FOTO: Proiect CJ Alba pentru conservarea biodiversității în situl Frumoasa – trei masive muntoase de pe raza a patru județe
Proiectul “Managementul integrat al siturilor ROSCI0085 Frumoasa şi ROSPA0043 Frumoasa” reprezintă unul dintre demersurile în curs de materializare ale Consiliului Județean Alba, care cred că merită lăudate. Beneficiarii acestui proiect, finanțat de Uniunea Europeană cu suma de 13.122.256 de lei, vor fi, în primul rând, flora și fauna de pe o suprafață de 137.000 de hectare din Carpații Meridionali și, în al doilea rând, noi, specia umană.
Cu alte cuvinte, specialiștii vor face studii și vor elabora hărți cu traseele urșilor de exemplu, iar administratorul siturilor, Consiliul Județean Alba, se va obliga să instituie măsuri pentru protecția biodiversității și pentru conservarea speciilor și a tipurilor de habitate.
Măsuri speciale de conservare
Prin acest proiect se propune realizarea planului de management integrat pentru cele două situri, cu accent pe măsurile speciale de conservare care se impun pentru speciile şi habitatele de importanţă comunitară aflate pe suprafaţa acestora. Suprafaţa totală a ariilor vizate este localizată în raza teritorială a judeţelor: Alba, Hunedoara, Sibiu şi Vâlcea. De asemenea, proiectul își propune realizarea infrastructurii destinate managementului conservativ integrat al celor două situri.
Siturile sunt compuse din trei masive montane (Cindrel, Lotru și Șureanu) care sunt despărțite de râurile Sadu, Frumoasa și Sebeș. Acești munți oferă condiții favorabile dezvoltării unui mare număr de specii de animale și plante. Zona are importanță europeană fiind necesare măsuri speciale pentru protecția biodiversității și pentru conservarea speciilor și a tipurilor de habitate
În cadrul proiectului se vor derula mai multe activităţi ce includ elaborarea planului, strategiei şi măsurilor de management al ariei protejate, orientate spre protecţia şi gestionarea mediului, activităţi de conştientizare şi informare dar şi activităţi de instruire a personalului care va gestiona Aria Naturală Protejată “Frumoasa”. Aria Naturală Protejată “Frumoasa” este inclusă în Reţeaua Ecologică Europeană Natura 2000.
Un centru de vizitare
Consiliul Judeţean Alba a demarat deja activităţile pregătitoare pentru începerea construirii Centrului de Vizitare “Frumoasa”. Centrul de vizitare va avea o suprafaţă de 350 de metri pătraţi şi va fi construit din materiale şi cu o arhitectură specifică zonei montane. Centrul de vizitare va avea şi o sală de conferinţe pentru evenimente dedicate naturii şi va fi dotat cu tehnică de ultimă oră în domeniu. El va oferi turiştilor posibilitatea de a cunoaşte zona “Frumoasa” atât prin machete, diorame, alte materiale şi activităţi informative cu privire la peisaj şi speciile din zonă (vezi comunicat de presă).
Valoarea estimată a investiției în centrul de vizitare este de 2.071.025 lei.
Măsurile stabilite pentru stoparea pierderii de biodiversitate se regăsesc în ”Al VI-lea Program de Acțiune pentru Mediu adoptat în 2002 de către Consiliul UE și au fost reafirmate la Consiliul European de Primăvară din martie 2005, prin adoptarea Strategiei de la Lisabona. La nivel european conservarea biodiversității a căpătat o nouă dimesniune, în ultimul timp punându-se foarte mult accentul pe înțelegerea peisajelor ca sisteme dinamice supuse transformărilor naturale ale societății.
Stadiul de implementare al proiectului. Licitații și câștigători
Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, responsabilii de proiect, Dan Popescu – director tehnic la Consiliul Județean Alba și Ovidiu Hațegan – expert în comunicare, ne-au prezentat stadiul implementării proiectului.
Recent a fost semnat contractul de achiziție publică având ca obiect contractul de servicii ”Serviciul de realizare a studiilor științifice necesare realizării planului de Management integrat al siturilor ROSCI 0085 Frumoasa și ROSPA 0043 Frumoasa” SMIS – CSNR 36409 – Lot 2 – Realizarea unui sistem de evidență a regimului de proprietate al terenurilor și construcțiilor permanente. Unitatea de implementare a proiectului a semnat contractul de servicii pentru realizarea studiilor științifice necesare realizării planului de Management integrat al siturilor ROSCI 0085 Frumoasa și ROSPA 0043 Frumoasa SMIS – CSNR 36409 – Lot 2 – Realizarea unui sistem de evidență a regimului de proprietate al terenurilor și construcțiilor permanente.
Oferta declarată câștigătoare este cea depusă de SC BLOM ROMANIA SRL Târgoviște – Dâmbovița, cu o propunere financiară (fără TVA) de 157.482 de lei. Subcontractanții declarați ai SC BLOM ROMANIA SRL sunt SC SUCATO LAND SRL, care va presta activități de topografie și cadastru, în procent de 20% și SC ADRIACARD PROJECT SRL, care va presta activități de topografie, în procent de 20%. Ordinul de începere al lucrărilor a fost dat în noiembrie 2013 iar contractul se va desfășura pe o durată de 6 luni. Rezultatul acestui contract este acela că, pentru prima dată, regimul de proprietate al terenurilor din sit va fi cunoscut cu exactitate, lucru esențial pentru elaborarea unui plan de management al zonei.
De asemenea, în prezent este în curs de elaborare Proiectul Tehnic necesar licitației pentru construcția unui centru de vizitare în Poarta Raiului. Suprafața totală a clădirii va fi de 334,3 mp și va cuprinde, pe lângă o sală de conferințe, birouri, un turn cu terasă și o încăpere cu 11 diorame reprezentând habitatele naturale și speciile sălbatice care constituie obiective de conservare în cele două situri. Viitorii vizitatori ai centrului se vor putea orienta în siturile Frumoasa și datorită unei machete tridimensionale care va cuprinde traseele tematice și alte informații relevante. Construcția va fi realizată din bușteni de lemn, iar turnul din piatră. Centrul de vizitare va funcționa și ca punct de informare pentru întreaga zonă, fiind dotată corespunzător acestui lucru. În curtea centrului de vizitare, pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați vor fi realizate centre expoziționale exterioare ce vor consta în reconstituiri ale unor colțuri din natură, unde se pot explica vizitatorilor, mai ales copiilor, cum s-au format și cum se pot menține o serie de habitate naturale ale zonei. Construcția centrului de vizitare se va realiza până în toamna anului viitor.
Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Sectorial (POS) Mediu 2007-2013, Axa prioritară 4, din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală | Mircea Hava: PNL Alba rămâne un partid al celor care au trecut în fișa postului, cu majuscule, „Fapte, nu vorbe!
Publicitate electorală | Mircea Hava: PNL Alba rămâne un partid al celor care au trecut în fișa postului, cu majuscule, „Fapte, nu vorbe! Da, sunt absolut convins că PNL va câștiga alegerile, și de data asta, în Alba! Și nici n-ar putea să fie altfel, când orice buletin de vot, pentru președinte sau parlament, este, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan