FOTO: Punguțe de mireasă de la începutul secolului XX, expuse la Muzeul Unirii din Alba Iulia. Află povestea lor
Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a prezentat, marți, Exponatul Lunii Iulie, eveniment în cadrul căruia au fost expuse 6 punguțe de mireasă de la începutul sec. XX, din comuna Daia Română, județul Alba.
Punguțele de mireasă sunt parte a unei vechi tradiții practicate încă din prima zi după nuntă când tinerele neveste primeau în dar de la nași diferite punguțe de piele pe care urmau să le poarte în permanență. De asemenea, mireasa punea în punguţă banii primiţi ca dar de nuntă, iar tot aici își vor ține apoi cheile gospodăriei.
În trecut nunțile durau trei zile, punguțele fiind purtate din cea de-a doua zi a nunții. Banii care erau puși în punguțe erau puțini, deoarece zestrea principală a fetei consta în perne, lepedee și diverse cusături.
Pungile cu bani se mai dădeau în dar chiuitoarelor de la nuntă, de către nașa mare.
Potrivit etnografului Adriana Țuțuian, în Sebeș a existat, începând cu secolul al XVI-lea, un centru de tăbăcărit, unde funcționau calfe care aveau ucenici. Aceștia stăteau patru ani pe lângă calfe, după care aveau să funcționeze pe cont propriu. Astfel au ajuns oamenii din Daia Română să confecționeze singuri punguțele.
Alexandru Știrban a precizat că muzeul a ales aceste exponate ținând cont că este o lună de vară, în care, în mod tradițional, se organizează nunți. Potrivit acestuia, exponatele au fost puse spre vizionare în premieră.
Punguțele de mireasă pot fi văzute la muzeul din Alba Iulia pe tot parcursul lunii iulie.
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia. (A.M.)
[nggallery id=737]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Excelența în economie, celebrată la Universitatea din Alba Iulia: Premii pentru elevi de clasa a XI-a
Excelența în economie, celebrată la Universitatea din Alba Iulia: Premii pentru elevi de clasa a XI-a Cei mai buni tineri economiști din județul Alba au fost premiați în cadrul fazei județene a Concursului de cultură și educație financiar-contabilă, ajuns la cea de-a treia ediție. Competiția s-a desfășurat în 17 aprilie 2025 la Universitatea „1 Decembrie […]
FOTO | Deschidere festivă a Olimpiadei de Limba Germană Maternă, de la Sebeș: Eveniment special la Biserica Evanghelică
Deschidere festivă a Olimpiadei de Limba Germană Maternă, de la Sebeș: Eveniment special la Biserica Evanghelică Marți, 22 aprilie 2025, Biserica Evanghelică Sebeș a găzduit festivitatea de deschidere a etapei naționale a Olimpiadei de Limba și Literatura Germană Maternă. La festivitate au participat reprezentanți ai Consulatului Republicii Federale Germania din Sibiu (consulul Ursula Jahn), ai […]
10 stații de reîncărcare a mașinilor electrice în mai multe locații din Cugir și Vinerea: 2,2 milioane de lei alocați pentru furnizare, montare și punere în funcțiune
10 stații de reîncărcare a mașinilor electrice în mai multe locații din Cugir și Vinerea: 2,2 milioane de lei alocați pentru furnizare, montare și punere în funcțiune Primăria Cugir a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) procedura de atribuire a contractului de furnizare, montare și punere în funcțiune a 10 stații de reâncărcare […]