Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO | Proiect dedicat Zilei Naționale a României între Alba Iulia și Paris, la 106 ani de la Marea Unire: „Ecoul unității de neam”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

FOTO | Proiect dedicat Zilei Naționale a României între Alba Iulia și Paris, la 106 ani de la Marea Unire: „Ecoul unității de neam”

Sâmbătă, 23 noiembrie 2024, s-a desfășurat proiectul educațional intitulat „Ziua României Mari – punte peste suflete și timp, Alba Iulia-Paris, 2024”. Acest parteneriat s-a desfășurat între Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia, Seminarul Teologic „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și Școala românească „Regina Maria” din Paris. Marea Unire este un eveniment important marcat de o dată istorică pentru noi, românii: 1 Decembrie 1918!

Citește și: 1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: PROGRAMUL final al manifestărilor

De ce Școala și Biserica sunt preocupate de marcarea acestui moment? Unul dintre răspunsuri ar putea fi: pentru că Biserica este locul de comuniune și de mărturisire a credinței noastre ca expresie a unității de neam, unitate exprimată ca identitate culturală, dar mai ales spirituală. Model palpabil al comuniunii umane desăvârșite, Biserica a reprezentat pentru toți românii, dintotdeauna și de pretutindeni, conștiința vie de apartenență la același neam și la aceeași credință, ea fiind în același timp și suportul durabil al ideii de unitate de-a lungul istoriei neamului românesc.

La întrebarea „de ce acest proiect este realizat între Alba Iulia și Paris?”, răspundem: pentru că, din Alba Iulia, ecoul unității de neam și de credință are reverberații profunde într-o comunitate vie de români adunați în jurul lui Hristos și al preotului, în capitala europeană Paris, unde confrați de-ai noștri își duc viața alături de familiile lor, fiind cu gândul „acasă” în preajma frumoaselor sărbători de iarnă.

Comunitatea părintelui Mircea Filip, alături de doamna preoteasă, au dovedit, pe lângă preocupările legate de credința comunității, faptul că sunt direct interesați și de cultivarea sentimentului autentic românesc a tinerelor generații, prin susținerea constantă a activităților desfășurate în cadrul Școlii Românești de la Paris, experiențe din care ne-am inspirat și noi, albaiulienii, cu puțin timp în urmă, și pe care ne oferim să le susținem și pe viitor.

„Anul acesta sărbătorim 106 ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918, act istoric care a unit pentru prima dată toate cele patru provincii românești: Moldova, Bucovina, Muntenia și Transilvania. Evenimentul ne transpune în atmosfera străbunilor noștri care și-au dat seama că vorbesc aceeași limbă, au aceeași credință, dar și aceleași idealuri. De 2000 de ani, credința în unitate a generat un sentiment de încredere și nădejde că visul tuturor românilor se va împlini. Atât noi, cât și cei care sunteți departe de țară, să nu uităm această luptă a străbunilor noștri, nici sângele lor vărsat pentru realizarea acestui ideal regăsit plenar în Biserică, dar mai ales în familiile noastre de români ce trăiesc departe de țară”, a subliniat doamna prof. Simona Himcinschi, de la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia.

În continuare, doamna preoteasă Iulia Filip, coordonatoarea Școlii românești „Regina Maria” din Paris, împreună cu cei peste 100 de copii prezenții și profesorii voluntari, au intonat cu multă bucurie și dragoste în suflet imnul național al României. Părintele lect. univ. dr. Oliviu Botoi, consilier cultural al Arhiepiscopiei Alba Iuliei, a realizat un itinerarui al principalelor obiective culturale, istorice și religioase ale Cetății Alba Carolina și Catedralei Reîntregirii, în care oamenii caută, mai mult decât să fie doar turiști, mentalitatea unui pelerin pentru introspecția profundă a sufletului.

Despre cine ne-a făcut nouă, românilor, acest bine al Marii Uniri, cum a fost realizată Unirea și, mai ales, în ce condiții istorice, politice, culturale și religioase, a vorbit Dragoș Ursu, istoric și cercetător, de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, iar doamna istoric și cercetător Ioana Ursu a răspuns în direct, online, cu mult tact pedagogic, întrebărilor puse de copiii Școlii românești din Paris, aducând multă claritate și limpezire a lucrurilor.

La eveniment a participat și doamna prof. Laura Popa, inspector școlar pentru disciplina Religie în județul Alba, care le-a vorbit copiilor cu emoție și bucurie despre faptul că Unirea trebuie simțită ca fiind în fiecare zi, gând sau clipă, precum și despre rolul familiei în consolidarea unității naționale. Un grup de elevi ai Colegiului Economic „Dionisie Pop Marțian” și ai Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia, coordonați de doamna prof. Simona Himcinschi, au interpretat trei cântece patriotice, iar elevele Alexia Micu, din clasa a X-a C, coordonată de doamna prof. Adina Ghiușan, și Roberta Crișan, din clasa a XI-a B, coordonată de doamna prof. Maria Lăncrăjan, au transmis mesaje legate de Ziua Națională a României.

Partea tehnică a acestui proiect a fost realizată de unul dintre cei mai tineri profesori de Religie din Alba Iulia, Victor Antal, de la Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa”, care a mulțumit pentru oportunitatea și bucuria de a colabora în acest proiect. Proiectul s-a incheiat cu crearea unui sentiment de identitate și unitate națională în cadrul comunității educaționale din Paris și Alba Iulia, prin realizarea steagului României pe trei panouri în culorile roșu, galben și albastru, cu mesaje legate de 1 Decembrie, încurajând elevii să dezvolte abilități precum iubirea, disciplina, responsabilitatea și munca în echipă. Transmite Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU la baloți de fân în localitatea Vingard din comuna Șpring: Pompierii din Sebeș intervin cu trei autospeciale 

Cezar Lancrajan

Publicat

în

INCENDIU la baloți de fân în localitatea Vingard din comuna Șpring: Pompierii din Sebeș intervin cu trei autospeciale Un incendiu a izbucnit joi, 26 decembrie 2024, în localitatea Vingard din comuna Șpring a județului Alba, în jurul orei 21:40. Conform primelor informații transmise de ISU Alba flăcările au cuprins mai mulți baloți de fân. Citește […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea