FOTO: Proiect european de parteneriat strategic școlar la Colegiul Național Titu Maiorescu Aiud
O echipă de 10 elevi coordonată de prof. Gabriela Gâlea și prof. Hamorszki Andreea participă în perioada 13 – 20 mai 2019 la Festivalul International de Teatru de la Vichy, Franța, „Water is memory”, activitate derulată în cadrul proiectului Erasmus+, Wim Laboratories Iuvenis.
Proiectul european de parteneriat strategic se întinde pe o perioadă de 3 ani, 2018 – 2021, coordonat de asociația de teatru Procede Zebre din Vichy, parteneri fiind Colegiul Național Titu Maiorescu Aiud, Lycee Blaise de Vigenere Franta, Hohenzollern Gymnasium Germania, Bundesgumnasium und Realgymnasium percholdsdorf Austria, Associazione Almateatro Italia, Liceul Tehnologic Liviu Rebreanu Hida România, Agencija Lokalne Demokratije Bosnia Hertegovina.
Proiectul are ca temă descoperirea propriului trecut pentru tineri, prin intermediul atelierelor de teatru. Perioade istorice diferite ne dezvăluie teroarea dictaturilor, fie că este vorba despre fascism sau comunism, iar tinerii trebuie să fie conștienți de pericolul unor asemenea manifestări, mai ales în climatul tulbure al vremurilor prezente.
La Vichy, tinerii aiudeni au susținut spectacolul „În zorii dictatorilor”, pe scena Casei de Cultură Valery-Larbaud din Vichy și au participat, alături de colegii lor din Franța și Austria, la dezbaterea „Este azi amenințată pacea în UE?”. Activitățile derulate au fost foarte apreciate de către spectatorii prezenți, aceștia mărturisind că spectacolul a fost excepțional. În cadrul dezbaterii, participanții au subliniat importanța participării la votul din 26 mai 2019 și au apreciat că proiectele Erasmus sunt unul dintre instrumentele cele mai importante ale UE de a asigura cooperarea între țările europene.
Un moment deosebit l-a reprezentat primirea delegației aiudene de către primarul orașului Cusset, oraș înfrățit cu Aiudul. In prezența reprezentaților asociației Procede Zebre, a primarului din Cusset și a consilierilor locali, elevii aiudeni au mărturisit importanța participării la acest proiect și dorința de a continua relațiile de cooperare între cele două orașe.
Proiectul Erasmus+ va continua cu alte ateliere de teatru în luna iulie a acestui an, spectacole care vor avea loc la Aiud, Cluj-Napoca și Bran.
Coordonator proiect, profesor Gabriela Gâlea
[nggallery id=7115]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Cultură Educație
Poetul Aurel Pantea, laureat al Premiului Național pentru Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia 2025
Poetul Aurel Pantea, laureat al Premiului Național pentru Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia 2025 Vineri, 9 mai 2025 avut loc la Lancrăm festivitatea de decernare a Premiului Național pentru Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia. Juriul, format din istoricii și criticii literari: Constantina Raveca Buleu, Horia Gârbea, George Neagoe, Irina Petraș, Vasile Spiridon, Adrian Tudurachi și […]
FOTO | Expoziție de artă deschisă la Centrul de zi pentru persoane vârstnice Sebeș: Cine sunt autorii lucrărilor
Expoziție de artă deschisă la Centrul de zi pentru persoane vârstnice: Cine sunt autorii lucrărilor O expoziție specială de artă a fost deschisă la Centrul de zi pentru persoane vârstnice din cadrul Direcției de Asistență Socială Sebeș. Evenimentul a fost nu doar despre artă, ci și despre conexiuni între generații – un adevărat schimb de […]
FOTO | Raft al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba inaugurat la Gârbova: Colecție de carte trimisă în custodie școlii locale
Raft al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba inaugurat la Gârbova: Colecție de carte trimisă în custodie școlii locale Consiliul Județean Alba şi Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Primăria și Consiliul local al comunei Gârbova și cu Școala Gimnazială Gârbova, au inaugurat, miercuri, 30 aprilie 2025, Raftul Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba în […]