociale.

În cursul acestei luni se va semna contractul de finanțare pentru cel de-al treilea proiect depus pe domeniul 3.3 al Programului Regio, cu o valoare totală de 2,7 milioane lei. Prin acest proiect, se va achiziționa câte o autoșeniletă de intervenție în zonele extrem de greu accesibile, pentru dotarea echipajelor SMURD din fiecare județ.

Echipamentele achiziționate prin cele două proiecte au fost repartizate detașamentelor, secțiilor sau pichetelor de pompieri sau a gărzilor de intervenție, din următoarele localități: judeţul Alba: Alba Iulia, Sebeș, Aiud, Blaj, Câmpeni; judeţul Braşov: Braşov, Zărneşti, Făgăraş, Predeal,Victoria; judeţul Covasna: Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Întorsura Buzăului; judeţul Harghita: Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Topliţa; judeţul Mureş: Tîrgu-Mureş, Sighişoara, Târnăveni, Sărmaşu, Luduș, Miercurea Nirajului, Bălăușeri, Reghin; judeţul Sibiu: Sibiu, Mediaş, Agnita și Miercurea Sibiului.

[nggallery id=1903]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO | ACCIDENT rutier la Șard: Un șofer a intrat cu mașina într-un stâlp de electricitate

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT rutier la Șard: Un șofer a intrat cu mașina într-un stâlp de electricitate Un accident rutier a avut loc duminică noaptea, în jurul orei 22.00, în localitatea Șard. O mașină a lovit un stâlp de curent. Citește și: FOTO | ACCIDENT pe autostrada A10: Trei autoturisme s-au ciocnit pe sensul de mers Aiud-Turda Detasamentul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea